ΤΡ

Τζώρτζια Ρασβίτσου

Μένουμε σπίτι και φτιάχνουμε πλατείες

Μένουμε σπίτι. Φυσικά. Αν όμως κάνουμε το λάθος και μαζί μας κλείσουμε στο σπίτι και την αλληλεγγύη, την απεργία, την κινητοποίηση τότε όχι μόνο δεν θα «λογαριαστούμε» την επόμενη μέρα, αλλά θα αναγκαστούμε να λογοδοτήσουμε κι από πάνω. 

Γιατί κακά τα ψέμματα, το «μένουμε σπίτι», μεταφράζεται σε  «χαράς ευαγγέλια» για την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου – χαστούκια στα μούτρα των εργαζόμενων (ΠΝΠ 20-3-2020 : Άρθρο 9 – εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής: α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να αποσχολείται κατ’ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα- Άρθρο 10 – μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ίδιου ομίλου, Άρθρο 11 – παρ. 2 αναστολή συμβάσεων εργασίας,  Άρθρο 12- δυνατότητα αντιμετώπισης της απεργίας ή άλλης μορφής κινητοποίησης με πολιτική επιστράτευση (αναστολή ισχύος του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 4325/2015) άρθρο 14- απ’ευθείας αναθέσεις κλπ, κλπ, που αξίζει να τη διαβάσει κανείς για να ξέρει τι του γίνεται), θα χρειαστούν αγώνες για να ανατραπούν.

Με λίγα λόγια: «Τώρα που βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πεντέξι».

Έτσι λοιπόν, ενώ εμείς μένουμε σπίτι για το καλό της κοινωνίας αναλαμβάνοντας το βάρος της «ατομικής ευθύνης» που θα καλύψει την κρατική ανεπάρκεια στα νοσοκομεία, την ίδια στιγμή έχει στηθεί ένα πάρτι ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων που επίσης απειλεί τη ζωή μας και πίσω του θα αφήσει χιλιάδες θύματα εργαζόμενους και ξαφρισμένα δικαιώματα από ελαφροχέρηδες πολιτικούς.

Κανένα συστημικό μέσο ενημέρωσης  δεν θα ενημερώσει ή δεν θα δώσει έμφαση, για τις  μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζόμενων και τις αλλαγές που αυτές θα φέρουν στη ζωή τους. Η ενημέρωση των πολιτών γίνεται καθημερινά κυρίως μέσω του φόβου, της συγκίνησης. Έτσι ελέγχονται οι πολίτες, ώστε  τη μετά τον κορονοϊό ημέρα, εκείνα που επιτέλους θα βγούν έξω από το σπίτι να είναι άδεια κουφάρια,  καχύποπτα ηττημένα ανθρωπάκια, μολυσμένα από τον φόβο, ενεργούμενα.

Μένουμε σπίτι και δεν γνωρίζουμε τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη Μόρια.  Ευκαιρία εξόντωσης των «άχρηστων πληθυσμών» ή μέτρα προστασίας των προσφύγων; Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Μένουμε σπίτι. Βεβαίως. Αλλά αφήνουμε ανοιχτό το αριστερό αυτί και οργανωνόμαστε για να ανατρέψουμε το ίδιο γρήγορα, όσα μέτρα έσπευσαν να επιβάλλουν ερήμην μας εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν τις άδειες πλατείες.

Μένουμε σπίτι και φτιάχνουμε τις δικές μας πλατείες, όπου θα μπορούμε να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε, να διαδηλώσουμε, να μαζέψουμε υπογραφές,  να αντιδράσουμε με αίσθημα όχι ατομικής, αλλά συλλογικής ευθύνης, ως προοδευτική κοινωνία δίπλα στις οικονομικά ευπαθείς ομάδες, πλάι στον κάθε εργαζόμενο, πλάι σ΄αυτούς που  η κρίση του κορονοϊού κινδυνεύει να γίνει κρίση για την ίδια τη ζωή και την επιβίωση τους.  

Πηγή: mplokia.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Τζανακόπουλος: Βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας η υπόθεση των υποκλοπών

Τζανακόπουλος: Βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας η υπόθεση των υποκλοπών

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος, διεμήνυσε ότι οι εμπλεκόμενοι στις καταγγελίες Χρ. Σπίρτζη…

Διάγγελμα Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία μετά τις προσαρτήσεις: «Η νίκη θα είναι δική μας!»

Διάγγελμα Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία μετά τις προσαρτήσεις: «Η νίκη θα είναι δική μας!»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα πετύχει «νίκη» στον πόλεμο…

«Στο κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες πάνω από 7% μέσα στον Σεπτέμβριο

«Στο κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες πάνω από 7% μέσα στον Σεπτέμβριο

Από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες ύψους 11,24% μέσα σε κλίμα γενικότερης οικονομικής ασφυξίας…