Newsroom

Newsroom

Μέση Ανατολή: Κραυγές πολέμου από ΗΠΑ – Ιράν

Το Ιράν δεν θα υποκύψει στην πίεση των ΗΠΑ και δεν θα εγκαταλείψει τους στόχους του ακόμη και αν βομβαρδιστεί, προειδοποίησε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, σε μια ακόμη μέρα πολεμοχαρών δηλώσεων που συνεχίστηκαν και από Ουάσινγκτον και από Τεχεράνη.

AP Usa

Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα «αντιμετωπιστεί» με «μεγάλη δύναμη» σε περίπτωση που «επιτεθεί» σε αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, ενώ σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν επιβεβαίωσε σχέδια του Πενταγώνου για ανάπτυξη επιπλέον ανδρών στην περιοχή.

Από την πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σήμερα, ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν δήλωσε ότι η αντιπαράθεση Τεχεράνης και Ουάσινγκτον είναι μια «σύγκρουση προθέσεων», προειδοποιώντας ο «τυχοδιωκτισμός» κάθε εχθρού θα τύχει συντριπτικής απάντησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την επιβολή σοβαρών κυρώσεων, ο λαός μας δεν υποτάχθηκε στις πιέσεις παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη ζωή του», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο IRNA.

Μιλώντας σε μια τελετή μνήμης του οκταετούς πολέμου Ιράν-Ιράκ, ο Ροχανί είπε: «Πρέπει να αντισταθούμε, ώστε οι εχθροί μας να γνωρίζουν ότι αν βομβαρδίζουν την πατρίδα μας, και αν τα παιδιά μας γίνουν μάρτυρες, τραυματιστούν ή πιαστούν αιχμάλωτοι, δεν θα εγκαταλείψουμε τους στόχους μας για την ανεξαρτησία της χώρας μας και της περηφάνιας μας».

Επαναλαμβάνοντας τη στάση του Ιράν απέναντι στην πιθανότητα που έχει αφήσει ανοιχτή ο Τραμπ για συνομιλίες με την Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφάλειας του Ιράν Κεϊβάν Χοσραβί ξεκαθάρισε: «Δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση μεταξύ Ιράν και Αμερικής».

Ο Χοσραβί ανέφερε ότι κάποιοι αξιωματούχοι από διάφορες χώρες επισκέφτηκαν προσφάτως το Ιράν «εκπροσωπώντας κυρίως τις ΗΠΑ», χωρίς να επεκταθεί. Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, που στο παρελθόν έχει διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ουάσιγκντον και ΗΠΑ, επισκέφτηκε την ιρανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, απέστειλε τον Γιανς Πλότνερ, πολιτικό διευθυντή στο γερμανικό ΥΠΕΞ, στην Τεχεράνη, όπου είχε σήμερα συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους, μεταξύ άλλων με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγκί, σε μια προσπάθεια διάσωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας ξεκαθάρισαν στον Γερμανό αντιπρόσωπο ότι η υπομονή της Τεχεράνης έχει τελειώσει, ζητώντας από τις εναπομείνασες συμβαλλόμενες χώρες της διεθνούς συμφωνίας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το τελευταίο διάστημα στον Κόλπο ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του, συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, στρατηγικά βομβαρδιστικά κι ένα αποβατικό πλοίο με αμφίβια οχήματα υποστηρίζοντας πως έχουν «ενδείξεις» για την προετοιμασία «επιθέσεων» από μέρους του Ιράν ή ενεργούμενών του, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…