Newsroom

Newsroom

ΜΕΤΑ: Μία ομάδα καλλιτεχνών δημιουργεί μία νέα πλατφόρμα παραστατικών τεχνών!

Με τον τίτλο MĒTA από το MĒet The Artists, μια ομάδα καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία (θέατρο, χορός, εικαστικά , μουσική), εγκαινιάζει ένα νέο θεσμό, εισάγοντας στο σύγχρονο πολιτιστικό χάρτη μια νέα πλατφόρμα παραστατικών τεχνών.

5712855d1dc524504c8b4a95

Ο Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης και η Ιωάννα Πλέσσα μας εξηγούν τους στόχους και το όραμα αυτής της πρωτοβουλίας. 

Ποιο είναι το νέο μοντέλο συνεργασίας και δράσης των καλλιτεχνών της νεότερης γενιάς που προτείνεται μέσα από την πλατφόρμα;

Γ.Σ.Δ. Το μοντέλο που προτείνει η ΜΕΤΑ είναι εύπλαστο και ακόμη υπο διαμόρφωση.

Θα λέγαμε ότι είναι μια συνταγή, που προσπαθεί να βρει την ιδανική συνθήκη ισορροπίας ανάμεσα στη μέγιστη ελευθερία ενός δημιουργού παραστατικού έργου και σε εκείνο το πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο που θα προστατεύει τις σχέσεις και την διαδικασία όλη.

Ι.Π. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα μοντέλο που εξελίσσεται με βάση αυτή την ισορροπία, μεθοδικά και με σταθερά βήματα. Και αυτό, προς όφελος τόσο των καλλιτεχνών που δημιουργούν το έργο, όσο και των καλλιτεχνών που συνεργάζονται για την πραγματοποίησή του, τους οποίους ονομάζουμε «συνδημιουργούς». Το πλαίσιο για το οποίο μιλάμε, διασφαλίζει τις σχέσεις τους και κατ’ επέκταση την ελευθερία να αλληλεπιδράσουν και να δημιουργήσουν.

Πώς πιστεύετε ότι μπορούν να δέσουναρμονικά διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία;

Α.ΜΠ. Με την αποδοχή και την ειλικρίνεια. Όταν πρόκειται για μια σύμπραξη, σε οποιοδήποτε πεδίο, είναι δεδομένο ότι σκοπός και από τις δύο πλευρές είναι να λειτουργήσει. Αυτό που συνήθως βρίσκεται εμπόδιο είναι η «γλώσσα». Κάθε καλλιτεχνικό πεδίο έχει και τη δική του γλώσσα. Για παράδειγμα άλλες αναφορές και τρόπο εργασίας έχει ένας σκηνοθέτης και άλλες ένας χορογράφος ή ένας εικαστικός . Εδώ έρχονται οι επιμελητές για κάνουν την μετάφραση και να βοηθήσουν με την εμπειρία τους, ώστε να βρεθούν λύσεις και κοινός άξονας επικοινωνίας.

Ποιο είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας;

Ε.Α. Να υλοποιήσουν οι δημιουργοί το όραμά τους. Αυτό υπενθυμίζουμε και καθημερινά στους εαυτούς μας όταν εμφανίζονται δυσκολίες.

Αυτό από μόνο του φέρνει μια σειρά από ευχάριστα αποτελέσματα.

Υπάρχει κάποιο κοινό στοιχείο που να συνδέει τα έργα μεταξύ τους;

Μ.Κ. Κάθε έργο είναι τελείως αυτόνομο και ξεχωριστό. Κοινά στοιχεία φυσικά και ενδέχεται να προκύπτουν, αλλά δεν είναι το ζητούμενο.

Γ.Π. Αυτό είναι και ένα από τα επιπλέον χαρακτηριστικά που μας διαφοροποιούν από τα φεστιβάλ. Φιλοξενούμε και επιμελούμαστε τη δημιουργία ενός παραστατικού έργου, κατά το διάστημα ενός έτους, και σε δύο στάδια παρουσίασης, ανα εξάμηνο. Μετά τη δημιουργία του, το έργο είναι ελεύθερο να διαγράψει την όποια πορεία του.

Το κοινό στοιχείο, άρα θα λέγαμε, είναι ο τρόπος και ο ρυθμός ανάπτυξης των έργων μέσα από τις διαδικασίες της ΜΕΤΑ.

Υπήρξαν δυσκολίες στο να δημιουργηθούν οι γέφυρες επικοινωνίας;

Ι.Π. Ναι, και ευτυχώς, γιατί μέσα από τη διαδικασία επίλυσής τους, η γνώση που πήραμε είναι ανεκτίμητη. Είμαστε γεμάτοι σημειώσεις για την δεύτερη Πλατφόρμα!

Η επίλυση, σε κάθε περίπτωση, βασίζεται στην ίδια ακριβώς συνθήκη που εμπλουτίζει την ΜΕΤΑ με καλλιτεχνικό, και μη, ανθρώπινο δυναμικό: τη διάθεση. Και αναφερόμαστε στη διάθεση για συνύπαρξη και για «χώρο» στη συνεργασία, που τελικά συγκροτεί αυτό που εδώ ονομάζουμε αλληλεπίδραση.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το επόμενο διάστημα;

Γ.Σ.Δ. Σύντομα, μετά την πρώτη Πλατφόρμα, θα έχετε περισσότερα νέα μας. Μεθοδικές δομές στη λειτουργία μας , όπως το feedback και το ανοιχτό κάλεσμα νέων δημιουργών από την Πλατφόρμα, ωριμάζουν για να παρουσιαστούν σύντομα στην καλλιτεχνική και όχι μόνο κοινότητα. Είναι καθαρά θέμα χρόνου.

Αυτό που μας απασχολεί άμεσα είναι να εφαρμόσουμε τα όσα μάθαμε εξελίσσοντας την διαδικασία, προετοιμάζοντας τη δεύτερη Πλατφόρμα, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Οκτώβριο.