Newsroom

Newsroom

Μεταστατικός καρκίνος ηλικίας… 3.200 ετών

Τις αρχαιότερες ενδείξεις ύπαρξης μεταστατικού καρκίνου ισχυρίζονται πως εντόπισαν Βρετανοί αρχαιολόγοι σε οστά άνδρα που βρέθηκαν το 2013 σε τάφο…

skeleton

Τις αρχαιότερες ενδείξεις ύπαρξης μεταστατικού καρκίνου ισχυρίζονται πως εντόπισαν Βρετανοί αρχαιολόγοι σε οστά άνδρα που βρέθηκαν το 2013 σε τάφο στο Σουδάν, και χρονολογούνται από τουλάχιστον 3.000 χρόνια πριν.

Αναλύοντας τα οστά, ερευνητές του πανεπιστημίου του Ντέραμ και του Βρετανικού Μουσείου εντόπισαν ενδείξεις ότι όγκοι είχαν αναπτυχθεί και εξαπλωθεί στο σώμα του ατόμου στο οποίο ανήκε ο σκελετός. «Τα στοιχεία που παίρνουμε από αρχαιολογικά ανθρώπινα λείψανα σαν αυτά μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την εξέλιξη και την ιστορία των σύγχρονων ασθενειών», δήλωσε στο Reuters η Μικαέλα Μπάιντερ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Ντέραμ που συμμετείχε στην έρευνα.

Όσο για το πώς προκλήθηκε ο καρκίνος στο σώμα του άνδρα, που εκτιμάται ότι πέθανε σε ηλικία 25 με 35 ετών, οι ερευνητές πιθανολογούν ότι αυτός οφείλεται σε κάποια καρκινογόνα ουσία, όπως ο καπνός από την καύση ξύλου, ή σε γενετικούς παράγοντες, ή ακόμα και σε μία μεταδοτική ασθένεια, όπως η σχιστοστομίαση, που προκαλείται από παράσιτα.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLOS ONE και αποδεικνύουν πως ο καρκίνος δεν είναι μία σύγχρονη ασθένεια, αλλά υπήρχε και από αρχαιοτάτων χρόνων, αν και σε ελάχιστες περιπτώσεις οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει παρόμοια στοιχεία σε αρχαία λείψανα.