Newsroom

Newsroom

Μεταναστεύουν οι έλληνες επιστήμονες

Ο επιστημονικός κλάδος στην Ελλάδα αιμορραγεί και οδηγεί τους νέους στη μετανάστευση. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το…

Ο επιστημονικός κλάδος στην Ελλάδα αιμορραγεί και οδηγεί τους νέους στη μετανάστευση. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μόνο την τελευταία πενταετία έχουν μεταναστεύσει περισσότεροι από 150 χιλιάδες έλληνες επιστήμονες.

Από αυτούς, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας, Λόης Λαμπριανίδης οι περισσότεροι δεν αναζήτησαν ποτέ εργασία στην Ελλάδα, αλλά επέλεξαν να ξεκινήσουν την καριέρα τους στο εξωτερικό.

Συνολικά 74 χώρες φιλοξενούν έλληνες χημικούς, μηχανικούς και γιατρούς. Δημοφιλέστερος προορισμός είναι η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ και ακολουθούν η Γερμανία και η Γαλλία. Ωστόσο, νέους φερέλπιδες επιστήμονες μπορεί να συναντήσει κανείς στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και στην Αφρική.

Το koutipandoras.gr είχε αναδείξει ένα κομμάτι του σοβαρού αυτού προβλήματος, πριν από περίπου δύο μήνες. Τότε, είχαν δει το φως της δημοσιότητας στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, τα οποία ήταν ενδεικτικά της κατάστασης.

Όπως προέκυπτε από αυτά, ένας στους τρεις νέους γιατρούς της Αθήνας και τέσσερις στους πέντε γιατρούς της περιφέρειας, επέλεγαν να μεταναστεύσουν, ήταν άνεργοι ή αυτοαπασχολούμενοι.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της 5ης Φεβρουαρίου

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…