Μειώθηκε κατά 23% η περιουσία των νοικοκυριών στην Ελλάδα

Επιβεβαιώνει τις μεγάλες αντιθέσεις και τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τον πλούτο των νοικοκυριών έρευνα…

Επιβεβαιώνει τις μεγάλες αντιθέσεις και τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τον πλούτο των νοικοκυριών έρευνα της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Julius Baer για το 2013

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία τιτλοφορείται Wealth Report Europe, την ώρα που η καθαρή περιουσία των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 68% στην Ελβετία και 18% στη Γερμανία από το 2007, στην Ισπανία μειώθηκε κατά 28% και στην Ελλάδα κατά 23%.

Όπως σημειώνεται, το 2013 η περιουσία των νοικοκυριών στην Ευρώπη έφθασε αθροιστικά σε επίπεδο ρεκόρ, σε ύψος 56 δισεκατομμυρίων ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1,7% σε σύγκριση με το 2012.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι μόλις τέσσερις χώρες συγκεντρώνουν μόνες τους τα δύο τρίτα και πλέον του καθαρού πλούτου στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να συγκεντρώνει 13 τρισ. ευρώ, τη Βρετανία 9,6 τρισ. ευρώ, τη Γαλλία 9,5 τρισ. και την Ιταλία 8,3 τρισ. , ενώ χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες απώλειες σε πλούτο

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 10% των πλέον εύπορων νοικοκυριών στην Ευρώπη κατέχει το 50% και πλέον του πλούτου της Γηραιάς Ηπείρου.

Για να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πανόραμα των περιουσιακών στοιχείων, η έρευνα δεν επικεντρώνεται μόνο στα ρευστά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών (όπως μετοχές, ομολογιακούς τίτλους ή κεφάλαια), αλλά στην καθαρή περιουσία (χρηματοοικονομικοί πόροι και ακίνητη περιουσία).

Ανά κάτοικο η καθαρή περιουσία ανέρχεται σε μέσο όρο στα 167.100 ευρώ. Το Λουξεμβούργο κατατάσσεται πρώτο με μια καθαρή περιουσία 432.000 ευρώ ανά ενήλικα, ακολουθεί η Ελβετία (394.900 ευρώ) και το Βέλγιο (241.0000 ευρώ).

Η Σλοβακία και η Ελλάδα βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης με αντίστοιχα 33.000 ευρώ και 58.900 ευρώ ανά ενήλικα.

Σε ορίζοντα πενταετίας οι συντάκτες της έκθεσης αναμένουν ότι η περιουσία των ευρωπαϊκών νοικοκυριών θα αυξηθεί κατά 40% και θα ανέλθει στα 79 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2019.

Σύμφωνα με τους ίδιους το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης θα προκύψει από την ανάκαμψη των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την ύφεση.

 

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…