Μέρκελ: Θύμα απόπειρας δολοφονίας με Novichok ο Ναβάλνι

Τη χρήση της νευροτοξικής ουσίας Novichok δείχνει ως υπαίτια για την απόπειρα δολοφονίας κατά του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, η γερμανική κυβέρνηση, με την Άνγκελα Μέρκελ να ζητά απαντήσεις από τη ρωσική κυβέρνηση

merkel

Ο Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε θύμα απόπειρας δολοφονίας που έγινε με χρήση ουσίας από την ομάδα Novichok, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Η Άγγελα Μέρκελ κάλεσε την ρωσική κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα που ανακύπτουν με την κατάσταση του Ναβάλνι. «Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα στα οποία μόνο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να απαντήσει» δήλωσε η Μέρκελ.

«Αυτή είναι μια δυσάρεστη πληροφορία για την απόπειρα δολοφονίας που έγινε μέσω δηλητηρίασης εναντίον μιας ηγετικής μορφής της ρωσικής αντιπολίτευσης» δήλωσε η Μέρκελ και προσέθεσε «ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε θύμα μιας επίθεσης με χημικό νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα Novichok» και «αυτό το δηλητήριο ταυτοποιήθηκε αδιαμφισβήτητα στις εξετάσεις».

Νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μέσω του εκπρόσωπου της Στέφεν Ζάιμπερτ ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αυτή την στιγμή νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, δηλητηριάσθηκε με νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα του Novichok.

Το Novichok είναι μια νευροτοξική ουσία, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριάσει τον πρώην Ρώσο κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι δεν είχε λάβει καμία πληροφορία από τη Γερμανία ότι ο κ. Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξική ουσία Novichok, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Οι Ρώσοι γιατροί που έκαναν θεραπεία στον Ναβάλνι αμφισβήτησαν το συμπέρασμα του γερμανικού νοσοκομείου, λέγοντας ότι είχαν αποκλείσει τη δηλητηρίαση ως διάγνωση και ότι οι δοκιμές τους για δηλητηριώδεις ουσίες επέστρεψαν αρνητικές.

Από την πλευρά τους, οι φίλοι και υποστηρικτές του Ναβάλνι στη Ρωσία επιμένουν ότι δηλητηριάστηκε σκόπιμα από τις αρχές της χώρας, κατηγορίες που το Κρεμλίνο αρνείται.

Η κατάσταση της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι παραμένει κρίσιμη παρότι τα συμπτώματα της ασθένειάς του σταδιακά υποχωρούν, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου.

«Η κατάσταση της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι παραμένει ακόμη σοβαρή» αναφέρει το νοσοκομείο στην ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνεται ότι «πρέπει να αναμένεται ότι θα ασθενεί για μακρά περίοδο» ενώ «δεν μπορούν να αποκλεισθούν μακροπρόθεσμες συνέπειες από την σοβαρή δηλητηρίαση που υπέστη».

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…