Μελέκ Ιπέκ: Η γυναίκα που σκότωσε τον άντρα και βασανιστή της, επιτέλους ελεύθερη

Η 31χρονη Μελέκ Ιπέκ που πυροβόλησε και σκότωσε τον άντρα και βασανιστή της επειδή την κακοποιούσε, αφέθηκε ελεύθερη μετά από 108 μέρες κράτησης - Συγκλονίζει η στιγμή που αγκαλιάζει τις κόρες της.

melek 0

Δεμένη με χειροπέδες και γυμνή στο πάτωμα, η Μελέκ Ιπέκ βίωνε άλλη μια νύχτα ακραίου ξυλοδαρμού, σεξουαλικής κακοποίησης και απειλών κατά της ζωής της από τον άντρα και βασανιστή της, τον περασμένο Γενάρη.

Μετά το πολύωρο βασανισμό της, η 31χρονη βρισκόμενη σε αυτοάμυνα πυροβόλησε και σκότωσε τον κακοποιητή της. Έναν άντρα που στο πρόσωπό του θα δει κανείς το πιο σκληρό πρόσωπο της πατριαρχικής Τουρκίας που υποτιμά τις ζωές των γυναικών, τις υποτιμά, τις βιάζει, τις βασανίζει, τις δολοφονεί.

Αφού ικέτεψε τον άντρα της μπροστά στα παιδιά τους να μην τη σκοτώσει, ενώ εκείνος τη σημάδευε με καραμπίνα, κι αφού πέρασε ένα ολόκληρο βράδυ γυμνή και δεμένη στο πάτωμα ενός δωματίου, πήρε την απόφαση να σώσει τον εαυτό της και τα δύο της παιδιά.

«Όταν η πόρτα του δωματίου άνοιξε απότομα, εγώ στεκόμουν στην άκρη, τρόμαξα και το όπλο εκπυρσοκρότησε», είχε περιγράψει η ίδια. Έπειτα, τηλεφώνησε η ίδια στην αστυνομία για να ειδοποιήσει ότι μόλις είχε σκοτώσει τον άντρα της. Οι αρχές έσπευσαν στο σημείο, όπου τη βρήκαν χτυπημένη και με δεμένα τα χέρια.

Όταν συνελήφθη οι φωτογραφίες με το πρόσωπό της πρησμένο και γεμάτο μώλωπες, απόδειξη της βίας που είχε υποστεί, προκάλεσαν σοκ στην Τουρκία. 

Παρά το γεγονός ότι η Μελέκ Ιπέκ βρισκόταν σε αυτοάμυνα, έμεινε στη φυλακή για περισσότερο από τρεις μήνες, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς ψυχολογική υποστήριξη.

Η ιστορία της έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, ενώ φεμινιστικές ομάδες, οργανώσεις και χρήστες των social media ξεκίνησαν το κίνημα «Ελευθερώστε τη Μελέκ Ιπέκ», ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή της και να αναγνωριστεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.

Σήμερα, μετά από 108 μέρες κράτησης η Μελέκ Ιπέκ είναι επιτέλους ελεύθερη και οι εικόνες όπου αγκαλιάζει με δάκρια στα μάτια τις κόρες της, συγκλονίζουν.

Λαμβάνοντας υπόψη τις καταθέσεις των μαρτύρων, και κυρίως των παιδιών της Ιπέκ που είχαν δει τις σκηνές βίες, το δικαστήριο της Αττάλειας αποφάσισε ότι η γυναίκα βρισκόταν σε αυτοάμυνα για να προστατεύσει τη σωματική και σεξουαλική της ακεραιότητα, ενώ ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης έξι ετών.

«Είναι εκπληκτικό. Δεν έχω λέξεις. Όμως ποτέ δεν ήθελα να γίνει αυτό», δήλωσε η Ιπέκ, ενώ πρόσθεσε ότι λυπάται που αναγκάστηκε να σκοτώσει τον σύζυγό της για να προστατευθεί.

«Η απόφαση αυτή επιτρέπει σε όλη τη χώρα να αναπνέει με ανακούφιση», ήταν τα λόγια του δικηγόρου της, Αχμέντ Οναράν.

Αγκαλιάζοντας τις δύο κόρες της, 7 και 9 ετών, έπειτα από μήνες που πέρασε στη φυλακή η Ιπέκ δήλωσε ότι το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να κοιμηθεί με τα παιδιά της αγκαλιά.

Στην Τουρκία τα δικαστήρια σπάνια αναγνωρίζουν τη νόμιμη άμυνα σε γυναίκες που αναγκάστηκαν να διαπράξουν κάποιο έγκλημα προκειμένω να προστατεύσουν τη ζωή τους. Πολλώ δε μάλλον σήμερα, ένα μήνα μετά την απόσυρση της Τουρκίας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας εναντίον των γυναικών, μια κίνηση που αφήνει ανοχύρωτες τις γυναίκες απέναντι στην πατριαρχική βία.

Φεμινιστικές ομάδες και οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών χαιρέτισαν με ανακούφιση την απόφαση του δικαστηρίου. Ωστόσο, οι ζωές των γυναικών στην Τουρκία συνεχίζουν να βρίσκονται υπό διαρκή απειλή. Πέρυσι, μόλις σε ένα χρόνο, καταγράφηκαν 300 γυναικοκτονίες, σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide.

Στη μάχη για ισότητα, στο διαρκή αγώνα για την κατοχύρωση του δικαιώματος στις γυναίκες να ζουν όπως εκείνες θέλουν τις ζωές τους, η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου της Ατάλειας είναι ιστορική. Ιστορική γιατί αναγνωρίζει επιτέλους σε μια γυναίκα, τη Μελέκ Ιπέκ που αποτελεί πλέον σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος, το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Παράλληλα όμως θέτει ξανά στο προσκήνιο και το χρέος όλων των γυναικών απέναντι στις αδελφές τους, ώστε να μη βρεθεί άλλη νεκρή, να μη βρεθεί άλλη μόνη.

*Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…