«Μένουμε Ευρώπη», του Μεσαίωνα

Δακρύζουν σκηνοθετημένα και δηλώνουν ανίκανοι να αρθρώσουν έστω δυο λέξεις μπροστά στο σκηνικό της αρχαίας τραγωδίας

5820726

Όταν πολλοί από μας ακούγαμε κάποιους κυβερνητικούς αξιωματούχους -πολύ πρόσφατα- να κομπάζουν σαν παγώνια φουσκωμένα ότι η Ελλάδα “ηγείται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης”, ότι η χώρα μας “προωθεί στην Ιαπωνία ελληνική τεχνολογία αιχμής για τη ναυτιλία και την αεροδιαστημική βιομηχανία” και ότι “με το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 διασφαλίζουμε τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας ο οποίος συνδυάζεται με ενίσχυση των δεξιοτήτων, με ποιοτικές θέσεις εργασίας και με διασφάλιση του εφοδιασμού από σπάνιες γαίες”, σκεφτήκαμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι μόνο εκτός τόπου και χρόνου αλλά ξεχειλίζει και από γελοιότητα.

Ηλιθιοδώς γιατί μας διέφυγε το αυτονόητο, ότι όταν η γελοιότητα καταλαμβάνει τις κορυφαίες θέσεις ευθύνης γίνεται επικίνδυνη, τόσο πολύ μάλιστα που κάποτε σκοτώνει, και αφού σκοτώσει αποποιείται πάσης ευθύνης φροντίζοντας αυτές να διαχυθούν παντού, έτσι που στο τέλος να επικρατήσει ο κανόνας της ατιμωρησίας κατά τον οποίο “όταν η ευθύνη αφορά όλους άπαντες είναι αθώοι”.

Οι γελοίοι και επικίνδυνοι αντιδρούν με τον μόνο τρόπο που ξέρουν -με την επικίνδυνη μέχρι θανάτου γελοιότητα- και:

Δακρύζουν σκηνοθετημένα και δηλώνουν ανίκανοι να αρθρώσουν έστω δυο λέξεις μπροστά στο σκηνικό της αρχαίας τραγωδίας, που -όλως απρόσμενα- έπεσε στα κεφάλια μας.

Υποβάλλουν την παραίτηση τους λίγο πριν τις εκλογές, στις οποίες ωστόσο θα διεκδικήσουν -ακυρώνοντας τους λόγους που επικαλέστηκαν για να παραιτηθούν- την επανεκλογή τους.

Επιθεωρούν το Βατερλώ που δημιούργησαν, σκύβοντας ξαφνικά το κεφάλι κατόπιν προγράμματος φωνητικών εντολών.

Δηλώνουν συντετριμμένοι από το ασυγχώρητο -κυρίως- «ανθρώπινο λάθος» που φταίει για όλα όπως οι ίδιοι αποφάνθηκαν πριν καν γίνει η παραμικρή πραγματογνωμοσύνη.

Ζητούν συγγνώμη για λογαριασμό όλων όσων -από Χαρίλαο Τρικούπη μέχρι και τον εαυτό τους- κυβέρνησαν την χώρα.

Ορίζουν -αυτοί που είναι ελεγχόμενοι- Επιτροπή διερεύνησης του δυστυχήματος με επικεφαλής αυτόν που οδήγησε τον ΟΣΕ στην σημερινή του κατάντια.

Παρεμβαίνουν ευθέως στην δικαιοσύνη, ενημερώνοντας εγγράφως τον «ψηλό Παναθηναϊκάκια» (Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο) ότι το πόρισμα της Επιτροπής τους θα αποτελέσει μέρος της δικογραφίας του.

Ανοίγουν την υπόθεση του Σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017, για το οποίο υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση και ενώ 57 τάφοι είναι ακόμα ανοιχτοί και τα τελευταία 3,5 χρόνια για άλλα 11 Σιδηροδρομικά ατυχήματα δεν ασχολήθηκε ποτέ κανείς τους.

Κάθε τραγωδία περαιώνει “την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν” μόνο “δι᾽ ελέου και φόβου” και όχι με επικοινωνιακά τρυκ και μακιγιαρισμένες πομφόλυγες.
Η -μετά βεβαιότητας- επίκληση του «ανθρώπινου λάθους» είναι η μεγαλύτερη ομολογία και η πλέον αυθόρμητη παραδοχή ενοχής.
Ποιος κανάγιας σας ορμήνεψε να τα ρίξετε όλα στο «ανθρώπινο λάθος»;
Ποιος ηλίθιος σας διαβεβαίωσε ότι αποστρέφοντας το κεφάλι δεν θα πιείτε το «πικρό ποτήρι»;

Εάν υπεύθυνος της συμφοράς είναι το «ανθρώπινο λάθος» τότε ομολογείτε ότι έχετε αναθέσει καθημερινά την ασφάλεια ή τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπινων ζωών σε μία στιγμιαία ή όχι ανθρώπινη απροσεξία, στην επισταμένη συγκέντρωση ή στην στιγμιαία αφηρημάδα ενός ανθρώπου, στην άρτια εκπαίδευση του ή στην πλημμελή εμπειρία του, στην καλή ή στην κακή ψυχολογική του κατάσταση, στην άρτια υγεία του ή στην ξαφνική αδιαθεσία του.

Ομολογείτε ότι παίξατε στα ζάρια τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, όπως παίξατε τις ζωές μας στην ζαριά της πανδημίας, στην ζαριά των πυρκαγιών, των πλημμυρών και του χιονιά.

“Μην προχωρήσεις με αβρότητα μέσα στη βαθιά νύχτα
Οργίσου, οργίσου για το φως που πεθαίνει”
Dylan Thomas, Ουαλός ποιητής

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…