Newsroom

Newsroom

Μένει ο Κικίλιας που φεύγει

Νέους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί το θέμα της αποπομπής του διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, καθώς έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά…

Νέους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί το θέμα της αποπομπής του διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, καθώς έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Πρωθυπουργού για τη σύσταση θέσεων αναπληρωτών υπουργών σε όλα τα υπουργεία. Χθες, Τρίτη,  ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ζήτησε την παραίτηση του κ. Κικίλια ένα αίτημα που «πάγωσε» άμεσα χωρίς επίσημη ανακοίνωση. Το θέμα πάντως προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις άμεσες αντιδράσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ.

Μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» με τίτλο «Βροχή ρουσφετιών από τον “πράσινο” ΟΑΕΔ», στο οποίο αναφέρεται ότι ο κ. Κικίλιας, φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, αντί να φτιάξει προγράμματα για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, προωθούσε τα προσωπικά του σχέδια, το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε την απομάκρυνση του. Οπως δηλώνει πάντως ο κ. Κικίλιας, του ζητήθηκε η απομάκρυνση χωρίς να υπάρχει αιτιολογία.

Ο κ. Κικίλιας τοποθετήθηκε διοικητής του ΟΑΕΔ τον Δεκέμβριο του 2009 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα χαίρει της εκτίμησης και του Φώτη Κουβέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να παραμείνει στη θέση του και για τον λόγο αυτό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Βενιζέλου με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Σε μια προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον φίλο του διοικητή, αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ιπποκράτους πως τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα υλοποιηθούν με αυτοματοποιημένο και διαφανή τρόπο.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον πάντως διαρρέει ότι ο κ. Κικίλιας έχει εδώ και καιρό πρόβλημα συνεργασίας με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και ήταν μεγάλο ατόπημα να προχωρήσει σε ανακοίνωση προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας χωρίς να έχει ενημερώσει την κυβέρνηση. Παράλληλα του επιρρίπτονται καθυστερήσεις μιας πολύ σημαντικής για τη χώρα επένδυσης από την πλευρά της πολυεθνικής εταιρείας Nokia, όπως και προσωπικές στρατηγικές. Ο κ. Κικίλιας φέρεται να απολαμβάνει ωστόσο της συμπάθειας των κοινωνικών εταίρων που έχουν την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ αφήνουν να εννοηθεί ότι η ΝΔ θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στο πρόγραμμα για τους 400.000 ανέργους κι όχι μόνο.