«Μενδώνη Παραιτήσου» – Παρέμβαση ηθοποιών έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού

Οι φωνές που ζητούν την παραίτηση της Υπουργού πληθαίνουν καθημερινά. 

5249687

Σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου και εργαζόμενοι στο χώρο της τέχνης πραγματοποίησαν παρέμβαση πριν από λίγη ώρα έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αναρτώντας πανό που έγραφε «Μενδώνη Παραιτήσου» και φωνάζοντας συνθήματα, συνεχίζουν να ζητούν την παραίτηση της υπουργού Λίνας Μενδώνη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Λιγνάδη, τόσο για την απευθείας ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου, όσο και για την αντιμετώπιση της υπουργού απέναντι στις καταγγελίες για σεξουαλική βία που ήρθαν στη δημοσιότητα. 

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό ψήφισμα στην ιστοσελίδα Avaaz, όπου συλλέγονται υπογραφές για την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη. Το ψήφισμα που μετρά ήδη πάνω από 10.000 υπογραφές αναφέρει χαρακτηριστικά : «Σε μια περίοδο που βρίσκουν το θάρρος τόσα θύματα να μιλήσουν ανοιχτά για την κακοποίηση που έχουν δεχτεί, έχουμε ανάγκη την στήριξη της πολιτείας κ της δικαιοσύνης να πάρουν θέση, να προστατεύσουν τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού, τους καλλιτέχνες και ανήλικα παιδιά. Αυτό που έχουμε ανάγκη από μία Υπουργό Πολιτισμού είναι να αντιπροσωπεύει τον καλλιτεχνικό χώρο, να προστατεύει τα θύματα κ όχι τους θύτες. Η κ. Μενδωνη υποτίμησε τις καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής κ προσπαθεί να ρίξει στο σκοτάδι ό,τι όλοι μας προσπαθούμε να φέρουμε στο φως.  Ζητάμε να αναλάβει την πολιτική της ευθύνη και να δηλώσει άμεσα την παραίτηση της.»

Σε μια ανακοίνωση – καταγγελία που δημοσίευσε προχθές το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, κάνοντας σφοδρή επίθεση προς την υπουργό και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη το Σωματείο τονίζει πως: «Σε μια χυδαία προσπάθεια, παρακολουθήσαμε τόσο την Υπουργό όσο και τον Πρωθυπουργό (και μέσω των δηλώσεων του, αλλά και μέσω των δηλώσεων της Υπουργού του), αλλά και τον συμμαθητή του, να οικειοποιούνται τα λόγια των θυμάτων και να παριστάνουν οι ίδιοι τα θύματα: με λόγο συναισθηματικό και λυγμικά ξεσπάσματα παρουσίασαν εαυτούς ως «εξαπατημένους» από χθόνιους απατεώνες, θύματα και αυτοί ενός κακοποιητή». 

Ήδη ηθοποιοί όπως ο Θανάσης Παπαγεωργίου έχουν αποσύρει τις αιτήσεις για χρηματοδότηση από το Υπουργείο, ενώ και τα μέλη του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ζητούν επίσης παραίτηση υπογραμμίζοντας ότι «Υπό το σκότος των πρόσφατων εξελίξεων στο χώρο του Πολιτισμού και επειδή η ευθιξία, η φιλοτιμία και η υπευθυνότητα είναι αρετές που πρέπει να διαθέτουν όχι μόνο οι άρχοντες αλλά και οι υπηρετούντες τους άρχοντες, ιδίως όταν οι πρώτοι δεν τις διαθέτουν, επιθυμούμε, με την  παρούσα δήλωση, να εκφράσουμε την εντονότατη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την πρωτοφανή υπόθεση των αποκαλύψεων που αφορούν τον τέως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, αποποιούμενη με τόση επιτηδευμένη ελαφρότητα τις προσωπικές της ευθύνες και αδυνατώντας ν’ ανταποκριθεί στο ρόλο της και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θεωρούμε αυτονόητο, παίρνοντας υπόψη μας και μια σειρά απαράδεκτους χειρισμούς της κατά την πολιτεία της, ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η άμεση παραίτησή της.».

 

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…