Newsroom

Newsroom

Μελέτη για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία – Σημαντικές αναφορές στις διώξεις κατά του HOTDOC

Μια σημαντική μελέτη η οποία καταγράφει τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα και για το πώς αυτή επηρεάζεται από την πολιτική που ακολουθούν τα ΜΜΕ στη χώρα, δημοσίευσε το Open

hotdoc 0

Μια σημαντική μελέτη η οποία καταγράφει τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα και για το πώς αυτή επηρεάζεται από την πολιτική που ακολουθούν τα ΜΜΕ στη χώρα, δημοσίευσε το Open Society Foundations. Σημαντικές αναφορές γίνονται στις διώξεις κατά του HOTDOC.

Στη μελέτη που φέρει τον τίτλο «Media Policy and Independent Journalism in Greece» γίνεται αναφορά στη σημαντική προσπάθεια που κάνουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το περιοδικό HOTDOC, προκειμένου να προσφέρουν αντικειμενική ενημέρωση κάτω από ένα περιβάλλον έντονων πιέσεων, διαπλεκόμενων συμφερόντων και προπαγάνδας.

 

Δίωξη δημοσιογράφων

Σύμφωνα με τα όσα παρατηρεί η μελέτη, η δημοσιογραφία στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει την πιο οξεία κρίση της ενώ ταυτόχρονα ο νόμος στέκεται απέναντι στο δημοσιογραφικό έργο, αφήνοντας περιθώριο για τη δίωξη δημοσιογράφων.

Με τον τρόπο αυτό, τα ανεξάρτητα Μέσα, τα οποία έχουν επιλέξει να μην λαμβάνουν διαφήμιση από Τράπεζες και κράτος, υφίστανται μια πολιτική αφαίμαξης μέσω των πολλών αγωγών και μηνύσεων, κυρίως για συκοφαντική δυσφήμιση.

«Τον Οκτώβριο του 2011, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης συνελήφθη και κατηγορήθηκε για τη δημοσίευση της Λίστας Λαγκάρντ, η οποία αποκάλυπτε τα ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων με ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο Κώστας Βαξεβάνης δικάστηκε και αθωώθηκε δυο φορές», σημειώνει η μελέτη.

«Παρά το γεγονός αυτό, συνεχώς βρίσκεται αντιμέτωπος με μηνύσεις. “Το περιοδικό HOTDOC και εγώ, έχουμε περισσότερες από 40 εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Αυτό είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και απαιτεί μεγάλα χρηματικά ποσά», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Κώστας Βαξεβάνης.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, κάτω από αυτό το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, οι δημοσιογράφοι συχνά αντιμετωπίζουν κατηγορίες και αγωγές για δυσφήμηση ή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του ατόμου αλλά και για την έκθεση προσωπικών δεδομένων.

Τα μεγάλα ποσά της αποζημίωσης που μπορεί να υπάρξουν σε περιπτώσεις δυσφήμησης, στέκονται σοβαρό εμπόδιο στην ελευθερία της έκφρασης και κυρίως για την ερευνητική δημοσιογραφία.

«Ο στόχος του νομικού πλαισίου είναι να προστατέψει τα άτομα από την “κίτρινη δημοσιογραφία”, αλλά πλέον έχει γίνει όπλο στα χέρια επιχειρηματιών και οργανισμών με μεγάλη δύναμη».

Όπως υπογραμμίζει η μελέτη, αναφερόμενη σε ανακοινώσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών που μάχονται για την ελευθερία του Τύπου, «η κατάχρηση αυτή πρέπει να σταματήσει και πρέπει να βρεθεί μια νέα νομοθεσία για τη δυσφήμηση».

 

Η κάλυψη των σκανδάλων από τα συστημικά ΜΜΕ

Όπως σημειώνει η μελέτη, τα συστημικά ΜΜΕ τηρούν σιγή ιχθύος όσον αφορά στις διαπλεκόμενες συναλλαγές μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων και κράτους.

Όταν όμως τα ανεξάρτητα μέσα, όπως το περιοδικό HOTDOC, αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα με τα συμφέροντα επιχειρηματιών και πολιτικών, τότε γίνονται δέκτες πολλών μηνύσεων και αγωγών.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη παρακάτω (Αγγλικά)

 

 

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

GMPRm9QXEAElRJj

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

Αλευρωμένοι λευκοί σανδαλοφόροι νεαροί και νεαρές πόζαραν σαν αρχαία αγάλματα μπροστά από τον Παρθενώνα παριστάνοντας…

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

6036943

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Διαβάστε τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση της για την τραγωδία στο…