Μέρκελ σε Σύνοδο Κορυφής: Προτεραιότητα η συνοχή και η κοινή πορεία των 27 κρατών

Το ζήτημα της Ασφάλειας και φυσικά το Brexit είναι τα δύο βασικά θέματα τα οποία θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

594bd1511dc524cc548b4a86

Η συνοχή και η κοινή πορεία των 27 κρατών – μελών τα οποία θα παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο σημαντική από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τόνισε, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Και τα 27 κράτη μέλη πρέπει να έχουν μια συνοχή. Θέλουμε να έχουμε μια καλή συνεργασία με την Βρετανία. Παράλληλα, είμαστε χαρούμενοι που θα έχουμε μαζί μας και τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας. Οι εξελίξεις τρέχουν, ο κόσμος δεν μπορεί να μας περιμένει, χρειαζόμαστε περισσότερη ταχύτητα. Πρόκειται για μια μεγάλη δέσμη προβλημάτων που πρέπει να συζητηθεί,  πρέπει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα απέναντι σε ουσιαστικά και σοβαρά ζητήματα».

«Φυσικά θα διεξαγάγουμε γρήγορες διαπραγματεύσεις. Θα έχουμε εντατικές συνομιλίες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, για να κρατήσουμε μαζί τις 27 χώρες της ΕΕ», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε να έχουμε συνομιλίες σε καλό πνεύμα και ξέρουμε πως αργότερα θα θέλουμε να δουλέψουμε με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά είναι σαφές πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στο μέλλον της ΕΕ των 27 ώστε να έχουμε αποτελέσματα που θα το βελτιώσουν», πρόσθεσε.


Στο ίδιο πνεύμα και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο η χώρας της σκοπεύει να προστατέψει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, κατά τη διαδικασία του Brexit.


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε από την πλευρά του τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν το σχέδιο για ελέγχους στις ξένες επενδύσεις σε κλάδους στρατηγικής σημασίας στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ προκειμένου να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις για τις ευρωπαϊκές εταιρίες.