Μερικές χιλιάδες «αρκούδες του νερού» κοιμούνται στην επιφάνεια της Σελήνης εδώ και ένα χρόνο

Στείλαμε με διαστημόπλοιο κάποια «ανίκητα» ζώα στο φεγγάρι, και αυτό συνετρίβη στην επιφάνεια της σελήνης

NewsRoom 26/10/2020 | 13:36

Περισσότερο από ένα έτος έχει περάσει από τη μέρα που το ισραηλινό διαστημικό σκάφος Beresheet συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης, έχοντας ως «επιβάτες» μερικές χιλιάδες βραδύπορες, ή αλλιώς «αρκούδες του νερού».

Το σκάφος, το οποίο αν είχε πραγματοποιήσει με επιτυχία την προσελήνωση, θα ήταν η πρώτη ιδιωτική διαστημική αποστολή που θα έφτανε στο φεγγάρι ήταν μέρος του προγράμματος Arch Mission Foundation, το οποίο έχει στόχο την αναζήτηση των τρόπων που θα μπορέσει η ανθρωπότητα να μετοικήσει σε άλλο πλανήτη όταν αυτό γίνει απαραίτητο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Beresheet μετέφερε μια διαστημική βιβλιοθήκη που αποτελούνταν από ένα αρχείο σε μέγεθος ενός DVD, το οποίο περιείχε 30.000.000 σελίδες πληροφοριών, δείγματα DNA, και χιλιάδες βραδύπορες, τα μικροσκοπικά ζώα που μπορούν να ζήσουν σχεδόν σε κάθε περιβάλλον.

Η βιβλιοθήκη του Beresheet αποτελούνταν από 25 «σελίδες» νικελίου πάνω στις οποίες είχαν αποτυπωθεί περίπου 60.000 μικρογραφίες υψηλής ανάλυσης από σελίδες βιβλίων που περιείχαν σχεδόν το σύνολο της αγγλικής Wikipedia, χιλιάδες κλασικά βιβλία, αλλά ακόμη και τα μυστικά των «μαγικών» του David Copperfield. Ανάμεσα στις «σελίδες» νικελίου τοποθετήθηκε υλικό το οποίο περιείχε κύτταρα από τρίχες, δείγματα αίματος 25 ανθρώπων αλλά και... μερικές χιλιάδες αφυδατωμένους βραδύπορες, ή αλλιώς «αρκούδες του νερού». μερικές ακόμη χιλιάδες βραδύπορες τοποθετήθηκαν σε μια ταινία που κόλλησαν πάνω στη «βιβλιοθήκη».

Τι είναι οι βραδύπορες ή «αρκούδες του νερού»

Έχουν καταγραφεί περισσότερα από χίλια είδη βραδυπόρων. Απαντώνται σε όλο τον κόσμο, από τις κορυφές των Ιμαλαΐων (πάνω από τα 6.000 μέτρα υψόμετρο) ως τα βάθη της θάλασσας (κάτω από 4.000 μέτρα βάθος) και από τις πολικές περιοχές έως τον Ισημερινό.

Το πιο κοινό μέρος όπου κανείς θα βρει βραδύπορα είναι πάνω στα βρύα και τις λειχήνες. Άλλα περιβάλλοντα στα οποία συνήθως ζουν είναι οι αμμόλοφοι, οι παραλίες, το χώμα, καθώς και τα ιζήματα της θάλλασας ή των ποταμών, όπου απαντώνται αρκετά συχνά (έως και 25.000 ανά λίτρο). Ένας εύκολος τρόπος να βρει κανείς βραδύπορα είναι να βυθίσει ένα βρύο σε νερό πηγής.

Τα βραδύπορα μπορούν να επιβιώσουν σε περιβάλλοντα που θα σκότωναν οποιoδήποτε άλλο ζώο. Παραμένουν ζωντανά σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν, αλλά και στους 151 °C, μπορούν να αντέξουν χίλιες φορές περισσότερη ακτινοβολία από όλα τα άλλα ζώα, και να ζήσουν σχεδόν μια δεκαετία χωρίς νερό καθώς και σε κενό όπως αυτό του διαστήματος.

Ο βραδύπορες εισέρχονται σε στάδια ύπνωσης, στα οποία σταματούν όλες οι μεταβολικές διαδικασίες και το νερό στα κύτταρά τους αντικαθιστάται από μια πρωτεΐνη που πρακτικά μετατρέπει τα κύτταρα σε... γυαλί. Οι επιστήμονες έχουν επαναφέρει στη ζωή βραδύπορες που έχουν μείνει σε αυτή την κατάσταση αφυδάτωσης ακόμη και για 10 χρόνια.

Η έλλειψη νερού στη Σελήνη πιθανότατα δεν θα επιτρέψει στους βραδύπορες να «ξυπνήσουν» μόνοι τους από τον βαθύ τους ύπνο. Οι μέθοδοι ενυδάτωσης των αφυδατωμένων βραδυπόρων, πάντως αυξάνονται συνεχώς, και σε περίπτωση που η βιβλιοθήκη δεν έχει καταστραφεί από τη συντριβή, ίσως να μπορέσουν να επανέλθουν στη ζωή έχουν διανύσει μερικά χρόνια ως... κάτοικοι της σελήνης.

Με πληροφορίες από Wired και Wikipedia

Πηγή φωτογραφίας: EYE OF SCIENCE

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.