«Μελίνα στοπ καρέ» – Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα

Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, στις 19:00, μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2 οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ του Μάνου Καρατζογιάννη, «Μελίνα στοπ καρέ – Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα», για τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη

120923159 10158984538983385 2994945762380808261 n

Εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και το Υπουργείο Πολιτισμού, παρουσιάζει την ταινία «Μελίνα στοπ καρέ – αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα».

Μέσα από δεκατρείς εικόνες και ισάριθμες αφηγήσεις παρελαύνουν η μικρή Μελίνα-Αμαλία, η έφηβη, η γυναίκα, η αγωνίστρια, η Μπλανς, η Στέλλα, η Ίλλυα, η Φαίδρα, η Μήδεια, η Κλυταιμνήστρα, η Υπουργός Πολιτισμού, η στωική Μελίνα του Μεμόριαλ, όλες οι όψεις της «τελευταίας Ελληνίδας θεάς». Η ταινία του Μάνου Καρατζογιάννη, επιχειρεί, σε μια καίρια χρονική συγκυρία, μέσα από τη συγκινητική συμμετοχή των καταξιωμένων ηθοποιών της νεότερης γενιάς που έχουν τιμηθεί με το ετήσιο Θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη από το 2007 έως το 2018, να αναδείξει – επιπλέον – ορισμένα περιστατικά λιγότερο γνωστά, αλλά καθοριστικής σημασίας για την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα της εποχής.

Η ταινία «Μελίνα στοπ καρέ – αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα», γυρισμένη στη σκηνή του Εθνικού θεάτρου Rex – Μαρίκα Κοτοπούλη, αποτυπώνει με ακρίβεια, ισορροπώντας ανάμεσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, σημαντικά ιστορικά γεγονότα καθιστώντας τον μύθο που περιβάλλει τη λαμπερή πρωταγωνίστρια ακόμα ισχυρότερο και γοητευτικό. Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στη σκηνή Rex – Μαρίκα Κοτοπούλη στο Εθνικό Θέατρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Θεατρικού βραβείου Μελίνα Μερκούρη. Η περσινή νικήτρια Ηρώ Μπέζου παρέδωσε την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη στη φετινή νικήτρια Δήμητρα Βλαγκοπούλου για την ερμηνεία της στην παράσταση του Έκτορα Λυγίζου «Η τραγική ιστορία του Άμλετ».

Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι βραβευμένες με το «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη»: Λένα Παπαληγούρα, Γιούλικα Σκαφιδά, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Λένα Δροσάκη, Μαρία Κίτσου, Μαρίνα Ασλάνογλου, Ιωάννα Παππά, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ανθή Ευστρατιάδου, Στεφανία Γουλιώτη, Έλενα Μαυρίδου, Εύη Σαουλίδου, Λουκία Μιχαλοπούλου. Η «φιγούρα» της Μελίνας αποτυπώνεται από τη Ζέτα Δούκα.

κείμενο – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης/ διεύθυνση φωτογραφίας: Άγγελος Παπαδόπουλος/ κοστούμια – εικαστική επιμέλεια: Εύα Νάθενα/ Βίντεο: Δήμητρα Τρούσα/ Μουσική επιμέλεια: Αντώνης Παπακωνσταντίνου

Ο σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης λέει για την προσωπικότητα της Μελίνας, η οποία τον απασχόλησε στην ταινία του: Έλεγε συχνά μια φράση: «δεν είναι αλήθεια».Ίσως γιατί, ερήμιν της, την αναζητούσε κι ας φαινόταν συχνά ότι την πρόδιδε.Κι ύστερα κι άλλες δύο: κέφι και φιλότιμο. «Λέξεις ελληνικές»…Και η Ελλάδα «να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό της!».Δινόταν με πάθος στο θέατρο, στον έρωτα, στην πολιτική.Δινόταν και έδινε.Όσο κι αν την κούραζε η επιθυμία.Φοβόταν τη μοναξιά κι ήθελε να την αγαπούν. Να την θυμούνται…Και τώρα, «που τα εκατόστησε», περπατάει περήφανα και ξυπόλητα,«όπως πάντα»,σ’ έναν άλλο αιώνα.Αιώνια Ελληνίδα.Άναρχη θεά».

* Η ταινία «Μελίνα στοπ καρέ – Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα» του Μάνου Καρατζογιάννη προβάλλεται αύριο, Κυριακή 27/12, στις 19.00 από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ 2. 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…