Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε σε ομιλία της στο κοινοβούλιο πως οι αρχές της Ευρωπαϊκής Eνωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν προσωρινά τους κανόνες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, σε περίπτωση που αναζωπυρωθεί και πάλι ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή.
Επιπλέον συμπλήρωσε ότι η κυβέρνησή της είναι έτοιμη να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να εμποδίσει ενδεχόμενη κερδοσκοπία με τις τιμές της ενέργειας, μεταξύ άλλων και επιβάλλοντας έκτακτους φόρους στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.
«Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να είναι ταμπού η συζήτηση για μια ενδεχόμενη προσωρινή αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οχι μια εξαίρεση για μεμονωμένα κράτη μέλη, αλλά ένα γενικό μέτρο», δήλωσε η Μελόνι.
Η ΕΕ μπορεί να αναστέλλει αυτούς τους κανόνες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως έκανε στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η κυβέρνηση της Μελόνι έχει ήδη λάβει μέτρα, μειώνοντας προσωρινά τους φόρους στα καύσιμα για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών ενέργειας λόγω της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
«Μπροστά στον κίνδυνο του πιο σοβαρού ενεργειακού σοκ που έχουμε γνωρίσει κατά το πρόσφατο παρελθόν, στο ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης των τιμών της ενέργειας, των καυσίμων και των καταναλωτικών αγαθών, και στον κίνδυνο να δούμε να διακόπτονται ολόκληρες αλυσίδες προμηθειών και να παραλύσει η οικονομία μας, είναι ακριβώς το καθήκον του προέδρου της κυβέρνησης να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει τις τιμές σε ένα χαμηλό επίπεδο», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός.
Η Τζόρτζια Μελόνι επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει τις ενεργειακές προμήθειες της Ιταλίας.
Η ίδια ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα μεταβεί προσεχώς στο Αζερμπαϊτζάν.
Διαβάστε επίσης:
ΠΑΣΟΚ: «Ο ρουσφετάκιας Γεωργιάδης παραληρεί πανικόβλητος»
Σάντσεθ για Νετανιάχου: «Η περιφρόνησή του για τη ζωή και το διεθνές δίκαιο είναι απαράδεκτη»
IDF: «Εξουδετερώσαμε το δεξί χέρι του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Γιουσούφ Χάρσι»
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια