Μελέτες χρόνου

Ο  κ. Βορίδης,  γνωστοποίησε σαν καισαρίσκος ότι και η ίδια η επιτροπή των ειδικών δεν δικαιούται πλέον διά να ομιλεί. Να εισηγείται; Ούτε λόγος. Απλώς θα «απαντά στα ερωτήματά μας». Αριστα.

AP 21015646462524

Εκτός από τις προβλέψεις που αφορούν το μέλλον, υπάρχουν και οι πιθανολογήσεις για το παρελθόν. Δύο οι κατηγορίες τους: «Τι θα είχε συμβεί αν…» η επιγραφή της πρώτης, «τι συνέβη επειδή μεσολάβησε το τάδε ή το δείνα» της δεύτερης. Μιλάω βέβαια για προγνώσεις και αναδρομικές αναγνώσεις θεμελιωμένες σε επιστημονικά δεδομένα και μοντέλα. Δεν αναφέρομαι σε προϊόντα θεοληψίας ή θεομανίας, που εκμεταλλεύονται παγίως την αγιάτρευτη δεισιδαιμονία των ανθρώπων. Ούτε σ’ εκείνες τις αυτοπαρηγορητικές εικοτολογίες που συνηθίζουν οι οπαδοί όταν χάνει η ομάδα τους: «Αν είχε βάλει το γκολ ο άμπαλος ο δικός μας στο 78΄, θα το τσιμπάγαμε το χι».

Οσοι νιώθουμε αιχμάλωτοι της πανδημίας, παρότι εμβολιασμένοι, διαβάζουμε με πάθος μαζοχιστικό όλες τις «μελέτες χρόνου», για να τους δώσουμε μια κοινή ονομασία. Είτε το μέλλον αφορούν –το οποίο επί νόσων καλπάζει, είναι ήδη εδώ– είτε το παρελθόν. Τις διαβάζουμε για να αποκτήσουμε επιχειρήματα, που θα τα χρησιμοποιήσουμε για να τρομάξουμε τους πεισματάρηδες αντιεμβολιαστές, μήπως φέρουμε τη βάρκα τους στα νερά του ορθολογισμού, ή για να ενισχύσουμε τις αγανακτισμένες εκκλήσεις μας προς τους κυβερνώντες. Που φαίνεται ότι, με τέτοιο πανικό στα νοσοκομεία, δεν βρίσκουν ανοιχτή καμία κλινική Ωτορινολαρυγγολογίας ή Οφθαλμιατρικής. Να κοιτάξουν λίγο τα προβλήματα της ακοής και της όρασής τους.

Προ εικοσαημέρου, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι χάρη στα εμβόλια σώθηκαν 8.400 ζωές, ενώ μειώθηκαν κατά 5.660 οι νοσηλείες σε Εντατικές και κατά 5.500 οι διασωληνώσεις. Προφανώς στηρίζεται στα μοντέλα της επιστήμης του. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και η κ. Αθηνά Λινού, συνταξιοδοτημένη πια, και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, δήλωσε προχθές ότι αν είχαν ληφθεί επαρκή μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι θάνατοι από COVID θα ήταν κατά 3.000 λιγότεροι. Ποια μέτρα; Περισσότερα δρομολόγια και συνεχώς ανοιχτά παράθυρα.

Και χίλιοι να είχαν σωθεί, και πεντακόσιοι, για ανθρώπους μιλάμε, όχι για αριθμούς. Να κάνουμε κι εμείς μια πρόβλεψη, δυστυχώς ασφαλή; Οι προτάσεις της κ. Λινού δεν θα συγκινήσουν τους συναρμοδίως απαθείς. Το ξέκοψε άλλωστε ο κ. Βορίδης, που γνωστοποίησε σαν καισαρίσκος ότι και η ίδια η επιτροπή των ειδικών δεν δικαιούται πλέον διά να ομιλεί. Να εισηγείται; Ούτε λόγος. Απλώς θα «απαντά στα ερωτήματά μας». Αριστα.

Πηγή: Καθημερινή 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…