Το μέλλον της χώρας θα κριθεί σε δυο τρία συνθήματα

Μετά την κατάρτιση του οικονομικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της επερχόμενης ύφεσης, η πραγματική πρόκληση είναι «να το κάνει φραγκοδίφραγκα»

ek groth

Η μεγάλη πολιτική σύγκρουση για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας δεν θα κριθεί στην αρτιότητα των σχεδίων αλλά στην απλότητα και σαφήνεια των επιχειρημάτων.

Μακάρι να ήταν αλλιώς. Μακάρι η πλειοψηφία των πολιτών να μελετούσε τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων και να κατανοούσε έστω τις βασικές έννοιες της οικονομίας.

Δεν είναι όμως έτσι. Έχει αποδειχθεί, πολλές φορές στο παρελθόν και ακόμη πιο ξεκάθαρα τα τελευταία χρόνια, ότι η πολιτική γίνεται με συνθήματα και απλουστεύσεις. Έτσι κέρδισε ο Τραμπ, με ένα απλοϊκό «Κάνε την Αμερική ξανά μεγάλη». Έτσι κέρδισε ο Μητσοτάκης, με δυο παραμύθια: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πουλάει το όνομα της Μακεδονίας» και κυρίως ότι «σχεδόν όλοι στην Ελλάδα είναι μεσαία τάξη και θα τους φροντίσει αυτός».

Έτρεχε ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει ποιος είναι και ποιος δεν είναι μεσαία τάξη, αλλά αυτό ήθελε μελέτη και κατανόηση των στοιχείων. Δηλαδή αυτό που δεν κάνουν οι πολίτες στην εποχή της συνθηματολογίας από τις τηλεοράσεις και το ΦΒ.

Την απάντηση στο οικονομικό πρόγραμμα που καταρτίζει και θα ανακοινώσει ίσως και σήμερα Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει ήδη δώσει ο επικοινωνιακός μηχανισμός της ΝΔ. Ό,τι και να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και να αναλύσει τη σημασία της προστασίας της ενεργού ζήτησης και τα εργαλεία χρηματοδότησης που πράγματι υπάρχουν, η ΝΔ θα επαναλαμβάνει μονότονα ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα». Με αυτή την χαζή αλλά κατανοητή φράση και με μερικές παρόμοιες κενολογίες θα επιδιώξει ακόμη και να κερδίσει εκλογές.

Η απάντηση αυτή βέβαια δεν σημαίνει τίποτε. Στην πραγματικότητα, εφόσον υπάρχουν Κεντρικές Τράπεζες και δυνατότητα έκδοσης ομολόγων, εξ ορισμού υπάρχουν λεφτόδεντρα. Τα λεφτόδεντρα έσωσαν την ανθρωπότητα από τον Χίτλερ, τα liberty bonds και γενικότερα ο Κεϋνσιανισμός.

Το θέμα είναι πως το λες, πως το εξηγείς. Πως νικάς την αυτάρκεια της ημιμάθειας, το δήθεν αυτονόητο «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα».

Η ανάγκη εξεύρεσης μιας απλής και μαζικής επιχειρηματολογίας είναι επιτακτική για τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα εφόσον υπάρχει η πιθανότητα μιας τυχοδιωκτικής προσφυγής στις κάλπες από τον Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο.

Μετά λοιπόν την κατάρτιση και ανακοίνωση του οικονομικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της επερχόμενης ύφεσης, η πραγματική πρόκληση είναι «να το κάνει φραγκοδίφραγκα». Να καταλήξει σε δυο τρεις θέσεις – συνθήματα που εξηγούν με πολύ απλά λόγια τι προτείνει και κυρίως γιατί είναι εφικτό.

Είναι περισσότερο δύσκολο απ’ όσο φαίνεται. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να γίνει – και γρήγορα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…