Σε εξέλιξη η μεταγωγή των χρυσαυγιτών στις φυλακές - Στο Δομοκό το διευθυντήριο

Στον Δομοκό Ρουπακιάς, Μιχαλολιάκος και διευθυντήριο, στο Μαλανδρίνο ο Ματθαιόπουλος

NewsRoom 23/10/2020 | 15:33

Ξεκίνησε η μεταγωγή απευθείας από τη ΓΑΔΑ για τις φυλακές, των 37 εκ των 39 καταδικασθέντων για την Χρυσή Αυγή, που έχουν συλληφθεί ή παραδοθεί (διαφεύγει ο Χρήστος Παππάς, ενώ ο Γιάννης Λαγός καλύπτεται από την ασυλία του ευρωβουλευτή).

Η Αστυνομία έχει παραλάβει όλα τα φυλακιστήρια από τον αρμόδιο εισαγγελέα και ήδη αναχώρησαν δύο βαν από την ΓΑΔΑ με τους πρώτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά και τον συνοδηγό του αυτοκινήτου του το βράδυ της δολοφονίας Γιάννη Καζαντζόγλου, οι οποίοι οδηγούνται στις φυλακές Δομοκού.

Το δεύτερο βαν μεταφέρει τη μοναδική γυναίκα μεταξύ των καταδικασθέντων, πρώην αστυνομικό Βενετία Πόπορη, στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας.

Οι άλλοι θα μεταχθούν με κλούβες της ΕΛ.ΑΣ και ισχυρή συνοδεία.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις φυλακές Δομοκού θα κρατηθούν συνολικά 28 άτομα, μεταξύ των οποίων όλα τα ηγετικά στελέχη, πλην του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ο οποίος θα οδηγηθεί στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Στις φυλακές Μαλανδρίνου και Τρικάλων θα μοιραστούν και οι υπόλοιποι οκτώ.

Η μεταγωγή γίνεται με ισχυρή αστυνομική συνοδεία και μέτρα ασφάλειας, αλλά και αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό.

Όπως έγινε γνωστό από την Γενική Γραμματεία Αντεγκλητικής Πολιτικής, και στις τρεις φυλακές έχουν διαμορφωθεί χώροι όπου θα κρατηθούν αρχικά, σε καραντίνα 14 ημερών, όλοι οι φυλακισθέντες, οι οποίοι θα υποβληθούν και σε τεστ για Covid-19 και ύστερα θα μεταφερθούν στα κελιά τους, κατά το πλείστον ανά δύο.

Κατά τη διάρκεια της κράτησης τους έχει ληφθεί μέριμνα να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατούμενους για λόγους ασφαλείας, αλλά ούτε και μεταξύ τους, όσοι είναι «στα μαχαίρια».

Έτοιμα τα φυλακιστήρια των χρυσαυγιτών - Χωρίς «πέρασμα» από τον εισαγγελέα η μεταγωγή

Έτοιμα είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα λεγόμενα «φυλακιστήρια εντάλματα» για τους 39 καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, που θα οδηγηθούν στις φυλακές μετά τη χθεσινή ιστορική απόφαση του δικαστηρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, δεν αναμένεται να ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία της μεταγωγής στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών στο Εφετείο, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα νωρίς το πρωί.

Συγκεκριμένα, οι συναρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές αποφάσισαν να μεταβεί αστυνομικός στην Εισαγγελέα Εφετών απ' όπου θα παραλάβει τα έγγραφα και να τα επιδώσει στη συνέχεια στο αρμόδιο τμήμα για τη μεταγωγή των καταδικασθέντων.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταδικασθέντες θα κρατηθούν στις φυλακές του Δομοκού, του Μαλανδρίνου και των Τρικάλων.

Παράλληλα, έφεση καταθέτει ο Γιάννης Λαγός διά του συνηγόρου του για τη σε βάρος του καταδικαστική απόφαση. Πάντως, το απόσπασμα της απόφασης πρόκειται να διαβιβαστεί εντός της ημέρας στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία άρσης της ασυλίας του. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Λαγός θα επιχειρήσει να αποκρούσει την άρση της ασυλίας του υποβάλλοντας το εφετήριο στη νομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.