Μέρες αντίδρασης για την ισότητα στο ποδόσφαιρο

Το ζήτημα της ισότητας των γυναικών στο ποδόσφαιρο αποκτά ολοένα και περισσότερη δυναμική, με την πανίσχυρη ομάδα των ΗΠΑ να προχωρά σε μια κίνηση που ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα.

weomen kentriki

«Δυστυχώς το ποδόσφαιρο θεωρείται ακόμα ανδρικό άθλημα», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο Κουτί της Πανδώρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας η λέκτορας αθλητικού μάρκετινγκ και επικοινωνίας, Αργυρώ-Ελισάβετ Μανώλη. «Δεν ξέρω αν είναι τα στερεότυπα που απλά τα διαιωνίζουμε αντί να τα αλλάζουμε, δεν ξέρω αν είναι πιο βολικό να μένουμε στην πεπατημένη αντί να δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο, δεν ξέρω αν δυστυχώς μεγαλώνοντας, παρότι έχουμε πει ότι θα κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά από τους γονείς μας, οι συνήθειες είναι δύσκολο να κοπούν», πρόσθεσε. Τον τελευταίο καιρό όμως φαίνεται ότι υπάρχει θέληση από τις ίδιες τις πρωταγωνίστριες του ποδοσφαίρου για αλλαγή. Και δεν μένουν στα λόγια, αλλά προχωρούν σε πράξεις με στόχο να πιέσουν καταστάσεις και να πετύχουν την πολυσυζητημένη αλλαγή.

Από την Αργεντινή μέχρι τη Σουηδία

Η Αργεντίνα Μακαρένα Σάντσες, για παράδειγμα, αποφάσισε να κινηθεί ατομικά. Στη συνέντευξή της στο Κουτί της Πανδώρας μίλησε αναλυτικά για τους λόγους που αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά της ίδιας της ομάδας της, αλλά και της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στην Αργεντινή. Υποστήριξε πως: «Ονειρεύομαι ένα ποδόσφαιρο με ισότητα, στο οποίο οι γυναίκες να μπορούμε να έχουμε όλα τα οφέλη και τα δικαιώματα που έχουν οι άνδρες ποδοσφαιριστές. Ονειρεύομαι ένα ποδόσφαιρο χωρίς βία, στο οποίο το άθλημα να είναι πάνω από τις μπίζνες. Ονειρεύομαι οι γυναίκες να μπορούμε να ζούμε από αυτό και να το απολαμβάνουμε». Την κίνησή της, ακολούθησαν κι άλλες. Όχι όμως ατομικά, αλλά συλλογικά.

Όπως έκανε το 2017 η ομάδα της Δανίας, η οποία δεν κατέβηκε στην αναμέτρηση με τη Σουηδία λόγω διεκδικήσεων από την Ομοσπονδία της, με αποτέλεσμα να χάσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Σουηδή Νίλα Φίσερ, που πήρε το βραβείο της καλύτερης παίκτριας για το 2018, προέτρεψε στο γκαλά της βράβευσης τους άνδρες ποδοσφαιριστές να σταθούν στο πλευρό τους: «Πρέπει να μπείτε στο παιχνίδι, γιατί η ισότητα είναι κάτι που θα μας ωφελήσει όλους. Όμως πρέπει να το κάνουμε μαζί».

Στην πρώτη γραμμή οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες

Στις 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια ομάδα δικηγόρων που εκπροσωπούσε την εθνική των ΗΠΑ στο ποδόσφαιρο πήγε στην Καλιφόρνια, προκειμένου να καταθέσει αγωγή, η οποία είναι πιθανόν να γράψει ιστορία. Εκπροσωπώντας και τις 28 παίκτριες της Εθνικής ομάδας, οι δικηγόροι κατέθεσαν αγωγή κατά της Αμερικανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κατηγορώντας την για θεσμοθετημένες διακρίσεις λόγω φύλου. «Οι γυναίκες παίκτριες πληρώνονται μονίμως λιγότερα χρήματα από ότι οι άνδρες συνάδελφοί τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η εθνική γυναικών των ΗΠΑ δεν είναι απλά μια ομάδα που συγκεντρώνει τις κοπέλες που αγαπούν το ποδόσφαιρο και ξεχωρίζουν για το ταλέντο τους. Έχει κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα και τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Σε κάθε Ολυμπιακή διοργάνωση ή Μουντιάλ γυναικών από το 1991 μέχρι το 2015 βρισκόταν μόνιμα σε θέση μεταλλίων, ενώ ήταν στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA σερί από το 2008 μέχρι το 2014. Έχει στις τάξεις της μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του γυναικείου ποδοσφαίρου, που παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο και είναι η τελευταία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. O Mπαράκ Ομπάμα, είχε καλέσει το 2015 την εθνική στον Λευκό Οίκο, μετά την κατάκτηση του τελευταίου Μουντιάλ.

Μια ομάδα με διακρίσεις και σεβασμό στην αθλητική κοινότητα, αποφάσισε λοιπόν τρεις μήνες πριν το Μουντιάλ γυναικών στη Γαλλία να έρθει σε ανοιχτή κόντρα με την Ομοσπονδία της, μιλώντας για όλες. «Ως παίκτριες ποδοσφαίρου, αξίζουμε να πληρωνόμαστε ισότιμα για τη δουλειά μας, ανεξαρτήτως φύλου», υποστήριξε στην ανακοίνωσή της η Άλεξ Μόργκαν, το μεγάλο αστέρι της ομάδας, η οποία μετρά 158 συμμετοχές με το εθνόσημο. Τα ζητήματα των οικονομικών αποζημιώσεων και των συνθηκών εργασίας βρίσκεται εδώ και καιρό στο προσκήνιο για τις διεθνείς παίκτριες, οι οποίες το 2016 είχαν καταθέσει επίσημο παράπονο στην Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης. Την επόμενη χρονιά ανακοινώθηκε συμφωνία με την Ομοσπονδία, η οποία είχε δεσμευτεί να αλλάξει τους όρους, όμως φαίνεται πως έμεινε στα λόγια.

Συνέχεια στην Κολομβία

Μια μέρα μετά την κίνηση των Αμερικανίδων, οι παίκτριες της εθνικής Κολομβίας ξεσηκώθηκαν κατά τις δικής τους Ομοσπονδίας. Τόνισαν ότι αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης διαλογής εδώ και χρόνια, όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η πρόταση των αρχών για κατάργηση των 20 δολαρίων την ημέρα στις διεθνείς με τη μορφή υποτροφίας, καθώς και να αντικαταστήσουν το πρωτάθλημα γυναικών με μια διοργάνωση με παίκτριες κάτω των 23 ετών. Οι Κολομβιανές κατήγγειλαν ότι η Ομοσπονδία τους τους οφείλει ακόμα χρήματα από το Μουντιάλ του 2015, ότι δεν τους παρέχει ασφάλεια, ότι δεν πληρώνει για τις διεθνείς πτήσεις και ότι κάποιες φορές, τους ζητάει χρήματα για τις φανέλες. Η Ντανιέλα Μοντόγια, διεθνής Κολομβιανή, τόνισε ότι έχει ηχογραφημένες συνομιλίες του αντιπροέδρου, ο οποίος την «έκοψε» από τους Ολυμπιακούς του Ρίο επειδή έκανε παράπονα για τη συμπεριφορά των διοικούντων. Στην προκειμένη περίπτωση, οι άνδρες της Κολομβίας έβγαλαν ανακοίνωση στήριξης, με τους Φαλκάο και Χάμες Ροδρίγες να παίρνουν ανοιχτά θέση υπέρ των συναδέλφων τους. «Υποστηρίζουμε τις συναδέλφους μας της εθνικής γυναικών. Το γυναικείο ποδόσφαιρο πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα, με τις απαραίτητες εγγυήσεις».

Η κίνηση των Κολομβιανών έκανε την FIFA και την Συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής να βγάλουν ανακοίνωση, με την οποία τόνισαν ότι καταδικάζουν ενεργά κάθε είδους διάκριση. Την ημέρα που έγινε γνωστή η αγωγή των Αμερικανών, η FIFA ανακοίνωσε ότι φέτος θα γίνει ενόψει του Μουντιάλ στο Παρίσι το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικείου Ποδοσφαίρου. Η Μέγκαν Ράπινο, διεθνής με την ομάδα των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε στο CNN ότι η κίνηση δεν έγινε για επικοινωνιακούς λόγους. «Είμαι σε αυτή την ομάδα εδώ και πολύ καιρό και είμαστε πάρα πολύ ενωμένες και οργανωμένες. Αισθανόμαστε ότι τώρα ήταν η σωστή στιγμή για να κινηθούμε νομικά και έχουμε μια πολύ δυνατή υπόθεση. Αισθανόμαστε καλά γι’ αυτό», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθησή της για δικαίωση στα δικαστήρια, γεγονός που θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα μπροστά για τις διεκδικήσεις των επαγγελματιών αθλητριών στο ποδόσφαιρο συνολικά.

Όποια κι αν είναι η κατάληξη, είναι γεγονός ότι σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου, οι διεκδικήσεις των γυναικών στο ποδόσφαιρο αυξάνονται. Όπως πρόσθεσε άλλωστε η Ράπινο, πρόθεσή τους δεν είναι μόνο να δικαιωθούν οι ίδιες, αλλά να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερο ο δρόμος στις άλλες χώρες για τη μάχη της ισότητας…

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…