Μέρκελ: Το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς αλλά η Ευρωζώνη χρειάζεται μεταρρύθμιση

Την ανάγκη περαιτέρω μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές μελλοντικές κρίσεις, αφού τα προγράμματα διάσωσης σε ορισμένα κράτη μέλη είχαν επιτυχία, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, φέρνοντας ως παράδειγμα το ελληνικό πρόγραμμα.

NewsRoom 28/06/2018 | 11:17

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στο κοινοβούλιο πριν από τη Σύσκεψη Κορυφής της ΕΕ κατά τη διάρκεια της οποίας ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, η κυρία Μέρκελ είπε:

«Το ελληνικό πρόγραμμα, όπως και άλλα, ήταν μια τεράστια πρόκληση, αλλά μπορούμε να πούμε ότι το ευρώ είναι σταθερό, οι χώρες είναι ανταγωνιστικές και αυτό ήταν ένα καλό δείγμα δουλειάς και ένα καλό δείγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που υπάρχει».

«Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης, γι 'αυτό συμφωνήσαμε με τη Γαλλία να συνεργαστούμε», πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας σε ένα είδος ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου για την αποφυγή πιθανών μελλοντικών κρίσεων.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η καγκελάριος σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί που θέλουν και πρόσθεσε ότι «δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια κοινή συμφωνία για το άσυλο στην σύνοδο αυτή κορυφής» της ΕΕ, στις 28 και 29 Ιουνίου.

Όλοι στην Ευρώπη συμφωνούν ότι χρειάζεται να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση, σημείωσε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι η απόφασή μας στη Γερμανία να ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες το 2015 δεν ήταν μονομερής, ενεργήσαμε για να βοηθήσουμε την Αυστρία και την Ουγγαρία.

Πρέπει να επιστρέψουμε στους κανόνες που ίσχυαν από πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015 καθώς έχουν μειωθεί οι αριθμοί των μεταναστών, πρόσθεσε.

Πρέπει να επιδιώξουμε συμφωνίες για το μεταναστευτικό με τα αφρικανικά κράτη, όπως κάναμε με την Τουρκία, σημείωσε επίσης, λέγοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διαχειριστεί καλύτερα τη συνεχιζόμενη μετανάστευση εντός της ΕΕ.

Αν δεν επιτύχουμε μια συμφωνία σε επίπεδο 28 κρατών μελών, θα πρέπει να σκεφτούμε την σύναψη συνασπισμών μεταξύ αυτών που προτίθενται να προχωρήσουν όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική, συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι η μεταναστευτική πολιτική μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ.