ΠΚ

Πόλυ Κρημνιώτη

Μετά τα λουλουδάδικα, ραντεβού στα κασπό του Τατοΐου

Μετά το ραντεβού στα λουλουδάδικα, δικαιωματικά, για τη σημερινή κυβέρνηση σειρά έχει το ραντεβού με τα... κασπό του Τατοΐου.

tatoi

Mεσούσης της πανδημίας, με την κοινωνία να βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση εξαιτίας της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανάγει σε μείζον θέμα την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος του Τατοΐου. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε τη συγκρότηση και λειτουργία κυβερνητικής επιτροπής που συντονίζει τα έργα στο Τατόι.

Κάπως έτσι η κυβέρνηση έπραξε χθες το καθήκον της και απέναντι στους πολίτες της χώρας και ειδικά απέναντι στον πολιτισμό θεωρώντας ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση αμφοτέρων.

Πολλώ δε μάλλον για την καλλιτεχνική κοινότητα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα πολιτιστικά πεδία, όταν μάλιστα εκκρεμεί αναπάντητο το κοινό αίτημα τον τομεαρχών Πολιτισμού και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σίας Αναγνωστοπούλου και Ανδρέα Ξανθού για τη σύγκληση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσία των υπουργών Πολιτισμού και Υγείας καθώς και λοιμωξιολόγων για την προετοιμασία του ασφαλούς ανοίγματος των χώρων του πολιτισμού στη θερινή περίοδο.

Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Αυτά είναι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης στην αιχμή της πανδημίας. Την ώρα που συζητάει για το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων, του τουρισμού συμπεριλαμβανομένου, ο πολιτισμός, που έχει αναδειχτεί σε πρωταθλητή ανάμεσα στους πιο βαριά πληττόμενους τομείς από την πανδημία, εξακολουθεί να απουσιάζει από την ατζέντα της.

Αντιθέτως στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντός της βρίσκεται ακόμα ένα έργο επικοινωνιακής κοπής, με γκλάμουρ και μεγαλοϊδεατισμό, με το οποίο επιδιώκει να προσφέρει ιδεολογικό – επικοινωνιακό θέαμα στους καθημαγμένους από την πανδημία και την οικονομική κρίση πολίτες της και να χαϊδέψει τα αυτιά του φιλοβασιλικού ακροατηρίου της.

Ο πρωθυπουργός στο άνοιγμα του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου ήταν αρκούντως δηλωτικός. Ξεχώρισε από την ημερήσια διάταξη το θέμα της αποκατάστασης του Τατοΐου θεωρώντας ότι “έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία” και ότι “με έναν τρόπο ενώνεται και με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι ένα έργο πολιτισμού, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα σημαντικότατο έργο πράσινης ανάπτυξης, που και αυτό από σχέδιο γίνεται πράξη” είπε χαρακτηριστικά.

Μετά το ραντεβού στα λουλουδάδικα, δικαιωματικά, για τη σημερινή κυβέρνηση σειρά έχει το ραντεβού με τα… κασπό του Τατοΐου.  Όταν για τον πρωθυπουργό μιας χώρας ως “ντροπή για την ελληνική Πολιτεία” ορίζεται, όπως είπε, η “δραματική κατάσταση την οποία παραλάβαμε” το Τατόι και όχι το γεγονός ότι καλλιτέχνες αναγκάζονται να καταφεύγουν σε συσσίτια σ’ αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, τότε… “Πεθαίνω σαν χώρα”.

Μέσα στη δύσκολη σημερινή συγκυρία και παραγνωρίζοντας όλο το προηγούμενο έργο που έχει γίνει στο Τατόι, ο πρωθυπουργός ανέλαβε να βάλει στο ίδιο ζύγι τα 60 δισ. ευρώ που τάζει σε μια πληγωμένη κοινωνία με την ανάδειξη των περασμένων βασιλικών μεγαλείων.

Έτσι η Λίνα Μενδώνη επανήλθε στο προσκήνιο ανακοινώνοντας τη σύσταση της κυβερνητικής επιτροπής, αρμόδιας “για τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την επιτάχυνση του συνόλου των ενεργειών που απαιτούνται για την αποκατάσταση και ανάδειξη του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, σύμφωνα με την εγκριθείσα μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας” και αποτελούμενης από τέσσερις αρμόδιους υπουργούς.

Και αντί για ολοκληρωμένο σχέδιο παρουσίασε μία έκθεση ιδεών τουριστικού και επικοινωνιακού ενδιαφέροντος που, σύμφωνα με το Μαξίμου, θα βασίζεται σε δύο βασικές αρχές, τον “σεβασμό στην Ιστορία, το περιβάλλον και την κοινωνία”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει απαντήσεις

Στο πεδίο του πολιτισμού ωστόσο παραμένει επείγον το αίτημα των δύο τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την προετοιμασία επαρκούς σχεδίου προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια οι πολιτιστικοί χώροι.  Όπως υπογραμμίζουν όμως στην επιστολή που συνοδεύει το αίτημά τους, “ενώ σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα ο κόσμος του πολιτισμού αγωνιά για το άμεσο μέλλον, στη χώρα μας η κυβέρνηση και το ΥΠΠΟΑ δεν θέτει καν το ζήτημα προς συζήτηση”.

Πηγή: avgi.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…