Newsroom

Newsroom

SOS από Meteo: Κόκκινος συναγερμός για πυρκαγιές την Πέμπτη και την Παρασκευή

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι ήδη επιβαρυμένες πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας κατά το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή σύμφωνα με το meteo

5650111

SOS εκπέμπει το meteo καθώς αναμένεται να παρουσιαστεί σημαντική επιδείνωση στις ήδη επιβαρυμένες πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας κατά το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή, 28 – 29.07.2022, σύμφωνα με την έρευνα της πυρομετεωρολογικής ομάδαFLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως σημειώνεται στη νέα ανάρτηση του meteo.gr:

Αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η αναμενόμενη ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, και οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες την Πέμπτη 28.07.2022 και την Παρασκευή 29.07.2022 αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 28.07.2022:

meteo1

Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα και Λακωνία.

Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Έβρο (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Δαδιάς), και τοπικά σε Ροδόπη, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Ηλεία, Μεσσηνία, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται στις βορειότερες νήσους των Κυκλάδων.

Για την Παρασκευή 29.07.2022:

Διατηρείται το πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα και Λακωνία.
Διατηρείται το υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία σε Έβρο (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Δαδιάς), Χίο, και τοπικά σε Ροδόπη, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Ηλεία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Λέσβο, και Αν. Σάμο.
Διατηρείται το υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Κυκλάδες, Κάσο, Κάρπαθο και Ν. Κρήτη.

meteo2

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών και το Σαββατοκύριακο 30-31.07.2022 στην ανατολική και νότια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, της Εύβοιας και τμημάτων της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου.

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα, επικαιροποιώντας και εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις για τις περιοχές όπου αναμένονται οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Χάρτες επικινδυνότητας, βασισμένοι στο Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών κατάλληλα προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας, είναι επίσης διαθέσιμοι καθημερινά μέσα από την αρχική σελίδα του meteo.gr.

Παραμείνετε σε επαγρύπνηση. Παραμείνετε ενημερωμένοι».

 

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις

AP24116019577115

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας…

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…