Μέρα 1η για το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν – Η Καμπούλ αγνώριστη

Ahmad: «Το μόνο πράγμα που θα κάνουμε είναι να ζητήσουμε για όποιον έχει στην κατοχή του όπλο να το παραδώσει στην κυβέρνηση».

AP21228323425367

Έρημη η πολύβουη μητρόπολη των έξι εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς οι άνθρωποι μένουν αμπαρωμένοι στα σπίτια τους – μετά την κατάληψη της απ’ τους Ταλιμπάν.

Καμπούλ, Αφγανιστάν – Η πρώτη μέρα του «Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν» όπως ονομάζεται τώρα, είδε την Καμπούλ, μια πολύβουη μητρόπολη των έξι εκατομμυρίων κατοίκων, να μετατρέπεται σε μια πόλη με αργούς ρυθμούς, που πλέον κυριαρχείται από τον αντρικό πληθυσμό.

Πλήρης απουσία επίσης αστυνόμευσης και ελέγχου στην κυκλοφορία, με κλειστές τις επιχειρήσεις και κάθε τοπικό κατάστημα.

Μια πόλη που μόλις 48 ώρες πριν είχε τους δρόμους της γεμάτους αυτοκίνητα και εκατοντάδες ανθρώπους να κάνουν ουρά έξω από τις τράπεζες και τα ταξιδιωτικά γραφεία, έχει τώρα ερημώσει.

Οι Ταλιμπάν με τα smartphones

Υπήρχε ωστόσο μια εκκεντρική διαφοροποίηση μεταξύ των σημερινών μαχητών και των προκατόχων τους, καθένας κρατούσε από ένα smartphone και ασχολιόταν με το να βγάζει selfies – με τις τοιχογραφίες στο background να γιορτάζουν τα εκατό χρόνια ανεξαρτησίας του έθνους. 

«Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το λαό», λέει ο Ahmad, ο οποίος είχε έρθει από την επαρχεία, ανατολικά του Maidan Wardak και έδωσε μόνο το μικρό του όνομα. Ο Ahmad και η μισή ντουζίνα φίλοι του είναι κάτι παραπάνω από χαρούμενοι όταν ποζάρουν για φωτογραφίες και βγάζουν selfies μαζί με περαστικούς.

Ένας μαχητής μάλιστα έβγαλε έξω το όπλο του και το κράτησε μπροστά στην κάμερα κινητού ενός νεαρού άντρα.

«Φυσικά και μπορείς να βγάλεις φωτογραφία. Μπορείς να βγάλεις όσες θες», είπε το γκρουπ των Ταλιμπάν μαχητών στο Al Jazeera.

Στη διάρκεια της πενταετούς τους εξουσίας, οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει την όποια χρήση φωτογραφικής κάμερας και είχαν αποκλείσει τον κόσμο από την πρόσβαση στο διαδίκτυο. 

O Ahmad είπε πως ήρθε με συνοδεία από το Arghandai, το οποίο απέχει 40 λεπτά από την πόλη, γύρω στις 3π.μ. ξημερώματα της Δευτέρας. Εκείνος και οι άντρες του είχαν σταλεί ως μέρος της αποστολής-προσπάθειας των Ταλιμπάν να ελέγξουν πιθανές λεηλασίες και άλλα εγκλήματα που θα γίνονταν μετά την αποχώρηση της αστυνομίας και άλλων δυνάμεων ασφαλείας.

Στη συνέχεια είπε: «Το μόνο πράγμα που θα κάνουμε είναι να ζητήσουμε για όποιον έχει στην κατοχή του όπλο να το παραδώσει στην κυβέρνηση», κάτι που δεν θα αρέσει ιδιαίτερα σε πολλούς Αφγανούς, ειδικά εκείνους που έχουν συμμετάσχει στις εξεγέρσεις εναντίον των Ταλιμπάν τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: aljazeera.com

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ