Μετά τους Γερμανούς παραδέχονται και οι Ολλανδοί ότι έκαναν πειράματα σε ανθρώπους για τις εκπομπές ρύπων

Μετά τον σάλο που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen έκανε πειράματα σε ανθρώπους και πιθήκου για τις εκπομπές αερίων, έρχονται οι Ολλανδοί να προκαλέσουν ένα νέο σοκ αφού παραδέχονται ότι αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Ολλανδία.

NewsRoom 30/01/2018 | 16:29

Μάλιστα, χαρακτήρισαν το σκάνδαλο γύρω από τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων «τρικυμία μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό».

Στη διάρκεια ενός πειράματος που έγινε το 2006, εθελοντές εκτέθηκαν στις αραιωμένες εκπομπές ενός κινητήρα ντίζελ για δύο ώρες το πολύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας αναφοράς NRC.

Όπως επιχείρησε να εξηγήσει τοξικολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM), πρόκειται για καυσαέρια που αναπνέει κανείς καθημερινά σε μια ζωντανή πόλη ή κοντά σ’ έναν αυτοκινητόδρομο.

Την ίδια ώρα, οι εταιρείες Volkswagen, BMW, Daimler και Bosch βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο χωριστές υποθέσεις, οι οποίες όμως αποκαλύφθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Αμφότερες εμπλέκουν έναν ερευνητικό οργανισμό τον οποίο χρηματοδοτούσαν, τον EUGT.

Σύμφωνα με την VW, το EUGT είχε ιδρυθεί το 2007 ως ανεξάρτητο ερευνητικό ινστιτούτο και έκλεισε το καλοκαίρι του 2017. 

Το πρώτο σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε από τους New York Times, αφορά δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το 2014 στις ΗΠΑ σε δέκα πιθήκους. Οι πίθηκοι παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια ενώ εισέπνεαν τα καυσαέρια ενός Beetle της Volkswagen.

Επίσης ένα νοσοκομειακό ινστιτούτο του Άαχεν (δυτική Γερμανία), κατόπιν παραγγελίας του EUGT, έβαλε το 2013 και 2014 25 υγιείς ανθρώπους να εισπνεύσουν διοξείδιο του αζώτου, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Στην Ολλανδία, η ερευνήτρια Νικόλ Γιάνσεν διεξήγαγε επίσης για το RIVM από το 2010 ως το 2015 μια μεγάλη έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Εκεί, εκτέθηκε σε καυσαέρια μια ομάδα εθελοντών κοντά σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο και μια άλλη στο κέντρο του Ρότερνταμ.

«Έκανα κι εγώ έρευνα για το RIVM. Μερικές φορές με ποντικούς ή αρουραίους και ναι, μερικές φορές επίσης με ανθρώπους», ανέφερε ο Πάουλ Μπορμ, καθηγητής τοξικολογίας, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Διαβάστε επίσης:

 «Σοκαρισμένη» δηλώνει η Κομισιόν για τις δοκιμές εκπομπής ρύπων σε πιθήκους και ανθρώπους

Ο διευθυντής της Volkswagen υπόσχεται «κυρώσεις» για τις δοκιμές ρύπων σε ανθρώπους και πιθήκους