Διακόσια χρόνια μετά την ηρωική Έξοδο, το Μεσολόγγι φιλοξένησε μια εκδήλωση με έντονο συμβολισμό για τον κόσμο της δημοσιογραφίας. Με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ), οργανισμού που εκπροσωπεί πάνω από 600.000 επαγγελματίες σε 140 χώρες, βραβεύτηκαν πολεμικοί ανταποκριτές που κάλυψαν εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο.

Το βραβείο Μέγιερ και η ρήση που το συνοδεύει
Οι τιμητικές διακρίσεις φέρουν τη μορφή του Ιωάννη-Ιάκωβου Μέγιερ, του Ελβετού φιλέλληνα που εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης, αφού συμμετείχε στη Ναυμαχία της Πάτρας υπό τον Ανδρέα Μιαούλη και ασπάστηκε την Ορθοδοξία. Ο ίδιος συνδέεται με τα «Ελληνικά Χρονικά» και τη ρήση που συνοδεύει το βραβείο: «Η δημοσίευση είναι ψυχή της δικαιοσύνης».
Ανάμεσα στους βραβευθέντες, ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης, στον οποίο η διάκριση απονεμήθηκε από την πρόεδρο της IFJ Ντομινίκ Πραντάλ. Βραβεύτηκαν επίσης ο Νικόλας Βαφειάδης, η Ελένη Καλογεροπούλου, ο Κώστας Σαρικάς και άλλα καταξιωμένα ονόματα της πολεμικής δημοσιογραφίας.


«Το δέντρο που κλαίει»
Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η τελετή αποκαλυπτηρίων του γλυπτού «Το δέντρο που κλαίει», έργο του γλύπτη Γιώργου Παπουτσίδη, αφιερωμένο στη μνήμη των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Παρόντες ο δήμαρχος Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος και ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός.
Τα αποκαλυπτήρια έκανε η Ντομινίκ Πραντάλ, η οποία μίλησε για την ανάγκη διασφάλισης της ελευθερίας στην ενημέρωση, δανειζόμενη τα λόγια του Ζ. Παπαντωνίου: «Η δημοσιογραφία και η ελευθερία γεννήθηκαν την ίδια στιγμή από την ίδια φλόγα».
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου χαρακτήρισε το γλυπτό «πρόσκληση σε σκέψη και μνήμη», αποτίοντας φόρο τιμής τόσο στους ήρωες του Μεσολογγίου όσο και στους δημοσιογράφους που σκοτώνονται καθημερινά στην υπηρεσία της ενημέρωσης. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου μίλησε για «ιστορική στιγμή» και για μήνυμα ελευθερίας «παγκόσμιο και διαχρονικό» που στέλνεται από το Μεσολόγγι.
Ο δήμαρχος Διαμαντόπουλος πρότεινε ο χώρος που φιλοξενεί το γλυπτό και τα μνημεία Μάγιερ και Μεσθενέα να μετονομαστεί σε «Πλατεία των Δημοσιογράφων».
Συγκίνηση προκάλεσε και η στιγμή που η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ απένειμε συμβολικό δώρο στην 88χρονη Ελένη Καλάκη, η οποία εδώ και δεκαετίες συντηρεί το μνημείο του Μάγιερ.
Συνέδριο «Δημοσιογράφοι στον Πόλεμο»
Στο περιθώριο των εορτασμών, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνέδριο με τίτλο «Δημοσιογράφοι στον Πόλεμο», με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων της διεθνούς δημοσιογραφικής κοινότητας. Σήμερα, Σάββατο 21 Μαρτίου, οι εργασίες συνεχίζονται με πάνελ για τις προκλήσεις της πολεμικής δημοσιογραφίας, την παραπληροφόρηση σε καιρό πολέμου και προσωπικές εμπειρίες ανταποκριτών από μέτωπα. Στο πλαίσιο της 2ης ενότητας αναμένεται να μιλήσει και ο Κώστας Βαξεβάνης.
Διαβάστε επίσης:
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια