Newsroom

Newsroom

Μελέτη – κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου επιβεβαιώνει το Documento για τη χρήση του Predator από την ΕΥΠ

«Είναι πιθανό οι ελληνικές αρχές να μην έχουν αγοράσει απευθείας το λογισμικό, αλλά να έχουν πρόσβαση σε αυτό»

evrokoinovoulio10800

Επισήμως παρουσιάζεται το απόγευμα της Δευτέρας από την επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, η μελέτη του Τμήματος Πολιτικής για τα Δικαιώματα των Πολιτών και τις Συνταγματικές υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις παρακολουθήσεις. Στο draft κείμενο της μελέτης αναφέρεται πως η κυβέρνηση στην Ελλάδα χρησιμοποίησε το Predator για να παρακολουθήσει πολίτες, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Documento.

Δείτε επίσης: Μέσω ΕΥΠ άκουγε αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων

Συγκεκριμένα, τίτλος μελέτης είναι «Υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στις χώρες μέλη για την κτήση και χρήση του Pegasus και αντίστοιχων κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης και για την δημοκρατική και δικαστική εποπτεία, ένδικα μέσα για την αντιμετώπιση παράνομης χρήσης: συμβατότητα με την ΕΣΔΑ και το Δίκαιο και τη νομολογία της ΕΕ και τις βέλτιστες πρακτικές».

Στο συμπέρασμα της μελέτης αναφέρεται πως:

Παρά το σύνολο των στοιχείων που συνέλεξαν οι ερευνητές δημοσιογράφοι στη χώρα, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι αγόρασε το λογισμικό κατασκοπείας Predator. Η κοινωνία των πολιτών και οι ερευνητές δημοσιογράφοι έχουν αμφισβητήσει την ακρίβεια αυτών των πληροφοριών. Περαιτέρω, ακόμη και αν είναι έτσι, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει αγοράσει το Predator δεν σημαίνει ότι δεν το έχει χρησιμοποιήσει. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκτήσει στο παρελθόν χρήση στοιχείων με άλλα μέσα εκτός από την αγορά τους. Για παράδειγμα, η ελληνική ακτοφυλακή χρησιμοποιεί δέκα πλοία που αποκτήθηκαν από την ένωση Ελλήνων εφοπλιστών κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης.

Περαιτέρω, όπως προκύπτει από τα άλλα τμήματα της παρούσας αναφοράς, η απόκτηση spyware είναι συχνά αδιαφανής και χρησιμοποιεί πολύπλοκα κανάλια. Επομένως, είναι πιθανό οι ελληνικές αρχές να μην έχουν αγοράσει απευθείας το λογισμικό, αλλά να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Δείτε το προσχέδιο (draft) της μελέτης:

Η ανάρτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη:

 

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…