Μετανάστες ανάμεσα στις ρόδες των φορτηγών για ένα καλύτερο μέλλον στη Βρετανία (φώτο + βίντεο)

Ενδεικτική των εκρηκτικών διαστάσεων που λαμβάνει το θέμα των προσφύγων είναι στην Ευρώπη, είναι η κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Καλαί τις τελευταίες μέρες. Η συσσώρευση φορτηγών έξω από το γαλλικό λιμάνι λόγω απεργίας των λιμενεργατών, δημιουργεί ελπίδες στους μετανάστες που βρίσκονται στη γύρω περιοχή πως μπορούν να περάσουν στη Βρετανία μπαίνοντας παράνομα σε μία από τις καρότσες... κι όχι μόνο των οχημάτων.

calais1

Ενδεικτική των εκρηκτικών διαστάσεων που λαμβάνει το θέμα των προσφύγων είναι στην Ευρώπη, είναι η κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Καλαί τις τελευταίες μέρες. Η συσσώρευση φορτηγών έξω από το γαλλικό λιμάνι λόγω απεργίας των λιμενεργατών, δημιουργεί ελπίδες στους μετανάστες που βρίσκονται στη γύρω περιοχή πως μπορούν να περάσουν στη Βρετανία μπαίνοντας παράνομα σε μία από τις καρότσες… κι όχι μόνο των οχημάτων.

Εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέοι άνδρες, περιμένουν δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στους προβλήτες του λιμανιού της Μάγχης και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία ώστε να πηδήξουν πάνω σε ένα από τα φορτηγά που έχουν προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Όπως φαίνεται κι από τις φωτογραφίες και το βίντεο, το να βρεθεί μια θέση στην καρότσα είναι το “καλό” σενάριο, καθώς αρκετοί αποφασίζουν να περάσουν αρκετές ώρες σε εξωτερικές εσοχές των οχημάτων ή ακόμα ανάμεσα στους τροχούς. 

 

 

Οι γαλλικές Αρχές κάνουν έρευνες κι όταν εντοπίζουν λαθρεπιβάτες στα φορτηγά τους κατεβάζουν κάτω και τους ξαναστέλνουν έξω από τον αυτοκινητόδρομο. Η φωτογραφία που δημοσιεύει το BBC από τους καταυλισμούς των μεταναστών αποτυπώνει τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν αυτοί οι άνθρωποι. 


Υπολογίζεται πως μόνο αυτή την εποχή στην περιοχή του Καλαί υπάρχουν πάνω από 3.000 μετανάστες που όλοι τους ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα καταφέρουν να περάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι περισσότεροι απ’ αυτούς προέρχονται κυρίως από εμπόλεμες ζώνες και θέλουν να έρθουν στη Βρετανία καθώς οι περισσότεροι έχουν συγγενείς που ζουν εδώ.

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει πως μόνο φέτος, πάνω από 19.000 μετανάστες πιάστηκαν στα σύνορα και εμποδίστηκαν να περάσουν στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία Eurotunnel, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, τονίζει σε ανακοίνωσή της «ότι πλέον στην περιοχή του Καλέ υπάρχουν οι περισσότεροι μετανάστες από ποτέ άλλοτε».


Με στοιχεία από την Εφημερίδα των Συντακτών