Μεταγραφές στον καιρό της πανδημίας

Η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο που οι ομάδες προχωρούν τον μεταγραφικό τους σχεδιασμό, οδηγώντας σε μια σειρά από αξιοπρόσεκτα δεδομένα.

sancho

Toν Ιανουάριο του 2021, η εταιρεία KPMG έδωσε στη δημοσιότητα μία αναφορά, στην οποία είχε προσπαθήσει να καταγράψει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού σε έξι μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: Το αγγλικό, το ισπανικό, το ιταλικό, το γερμανικό, το γαλλικό και το πορτογαλικό. Μολονότι η πρόβλεψη του 2019 είχε κάνει λόγο για απώλειες 3.6 δισεκατομμυρίων μόνο σε περίπτωση μόνο που οι αγώνες δεν συνεχίζονταν, όπως είχε συμβεί στο πρώτο lockdown, τελικά η επίδραση της πανδημίας ήταν πολύ μεγάλη, ακόμα και μετά τη συνέχεια των πρωταθλημάτων, τα οποία διεξήχθησαν, όπως και στην Ελλάδα, κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με την KPM, λοιπόν, συνολικά χάθηκαν μέσα στο 2020 προβλεπόμενα έσοδα που έφτασαν τα 4.5 δις.

Αν και οι μικρότερου βεληνεκούς σύλλογοι επηρεάστηκαν περισσότερο, οι «μεγάλοι» είχαν επίσης σημαντικές απώλειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Λίβερπουλ, που το 2020 επέστρεψε στην κορυφή της Αγγλίας μετά από 20 χρόνια, όμως τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 42.35 εκατομμύρια, δηλαδή κατά 8% από την προηγούμενη χρονιά. Τα έσοδα της Γιουβέντους μειώθηκαν κατά 13%, ενώ της Παρί Σεν Ζερμέν έφτασαν στο 15%. Η Πορτογαλία, που δεν έχει τη δυναμική των υπόλοιπων πέντε, είχε τις μεγαλύτερες απώλειες. Είναι χαρακτηριστικό το -50%, δηλαδή 78.8 εκατομμύρια λίρες, της Πόρτο.

«Από τις 14 Μαρτίου δεν έχουμε λάβει ούτε ευρώ. Έχουμε χάσει 200 εκατομμύρια! Έπρεπε να κλείσουμε τις μπουτίκ και το μουσείο, ενώ δεν υπήρχαν καθόλου πωλήσεις εισιτηρίων. Επιστρέψαμε τα χρήματα για τα παιχνίδια που ο κόσμος δεν μπορούσε να βρεθεί στο γήπεδο.

Διακόσια εκατομμύρια είναι πολύ μεγάλο χτύπημα. Στον σχεδιασμό μας είχαμε υπολογίσει έσοδα 1.1 δις και τώρα θα εισπράξουμε 30% λιγότερα λόγω του κορωνοϊού. Το λέω αυτό επειδή αν κάποιος σκεφτεί ότι η πανδημία δεν επηρεάζει την Μπαρτσελόνα, κάνει λάθος. Επηρεάζει όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ και η Μπάρτσα είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα έσοδα στην Ευρώπη, οπότε επηρεάζεται περισσότερο από κάθε άλλον», έλεγε χαρακτηριστικά ο τότε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζόσεπ Μπαρτομέου, λίγο πριν παραιτηθεί.

O αντίκτυπος στις μεταγραφές

Ήταν δεδομένο ότι η κρίση του κορωνοϊού θα επηρέαζε τις μεταγραφές και τη μεθοδολογία τους. Όχι μόνο σε πιο οικονομικά αδύναμες χώρες, αλλά και στις μεγάλες λίγκες. Από τα δεδομένα που δημοσίευσε το ”Athletic” στις 27 Ιουλίου και μολονότι η μεταγραφική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη, εξάγονται κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Η τάση της μείωσης αποτυπώνεται, αρχικά, σε ποσοτικό επίπεδο. Στην Bundesliga, συνολικά 86 ποδοσφαιριστές αγοράστηκαν με μεταγραφή από τις ομάδες το 2017. Πέρυσι αυτοί ήταν 38 και φέτος 34. Στην Primera Division οι 95 του 2018 και του 2019 έγιναν 52 το 2020 και φέτος μόλις 22. Στη γαλλική Ligue 1, από τις 90 μεταγραφές το 2017 φτάσαμε στις 26, ενώ στη Serie A από τις 137 στις 41. Τέλος, στη «λαμπερή» Premier League, οι φετινές μεταγραφές είναι μόλις 32.

Eιδικότερα για τις αγγλικές ομάδες, η τάση των τεσσάρων τελευταίων χρόνων τις ήθελε να ξεπερνούν το ένα δις για μεταγραφές την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Ακόμα και πέρυσι, ξόδεψαν 1.27 δις. Φέτος, οι μεταγραφές έχουν κοστίσει 437 εκατομμύρια, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Παρότι υπάρχει ακόμα χρόνος, είναι ξεκάθαρη η πτωτική πορεία. Η μοναδική κίνηση που έχει σπάσει το «φράγμα» των 40 εκατομμυρίων λιρών είναι η μεταγραφή του Τζέιντον Σάντσο. Τα προηγούμενα χρόνια, ήταν αρκετές οι ομάδες που ξεπερνούσαν το όριο αυτό και έφταναν σε ακόμα μεγαλύτερα ποσά. Μεγάλη απόκλιση υπάρχει και στην ισπανική La Liga, που από το 1.2 δις του 2019, έχουν ξοδευτεί μόλις 104 εκατομμύρια! H Mπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης κρατούν την κάνουλα κλειστή, ενώ η ακριβότερη μέχρι στιγμής μεταγραφή είναι αυτή του πρωταθλητή Νότιας Αμερικής με την Αργεντινή, Ροδρίγο Ντε Πολ, τον οποίο η Ατλέτικο Μαδρίτης αγόρασε από την Ουντινέζε έναντι 37 εκατομμυρίων ευρώ. Στην Ιταλία το ποσό έχει φτάσει τα 266 εκατομμύρια, ενώ τα 249 της Bundesliga είναι κοντά στα περσινά 268, αλλά αρκετά πεσμένα σε σχέση με τα
648 του 2019. Τέλος, στη Γαλλία έχουν ξοδευθεί 204 εκατομμύρια, όταν το 2019 οι ομάδες είχαν κάνει μεταγραφές ύψους 631 εκατομμυρίων.

Με τα μάτια στο μέλλον

Μία ακόμα τάση που διαφαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ότι οι ομάδες επενδύουν περισσότερο στην προοπτική, ξοδεύοντας χρήματα για ποδοσφαιριστές που είναι πιθανόν να εξελιχθούν και στη συνέχεια να μεταπωληθούν, αποφέροντας κέρδος. Στην Ισπανία, ο μέσος όρος ηλικίας των μεταγραφικών αποκτημάτων έχει πέσει από τα 26.1 έτη στα 25.7, στη Γερμανία από τα 23.6 στα 22.7, στη Γαλλία από 23.7 στα 23.4. Στην Αγγλία η πτώση είναι μεγαλύτερη, καθώς τα 23.6 έτη έχουν φτάσει στα 22.8, ενώ μόνο στην Ιταλία παρατηρείται άνοδος, από τα 24.3 έτη στα 25.1.

Οι πιο ακριβές μεταγραφές φέτος στην Ευρώπη είναι αυτές του Σάντσο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (73 εκατομμύρια λίρες), του Ασράφ Χακίμι στην Παρί Σεν Ζερμέν (54 εκατομμύρια), του Νταγιότ Ουπαμεκανό στην Μπάγερν Μονάχου (38 εκατομμύρια), του Ιμπραχίμα Κονατέ στη Λίβερπουλ (36 εκατομμύρια) και του Εμιλιάνο Μπουενδία στην Άστον Βίλα (35 εκατομμύρια). Όλοι τους, πωλήθηκαν για περισσότερα χρήματα από ό,τι αποκτήθηκαν, ενώ κάτι αντίστοιχο φιλοδοξούν να κάνουν ομάδες που επενδύουν σε ταλέντα, όπως η Μπάγερ Λεβερκούζεν με τον 20χρονο Οντιλόν Κοσούνου που πήρε από την Κλαμπ Μπριζ.

Ελεύθεροι και ακαδημίες

Στην Ισπανία, τη Γερμανία και την Αγγλία, υπάρχει επίσης μεγάλη αύξηση των παικτών που αποκτούνται ως ελεύθεροι, δηλαδή χωρίς να καταβάλλεται κάποιο ποσό στην ομάδα τους, μιας και οι συμφωνίες προκύπτουν λόγω λήξης συμβολαίου. Ο Ντεπάι, ο Αγουέρο και ο Γκαρσία έχουν πάει στην Μπαρτσελόνα ως ελεύθεροι, ενώ με τον ίδιο τρόπο απέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης τον Αλάμπα. Στη Γαλλία, από την άλλη, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι προωθήσεις από τις ακαδημίες των ομάδων, μιας και είναι ξεκάθαρο τα τελευταία χρόνια ότι η Ligue 1 αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων, στα οποία επενδύουν οι ευρωπαϊκές ομάδες.

Αυτό μάλλον είναι και το μοτίβο που θα επικρατήσει, ως τρόπος προσαρμογής στην πανδημία. Υπάρχει ακόμα χρόνος για ισχυρές μεταγραφές, όμως οι ομάδες καταλαβαίνουν περισσότερο από ποτέ ότι η οργάνωση και η μεθοδική δουλειά μπορεί να φέρει ταλέντα, είτε ως αγορά πριν ακόμα εκτοξεύσουν τις μετοχές τους, είτε με προώθηση από τις ακαδημίες. Παράλληλα, ενδέχεται να οδηγήσει σε «έξυπνες» επιλογές παικτών που λήγουν τα συμβόλαιά τους, οι οποίοι μπορούν να συμφωνήσουν μέχρι και έξι μήνες πριν. Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε και με την περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Λιλ, καθώς και με την ανάδυση της Ατλέτικο Μαδρίτης στην Ισπανία, οι «μεγάλοι» μπορούν να νικηθούν…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…