Μετανάστες: «Μαζική έξοδος» από την Αφρική

Συνολικά 262 μετανάστες διασώθηκαν στα ανοικτά της Μάλτας νωρίς το πρωί, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, εν μέσω μαζικής εξόδου αιτούντων άσυλο από την Αφρική με προορισμό την Ευρώπη. Συνολικά 459 μετανάστες έχουν φτάσει αυτή την εβδομάδα στη Μάλτα.

μετανάστες 1021x574 1

Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας διέσωσαν τέσσερις ομάδες μεταναστών τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Στο πρώτο πλοιάριο επέβαιναν 90 άνθρωποι, ενώ στο δεύτερο και το τρίτο 78 και 59 αντίστοιχα. Άλλοι 36 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού από το πλοίο Ocean Viking, που ανήκει σε ανθρωπιστική οργάνωση και το οποίο τους είχε περισυλλέξει χθες Παρασκευή.

Όλες οι γυναίκες και τα παιδιά που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στο γενικό νοσοκομείο της Μάλτας και η κατάστασή τους εκτιμάται ότι είναι σταθερή, ανακοίνωσε ο στρατός.

‘Αλλοι 182 μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο Ocean Viking των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF), με τη Μάλτα να αρνείται να τους δεχθεί καθώς δεν διασώθηκαν στα χωρικά της ύδατα.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η ΜΚΟ κατήγγειλε ότι η απόφαση να μείνουν δεκάδες μετανάστες εγκλωβισμένοι στη θάλασσα καταδεικνύει «την άνιση, αυθαίρετη και απάνθρωπη φύση ενός συστήματος το οποίο εξακολουθεί να θέτει προτεραιότητα στα πολιτικά παιχνίδια έναντι των ανθρώπινων ζωών και της αξιοπρέπειας».

Στα μέσα της εβδομάδας πάντως, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συμφώνησαν απόψε ότι θα πρέπει να υπάρξει «αυτόματος μηχανισμός» καταμερισμού των μεταναστών, στον οποίο να συμμετέχουν, «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων αν δεν το πράξουν.

Παρίσι και Ρώμη, που πλέον εμφανίζουν κοινό μέτωπο μετά από δύο χρόνια διαφωνιών στο θέμα του μεταναστευτικού, θα υπερασπιστούν στους κόλπους της ΕΕ «την κοινή θέση τους ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» στην υποδοχή των μεταναστών, εξήγησε ο Μακρόν, επισκεπτόμενος την Ιταλία.

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…