Μετανάστης ή πρόσφυγας; Ένα αχρείαστο ερώτημα

Η Ευρώπη τους χρωστάει. Αν δεν ανταποδώσει, το φαινόμενο θα διογκωθεί  ως ιστορική εξέλιξη με αιτίες και αποτελέσματα. Κανείς μέχρι τώρα  δεν κατάφερε να αλλάξει τη φορά της Ιστορίας. Ούτε καν αυτοί που έπνιγαν στο αίμα ό,τι δεν ήθελαν να δεχθούν...

AP 469472515877

Το νέο εύρημα της κυβέρνησης είναι ότι όσοι φτάνουν στα ελληνικά νησιά πρέπει να κάνουν αμέσως το τεστ: είναι μετανάστες ή πρόσφυγες;

Η ίδια το έκανε ήδη και ο Άδωνις αποφάνθηκε ότι μόλις το 7% είναι πρόσφυγες. Οπότε ας κάνουν αίτηση για άσυλο και βλέπουμε. Μέχρι να δούμε, θα κλειστούν σε στρατόπεδα

Οι υπόλοιποι είναι μετανάστες και  θα πάνε από εκεί που ήρθαν. Ούτε ανθρωπιστική βοήθεια δεν δικαιούνται σύμφωνα με τον Βορίδη.

Και οι δυο υπουργοί προσχώρησαν στη ΝΔ μόλις πριν από εφτά χρόνια παίρνοντάς μαζί τους και το μάνουαλ για χειρισμούς σ’ αυτά τα θέματα από το ΛΑΟΣ. Και ιδού που τους χρειάσθηκε.

Μπορεί να δώσει κανείς πολλούς χαρακτηρισμούς σε πολιτικούς με τέτοιες αντιλήψεις. Ο καταλληλότερος είναι ότι πρόκειται για άσχετους που λένε απλώς ανοησίες για να επικοινωνήσουν με τα κατώτερα αισθήματα της κοινωνίας.

Αυτός που απελπίζεται στη χώρα που γεννήθηκε και αποφασίζει να πάρει την οικογένειά του και να αναζητήσει μέσα από κινδύνους, διωγμούς και περιφρόνηση καλύτερη  τύχη δεν μπαίνει σε κανένας διαχωρισμό. Γιατί αυτό που κάνει δεν το επιλέγει: είναι η τελευταία λύση που έχει.

Είτε γιατί η χώρα του ρημάζει  από τον πόλεμο, είτε γιατί ρημάζει από τη φτώχεια, είτε γιατί ερημοποιείται από την κλιματική επιδείνωση.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται ούτε για πρόσφυγες, ούτε για μετανάστες. Πρόκειται για μετακινήσεις πληθυσμών, φαινόμενο οικείο στην ιστορία.  Τι σημασία έχει πώς θα τους ονομάζουμε;

Ήταν ανατριχιαστικά αυτά που ακούστηκαν στον ΑΝΤ1  – και κάνει μπαμ ποιος τα είπε:

«Η διαδικασία μετά τη ψήφιση του νόμου Χρυσοχοΐδη θα έχει ως εξής: όταν φτάνει η βάρκα και πιάνουν αυτούς τους ανθρώπους, εντός τριών ημερών θα βγαίνει η πρώτη απόφαση που θα διαχωρίζει εάν ανήκουν στο υψηλό προσφυγικό προφίλ ή στο χαμηλό. Όσοι έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ, δηλαδή περίπου το 7%, θα πηγαίνουν σε ανοιχτά κέντρα και θα συνεχίζουν τη διαδικασία για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες. Όσοι έχουν χαμηλό μεταναστευτικό προφίλ, δηλαδή το 93%, θα μπαίνουν σε κλειστού τύπου κέντρα, θα μένουν για έξι μήνες για να τελειώσει η διαδικασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού του αιτήματος και μετά θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία».

Για ανθρώπους μιλάμε διάβολε. Δεν θα τους βάλουμε και μια στάμπα στο μέτωπο για να τους διαχωρίζουμε, σαν τους Εβραίους στη χιτλερική Γερμανία. Ειδικά  στην περίπτωση  της Ευρώπης ως χώρου προορισμού  η μαζική άφιξη αυτών των πληθυσμών, είναι  ο απόηχος της αποικιοκρατίας.

Επί αιώνες οι Ευρωπαίοι λεηλάτησαν τους πόρους αυτών των λαών, τους ταπείνωσαν και τους διώξανε, τους έφεραν  στη χειρότερη μοίρα που θα μπορούσε να έχει άνθρωπος. Τώρα αυτοί μπαίνουν σα καραβάνια της απελπισίας και κατευθύνονται προς αυτούς που ζουν σε βάρος τους επί αιώνες.

Η μισαλλοδοξία που οδηγεί κόμματα και πολιτικούς να  ζητούν την εκδίωξη όσων έρχονται στην Ελλάδα ή να θεωρούν ότι ήλθαν επειδή δεν φυλάσσονται καλά τα σύνορα  έχει στην ούγια την ανοησία.

Τα σύνορα μια χαρά φυλάσσονται. Αλλά δεν μπορούν να αποτρέψουν κάποιον που είναι αποφασισμένος να περάσει ή να πεθάνει, γιατί δεν έχει επιλογή.

Ποιος έχει λύση γι’ αυτούς που τρυπούν τη βάρκα τους και πέφτουν στη θάλασσα;

Πώς  μπορείς να στείλεις πίσω αυτούς τους ανθρώπους όταν δεν ξέρεις πού είναι πίσω και όταν κανείς δεν τους δέχεται; Θα τους πετάξεις από το αεροπλάνο στην Τουρκία, ή στη Λιβύη;

Δυο τρόποι σε συνδυασμό υπάρχουν για  να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Ο ένας είναι  η εκπαίδευση των ευρωπαϊκών λαών να αποδεχθούν και να αφομοιώσουν όσους φτάνουν στην πόρτα τους. Είναι πλούτος για την φθίνουσα Ευρώπη.

Ο άλλος είναι η δραστική οικονομική παρέμβαση των πλουσίων χωρών στις χώρες προέλευσης ώστε οι πληθυσμοί τους να  έχουν επιτέλους τα στοιχειώδη.

Υπολογίζεται ότι μόνο η εκπαίδευση επιφέρει πάνω από 20% ανάσχεση στις ροές μετακίνησης.  Η στοιχειώδης υγειονομική περίθαλψη και το μίνιμουμ διαβίωσής θα τους κρατήσει στο τόπο τους.

Η Ευρώπη τους χρωστάει. Αν δεν ανταποδώσει, το φαινόμενο θα διογκωθεί  ως ιστορική εξέλιξη με αιτίες και αποτελέσματα. Κανείς μέχρι τώρα  δεν κατάφερε να αλλάξει τη φορά της Ιστορίας. Ούτε καν αυτοί που έπνιγαν στο αίμα ό,τι δεν ήθελαν να δεχθούν…

Πηγή: Ανοιχτό Παράθυρο

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…