Μενδώνη ξανά!

Ο πρωθυπουργός επιβράβευσε για δεύτερη φορά την υπουργό του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το όλον του πολιτισμού.

Πόλυ Κρημνιώτη 05/01/2021 | 12:58

Πόσο καλή χρονιά μπορεί να είναι για τον πολιτισμό το 2021, όταν, στο έμπα του, με τον χθεσινό ανασχηματισμό παραμένει υπουργός η Λίνα Μενδώνη, με αναβαθμισμένο σε υφυπουργό πλέον τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Πολλοί θα πουν ότι ο πρώην πλέον γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού ανέβηκε το σκαλί στην ιεραρχία του χαρτοφυλακίου προκειμένου να δοθεί η ανάλογη κυβερνητική έμφαση στον χειμαζόμενο από την πανδημία σύγχρονο πολιτισμό. Ωστόσο το δίδυμο Μενδώνη - Γιατρομανωλάκη τα διαπιστευτήριά του στη διαχείριση της πρωτοφανούς κρίσης τα έδωσε και, κατά τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έμεινε, αν όχι στην ίδια τάξη, τουλάχιστον μετεξεταστέο. Άλλως πώς, τα έκανε μαντάρα, ανίκανο να διαχειριστεί την κρίση και να εκπονήσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης για το παρατεταμένο lockdown και τις επιπτώσεις του σε καλλιτέχνες, δημιουργούς, εργαζόμενους και επιχειρήσεις αλλά και για την αντιμετώπιση της επόμενης μέρας.

Τις επόμενες ώρες πάντως αναμένεται να ανακοινωθεί ποιος/α θα διοριστεί στη θέση του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού. Δεν αναμένεται, βέβαια, να αλλάξει τις συνθήκες, έτσι όπως έχουν πλέον παγιωθεί.

Ο πρωθυπουργός πάντως επιβράβευσε για δεύτερη φορά την υπουργό του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το όλον του πολιτισμού το προηγούμενο διάστημα. Φυσικά, δεν θα έβρισκε καλύτερη σύμμαχο από τη Λ. Μενδώνη για την εφαρμογή της εμμονικά προσηλωμένης σε καταστροφικά μοντέλα πολιτικής του. Άλλωστε, και αυτό πρέπει να της το αναγνωρίσουμε, η Λ. Μενδώνη, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε ως γενική γραμματέας στην ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, ακολουθεί με συνέπεια τις αρχές του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που υπερασπίζεται, προσηλωμένου στο ροκάνισμα του δημόσιου χαρακτήρα του πολιτισμού, στην αδιαφάνεια και τους αποκλεισμούς, σε μια πολιτική χωρίς διαβουλεύσεις, διάλογο και λογοδοσία, επικεντρωμένη σε αρεστούς και "αρίστους". Συνθήκες δηλαδή που δεν υπονομεύουν μόνο τον πολιτισμό αλλά την ίδια τη δημοκρατία.

Σία Αναγνωστοπούλου: Η καταστροφική πολιτική είναι έργο Μητσοτάκη

Η συγκεκριμένη πολιτική ωστόσο, όπως δηλώνει στην ΑΥΓΗ η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, πιστώνεται αποκλειστικά στον επικεφαλής της κυβέρνησης. "Η παραμονή της Μενδωνη στο ΥΠΠΟΑ επιβεβαιώνει ότι η καταστροφική πολιτική στον πολιτισμό είναι έργο του ίδιου του πρωθυπουργού" επισημαίνει. "Δεν εξαρτάται λοιπόν από την υπουργό, γιατί, μετά από τόσες αντιδράσεις, είχε την ευκαιρία να την απομακρύνει. Δεν το έκανε, ενώ συγχρόνως αναβάθμισε τον γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη σε υφυπουργό, υπεύθυνο για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Υπενθυμίζουμε ότι ως γ.γ. ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, και πάλι υπεύθυνος για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, άφησε τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στο έλεος των συνεπειών της πανδημίας. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι ο ανασχηματισμός επιβεβαιώνει τις πολιτικές του ίδιου του πρωθυπουργού για τον πολιτισμό. Υπάρχει ελπίς; Ναι, αν αγωνιστούμε για την ανατροπή".

Πηγή: avgi.gr