Newsroom

Newsroom

Μελέτη για τη δράση της νικοτίνης στο κορονοϊό σκορπά ανησυχία στην Γαλλία

Η νικοτίνη είναι πιθανόν ότι έχει κάποια προστατευτική δράση στην προσβολή από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με ερευνητές στην Γαλλία, όπου θα πραγματοποιηθούν δοκιμές πρόληψης και θεραπείας με την χρήση τσιρότων νικοτίνης στο νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι.

cigarette smoke embers ash 70088

Ερευνητές στη Γαλλία ετοιμάζονται να προβούν σε μελέτη για να διαπιστωθεί εάν η νικοτίνη βοηθά τον οργανισμό να θωρακιστεί απέναντι στον Covid-19.

Σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τσιρότα νικοτίνης σε κλινικές δοκιμές, οι οποίες θα τεθούν, στη συνέχεια, στις αρχές υγείας προς έγκριση.

Στη μέχρι τώρα έρευνά τους επισημαίνουν ότι το κάπνισμα έχει «σοβαρότατες παθολογικές συνέπειες και παραμένει σημαντικός κίνδυνος για την υγεία». 

Σε προηγούμενη μελέτη ασθενών με κορονοϊό σε γαλλικό νοσοκομείο καταγράφηκε ότι μόνο το 4,4% από αυτούς ήταν καπνιστές, ενώ, με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2018 περίπου το 25% των Γάλλων είναι καπνιστές.

Ωστόσο, υπάρχουν και ενδείξεις ότι οι καπνιστές θα μπορούσαν να παρουσιάσουν πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα εφόσον προσβληθούν από τον ιό. Μία μικρή μελέτη σε 78 ασθενείς στην Κίνα κατέγραψε ότι το 27% του οποίου η υγεία επιδεινώθηκε μετά από 14 ημέρες είχε ιστορικό καπνίσματος, σε σύγκριση με μόλις 3% των καπνιστών οι οποίοι βελτιώθηκαν ή σταθεροποιήθηκαν.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι το τσιγάρο μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρότερα συμπτώματα και να επιφέρει κακή λειτουργία των πνευμόνων.

«Οι αναφορές ότι θα πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές στη Γαλλία για να διαπιστωθεί εάν τα τσιρότα νικοτίνης μπορούν να βοηθήσουν απέναντι στον Cocid-19 δεν θα πρέπει να πείσουν τους καπνιστές να μην κόψουν το κάπνισμα, αλλά να τους ενθαρρύνουν να χρησιμοποιήσουν τη νικοτίνη για να σταματήσουν να καπνίζουν» δηλώνει από την πλευρά της η Ντέμπορα Αρνό, επικεφαλής της οργάνωσης Action on Smoking and Health.

Προληπτικοί περιορισμοί στην πώληση νικοτίνης

Η είδηση, πάντως, για την έναρξη μελέτης έχει προκαλέσει ανησυχία στις γαλλικές αρχές, οι οποίες έθεσαν άμεσα περιορισμούς στην πώληση προϊόντων νικοτίνης και υποκατάστατων.

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι στόχος του είναι να μην παρουσιαστούν ελλείψεις σε προϊόντα όπως είναι τα δερματικά επιθέματα νικοτίνης για τους ασθενείς αλλά και να αποφευχθεί η λανθασμένη χρήση ή και η κατάχρηση των προϊόντων αυτών που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του καπνίσματος.

Με βάση την απόφαση, τα φαρμακεία δεν επιτρέπεται να πωλούν ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που χρειάζεται κάποιος για διάστημα ενός μήνα μέχρι τις 11 Μαΐου, οπότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων στη Γαλλία.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…