Μελανσόν: Είμαστε η επανάσταση του λαού

Κάλεσμα για απειθαρχία απηύθυνε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης πορείας υποστηρικτών του στο Παρίσι, ο οποίος, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε λόγο για «αποτυχία αυτού του οικοδομήματος», υπογραμμίζοντας ότι η όποια σημαντική απόφαση ή Συνθήκη θα πρέπει να επικυρώνεται με δημοψήφισμα, ώστε να δοθεί η εξουσία στο λαό.

NewsRoom 18/03/2017 | 22:43

Η συγκέντρωση στο Παρίσι κέρδισε το στοίχημα της συμμετοχής, καθώς ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες των διοργανωτών, οι οποίοι ανέμεναν γύρω στις 80.000 κόσμο. Η πλατεία της Δημοκρατίας ήταν κατάμεστη και υπολογίζεται ότι είχε πάνω από 130.000 άτομα.

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την προεδρική μοναρχία που ανέπτυξε στενή σχέση με τους ισχυρούς του χρήματος, τους υπηρέτες του χρήματος, που έχουν διαλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες» δήλωσε ο Μελανσόν υπογραμμίζοντας ότι ήρθε η ώρα να περάσει η στην 6η Δημοκρατία, αλλάζοντας το Σύνταγμα. Για την αλλαγή του Συντάγματος, προτείνει τη δημιουργία μιας συνέλευσης με μέλη αιρετούς, αλλά και με πολίτες ύστερα από κλήρωση.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ίδιος ανέφερε ότι «η αποτυχία αυτού του οικοδομήματος εκρήγνυται μπρος στα μάτια του παρόντος» και τόνισε πως θα πρέπει «να υπάρξει απειθαρχία σε όλα και όλα θα πρέπει να ξανασυζητηθούν από την αρχή».

Τόνισε επίσης ότι δεν θα υπογράψει την εμπορική συμφωνία CETA με τον Καναδά, αλλά ούτε άλλη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Υπήρξε ιδιαίτερα επιθετικός με τους αντιπάλους του και δεν έχασε την ευκαιρία να κατακρίνει την κυβέρνηση για τη χρήση του άρθρου 49 παρ.3 του Συντάγματος για την υιοθέτηση του εργατικού νόμου και του νόμου Μακρόν (επί θητείας του ως υπουργού οικονομίας) χωρίς να περάσει από την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Τέλος, υπογράμμισε τον κοσμικό χαρακτήρα του πολιτεύματος, επιβεβαιώνοντας τον πλήρη διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ