Μετά τον Γιούνκερ επιμένουν στη ΝΔ να πάνε στις εκλογές με -γραμμή- Μητσοτάκη;

Το πρώτο συμπέρασμα από την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα δεν είναι ότι αποτέλεσε θρίαμβο για τη χώρα και συνακόλουθα για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μάλλον αναμενόμενο ήταν. Είναι ότι εξελίχθηκε σε πανωλεθρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

5ae328021dc524eb728b4597

Του Γιώργου Λακόπουλου

Ο πλέον αρμόδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανατίναξε τους δυο άξονες της πολιτικής του προέδρου της ΝΔ: ότι «η κυβέρνηση είναι αποτυχημένη» και ότι έξοδος από τα Μνημόνια «δεν θα είναι καθαρή». Είναι απορίας άξιο αν θα υπάρχει τώρα στη ΝΔ σώφρων άνθρωπος που θα συνεχίσει αυτές τις καραμέλες.

Ο -προερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα -πρόεδρος της Κομισιόν, έχοντας δίπλα του έναν Επίτροπο και ένα συνεργάτη του από το ίδιο κόμμα – τον Δημ. Αβραμόπουλο και τον Μαργαρίτη Σχοινά- μίλησε με πάθος, εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό για την Ελλάδα, τα κυβερνητικά επιτεύγματα και τις προοπτικές της.

«Η Ελλάδα θα γίνει τον Αύγουστο κανονική όσο είναι και οι άλλες χώρες». «Η έξοδος θα είναι σαφής -δεν θα υπάρχει πιστοληπτική γραμμή». «Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές και επιστρέφει στην ανάπτυξη». Έχει τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα πόρων». «Οι προοπτικές είναι θετικές».

Αυτά είναι λόγια του Γιούνγκερ. Χωρίς καμία επιφύλαξη. Όχι μόνο στις συναντήσεις του με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί να πει βάσιμα κανείς ότι με τον ίδιο τρόπο μίλησε και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν ξέρουμε τι απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Αν πράγματι είπε όσα διέρρευσε ο γνωστός μηχανισμός των non papers είναι να τον κλαίνε οι ρέγκες. Αν είχαν μια φορά κακή γνώμη γι’ αυτόν στις Βρυξέλλες την έκανε χειρότερη. Ειδικά όταν τους είπε ότι …δεν δεσμεύεται για το μεταμνημονιακό πρόγραμμα ανάπτυξης που εκπονεί η κυβέρνηση γιατί έχει το …δικό του. Τραγικά πράγματα.

Στην ουσία η παρουσία Γιούνγκερ από μόνη της, αλλά και σε σχέση με το περιεχόμενό της, συνιστά αποδοκιμασία για τον πρόεδρο της ΝΔ. Θα κοροϊδεύει τον εαυτό του και τους άλλους αν συνεχίσει με την ίδια ρητορική. Πολύ περισσότερο αν ανεχθεί τον αντιπρόεδρό του να βρίζει τον Γιούνγκερ και την Ευρώπη ότι… αβαντάρει τον Τσίπρα. Έχει διαπράξει και ο ίδιος, ηπιότερα, το ίδιο σφάλμα.

Θα είναι πέρα από κάθε λογική να ισχυριστεί η ΝΔ ότι δεν ισχύουν όσα λέει ο πρόεδρο της Κομισιόν και ισχύουν όσα λένε οι προπαγανδιστές της δια στόματος Μητσοτάκη που, απλώς, τον βάζουν να εκτίθεται διαρκώς. Π.χ. ήταν θέατρο του παραλόγου η ομιλία του στη Βουλή για τη ΔΕΗ με τη οποία τάχθηκε κατά των δανειστών και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου γιατί …επιβάλλουν στην κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση. Έγινε κρατιστής ξαφνικά…

Υπάρχει και μια άλλη αποδοκιμασία του Κυριάκου από τον Γιούνκερ που δεν έγινε γνωστή, αλλά υπήρξε έμμεση δημόσια επιβεβαίωση. Ο Γιούνγκερ κατέστησε σαφές ότι η Κομισιόν και ολόκληρη η Ευρώπη -και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φυσικά- δεν κατανοεί την αντίστασή του στην επίλυση του Σκοπιανού. Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάπιε τη γλώσσα του.

Δεν ξέρουμε αν εξήγησε στον επισκέπτη του ότι είναι παγιδευμένος από τον Σαμαρά που του επέβαλε τη γραμμή του. Πάντως ο Γιούνκερ τον πέταξε στο καναβάτσο προκαταβολικά λέγοντας ότι η λύση στο Σκοπιανό «επείγει» και τη συνέδεσε με τη σταθεροποίηση στα Δυτικά Βαλκάνια. Καμία σχέση με την «άλλη συγκυρία» του Μητσοτάκη και τη μη λύση του Σαμαρά-Γεωργιάδη. Και Καμμένου φυσικά.

Από αυτή την άποψη η επίσκεψη Γιούνκερ είναι τομή για την συντηρητική παράταξη. Αν ο Μητσοτάκης συντηρήσει την ίδια αντιπολιτευτική γραμμή – ειδικά στα θέματα του Μνημονίου και το Μακεδονικό- καταδικάζεται σε περιθωριοποίηση στην Ευρώπη. Ενώ η κυβέρνηση θα πάει στις εκλογές με αφήγημα που θα έχει την κοινοτική επικύρωση -και τη στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών- η ΝΔ θα συνεχίζει με βαλκάνια κακομοιριά. Ένας είδος τυφλής αντιπολίτευσης που εξυπηρετεί μόνο όσους θέλουν να επιστρέψει η χώρα στα παλιά και να αποφύγουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση στη οποία έφεραν τη χώρα.

Αξίζει ένα κόμμα σαν τη ΝΔ να θυσιάζεται υπέρ της διαπλοκής, μέρος της οποίας ανέτρεψε μια κυβέρνηση της το 1993 δια του Σαμαρά και στο σύνολο της εναντιώθηκε στην επομένη κυβέρνηση της υπό τον Κώστα Καραμανλή; Όταν προσπάθησε να αποκόψει τους προμηθευτές του δημοσίου από την χρησιμοποίηση της τηλεοπτικής ισχύος για να χειραγωγούν το πολικό σύστημα υπέρ των συμφερόντων τους. Μπορεί ένα μεγάλο κόμμα να χαραμίζεται για τους «νταβατζήδες» και μια χούφτα γελωτοποιούς του βασιλέως που έκαναν τον Μητσοτάκη τον χειρότερο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης όλων των εποχών;

Αν υπάρχουν σοβαρές δυνάμεις στη ΝΔ -και υπάρχουν -ύστερα από όσα ανάδειξε η επίσκεψη Γιούνκερ θα υποχρεώσουν τον επικεφαλής της να αλλάξει γραμμή. Να επανέλθει στη λογική της σοβαρής και αξιόπιστης ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης που πρέπει να έχει ένα κεντροδεξιό κόμμα. Ή θα τον στείλουν στα αποδυτήρια για να διεκδικήσουν με άλλη ηγεσία τη διακυβέρνηση.

πηγή: www.anoixtoparathyro.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…