Μέρκελ: Αν φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα θα κινούμαστε ελεύθερα στη Σένγκεν

«Εάν η προσφυγική ροή έλθει τώρα μέσω της Λιβύης και της Ιταλίας, «το να πούμε ότι κλείνουμε απλώς το Μπρένερ δεν είναι τόσο εύκολο. Τότε θα έχει καταστραφεί η Ευρώπη», υποστήριξε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας χθες βράδυ σε κομματική εκδήλωση στην εκλογική της περιφέρεια Μεκλεμβούργο - Πομερανία και ανέδειξε για ακόμη μία φορά την ανάγκη καλύτερης φύλαξης

5752a9f91dc52469558b4591

των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και της διατήρησης ανοιχτών των συνόρων εντός Ε.Ε.

«Εάν καταφέρουμε να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, τότε θα συνεχίσουμε να κινούμαστε ελεύθερα μέσα στην περιοχή Σένγκεν», δήλωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι, αν δεν το καταφέρουμε, τότε κάθε χώρα θα επιστρέψει στην εθνική προστασία συνόρων, με συνέπειες για το νόμισμα, την οικονομία και την εσωτερική αγορά στην Ε.Ε.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει στην Ευρώπη να βρούμε μια λογική αλληλεγγύη – κι αυτό παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι υπολογίζαμε», συνέχισε η Μέρκελ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητες επιπλέον συμφωνίες με τις χώρες γύρω από την Ε.Ε.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί, για να μπορούν να ζουν έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητες περισσότερες συμφωνίες της Ε.Ε., όπως αυτή με την Τουρκία. Η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί όταν στη Μεσόγειο πνίγεται πάλι ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων», κατέληξε η καγκελάριος.

Reuters: Σκέψεις της Ουκρανίας για πρόσκληση της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

oukrania 51

Reuters: Σκέψεις της Ουκρανίας για πρόσκληση της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής

Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ρωσίας σε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία