Μειώσεις στις χρεώσεις της περιαγωγής (roaming) ανακοίνωσε η Κομισιόν

cover
NewsRoom 24/06/2014 | 21:58

Σημαντικές μειώσεις στις ανώτατες τιμές περιαγωγής (roaming) θα ισχύσουν στην Ευρωπαϊκή Eνωση από την 1η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μάλιστα ελπίζει σε πλήρη κατάργηση των τελών περιαγωγής έως τα τέλη του έτους.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα μειώσει από 1η Ιουλίου τις ανώτατες χρεώσεις ως εξής:

- Κατά 21% στις εξερχόμενες κλήσεις (από 0,24 ευρώ ανά λεπτό σε 0,19 ευρώ ανά λεπτό) και

- Κατά 28,5% για τις εισερχόμενες κλήσεις (από 0,07 ευρώ ανά λεπτό σε 0,05 ευρώ ανά λεπτό).

- Για την αποστολή γραπτού μηνύματος η μείωση είναι 25% (από 0,08 ευρώ σε 0,06 ευρώ)

- Για την περιαγωγή δεδομένων (data) η μείωση στις ανώτατες τιμές είναι πάνω από το μισό: από 0,45 ευρώ ανά megabyte σε 0,20 ευρώ/MB.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν με φθηνότερη χρέωση δεδομένα όπως χάρτες, βίντεο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και κοινωνικά δίκτυα, όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ακόμη, από την 1η Ιουλίου οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη θα προσφέρουν σε όσους ταξιδεύουν σε άλλο κράτος-μέλος μια χωριστή σύμβαση περιαγωγής πριν από το ταξίδι τους. Οι χρήστες θα έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να επιλέγουν έναν τοπικό πάροχο στη χώρα που επισκέπτονται.

Παράλληλα, η ΕΕ πάντως επεξεργάζεται νέους κανόνες για την πλήρη κατάργηση των τελών περιαγωγής.

«Μέχρι το τέλος του έτους ελπίζω ότι θα καταργηθούν τα τέλη περιαγωγής όπως έχει συμφωνηθεί. Το Κοινοβούλιο έκανε ό,τι του αναλογούσε. Εναπόκειται τώρα στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τη συμφωνία» δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για την ψηφιακή ατζέντα Νέλι Κρους.

Φέτος οι υπηρεσίες περιαγωγής είναι φθηνότερες κατά 80-90% σε σχέση με το 2007.