Μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα το χρέος ζητάει ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών

Επιμένει στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, αναφέροντας παράλληλα στο πλαίσιο της συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.

57f7c0ed1dc524980e8b4858

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών​, ο Λιου επεσήμανε στον έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, την ανάγκη να επιτευχθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση της ΕΕ με το ΔΝΤ για τις λεπτομέρειες μίας «ελάφρυνσης χρέους με νόημα».

«Ο Λιού υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να μείνει δεσμευμένη ώστε να βάλει το ελληνικό χρέος σε ένα βιώσιμο μονοπάτι, δια μέσου μίας ελάφρυνσης και μίας αξιόπιστης ανάπτυξης», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Παράλληλα κάλεσε όλα τα μέρη να εργαστούν προς την κατεύθυνση εύρεσης πρακτικών λύσεων ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις».

Το μήνυμα Λιού έρχεται μία ημέρα αφότου ο ίδιος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να απαντά λίγες ώρες αργότερα ότι κάθε συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι «παραπλανητική».

Στο μεταξύ κοινοτικός αξιωματούχος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφορικά με τις συζητήσεις που διενεργούνται για το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ ανέφερε ότι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».

«Είχαμε μία συμφωνία και αυτή αναφέρει ότι η ηγεσία του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να ζητήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου», σημείωσε ο αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι για να μπορεί να αποφασίσει το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει «σαφήνεια» σε σχέση με το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος.

Επιπλέον, η ίδια πηγή υπενθύμιζε ότι στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου προβλέπεται πως η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. «Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα» ανέφερε, σχολιάζοντας μάλιστα, ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν παρόντες σε εκείνη τη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ, θα έχει διμερή συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία θα τεθούν τα εν λόγω ζητήματα και όπως τονίζει ο ευρωπαίος αξιωματούχος, στόχος είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός, καθώς ο ρόλος της Επιτροπής είναι αυτός του μεσολαβητή.

Άλλη πηγή είπε Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι εάν υπάρξει σύντομα η συνειδητοποίηση πως υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα αυτήν τη στιγμή για την Ε.Ε. το Ταμείο θα μπορούσε να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα μέσα στον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως και η δεύτερη αξιολόγηση.

Σε αυτό το ζήτημα, κοινοτική πηγή εκτιμούσε πως θα υπάρχει σημαντική επιτάχυνση, επισημαίνοντας πως το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά εμπροσθοβαρές και είναι λογικό να πήρε τόσο χρόνο η πρώτη αξιολόγηση. «Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί. Οι επόμενες αξιολογήσεις έχουν ως επίκεντρο τον έλεγχο της εφαρμογής τους» ανέφερε, προσθέτοντας πως «από ‘δω και πέρα θα είναι πιο εύκολο» το κλείσιμο των αξιολογήσεων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, οι Βρυξέλλες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, οι θεσμοί εξετάζουν το νομοσχέδιο που πέρασε χθες από την ελληνική Βουλή και αφορούσε τα ζητήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και πως το EuroWorking Group αναμένει το πόρισμα των θεσμών για να συγκαλέσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας πριν από το Eurogroup. «Όλοι όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ουάσινγκτον και από κει εργάζονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…