Newsroom

Newsroom

Μειώσεις 20% το 2014 και πάνω από 30% το 2015 στις επικουρικές συντάξεις

Και μετά άντε ζήσε...

Και μετά άντε ζήσε…

Οι διαδοχικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, 20% το 2014 και πάνω από 30% από τον επόμενο χρόνο, ανοίγουν ουσιαστικά τον κύκλο για την εξαφάνιση της λεγόμενης συμπληρωματικής σύνταξης, που στην καλύτερη περίπτωση θα ενσωματωθεί ως φιλοδώρημα στην κύρια σύνταξη για μερικές χιλιάδες ασφαλισμένους.Ο νέος κανονισμός του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) που έχει ήδη καταρτιστεί (με βάση και την αναλογιστική μελέτη) και εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας για να τεθεί σε εφαρμογή, λαμβάνοντας προφανώς υπόψη και το έλλειμμα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαμορφωθεί το 2013, περιλαμβάνει δραματικές ανατροπές, θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμα και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων (κυρίως από το 2015) για 2 εκατομμύρια ασφαλισμένους, σε δημόσιο, ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και αυτό γιατί, με τον νέο τρόπο υπολογισμού που καθιερώνεται, η καταβολή της επικουρικής σύνταξης όχι μόνο θα συρρικνωθεί σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα λόγω της κατ’ έτος προβλεπόμενης αναπροσαρμογής (!) που προβλέπει ο μνημονιακός Νόμος 4052/2012, αλλά για αρκετούς δικαιούχους θα αναστέλλεται αν η βιωσιμότητα του ταμείου κριθεί ανεπαρκής!Πέρα από την καθιέρωση ενιαίου μοντέλου εισφορών (3% ο εργοδότης, 3% ο εργαζόμενος) και παροχών για όλους, η καταβολή των συντάξεων θα βασίζεται σε έναν μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη τις συντάξεις που καταβάλλει το ταμείο, το σύνολο των συσσωρευμένων εισφορών για το σύνολο του συντάξιμου χρόνου αλλά και τον συντελεστή βιωσιμότητας του ταμείου ανά έτος. Δηλαδή, αν μια χρονιά ο φορέας έχει οικονομικό πρόβλημα, πολύ απλά δεν θα καταβάλλει συντάξεις!
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου στην Αυγή,οι ανατροπές  δεν σταματούν εδώ, αλλά λαμβάνουν και έναν πρωτοφανή και μακάβριο χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, με την αυστηροποίηση των διατάξεων για τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης, ο ασφαλισμένος θα κληθεί από το 2015 να δηλώσει αν επιθυμεί να μεταβιβαστεί η σύνταξή του σε περίπτωση θανάτου του στον ή στη σύζυγο και στα παιδιά του! Αν δεν επιθυμεί μεταβίβαση, η σύνταξή του θα είναι μεγαλύτερη! Επίσης, αν επιθυμεί μεταβίβαση, ο/η σύζυγος που θα του μεταβιβαστεί θα πρέπει να είναι 62 ετών (δεν ισχύει σήμερα τέτοιο όριο), ενώ και το ηλιακό όριο για τα παιδιά συρρικνώνεται. Μέχρι σήμερα μπορούν να λάβουν τη σύνταξη τα τέκνα του θανόντος μέχρι και 24 ετών, με τις νέες διατάξεις η σύνταξη χορηγείται μέχρι τα 18 έτη!
“Το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει έστω και την ύστατη στιγμή να απορρίψει τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στον κανονισμό ασφάλισης του ΕΤΕΑ”, σημειώνει με δήλωσή του στην “Αυγή” της Κυριακής ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) Θαν. Καποτάς, επισημαίνοντας τις δραματικές ανατροπές όχι μόνο όσον αφορά το ύψος των συντάξεων, αλλά και αυτές που αφορούν τις κατηγορίες ασφαλισμένων και τα ηλικιακά όρια των δικαιούχων.

Γαϊτάνος: Ακραίες ατάκες για Eurovision – «Βλέπεις άγριες φάτσες, μαγείες, κέρατα… δαιμονική κατάσταση» (video)

Γαϊτάνος

Γαϊτάνος: Ακραίες ατάκες για Eurovision – «Βλέπεις άγριες φάτσες, μαγείες, κέρατα… δαιμονική κατάσταση» (video)

«Στη Eurovision υπάρχει πολύ δαιμονική κατάσταση», σημείωσε ο Πέτρος Γαϊτάνος

«Επεισόδιο» με συγκρατούμενο του είχε ο Απόστολος Λύτρας: «Οι αρσενικοί δεν συμπεριφέρονται έτσι» (video)

ΕΚ - Λυτρας

«Επεισόδιο» με συγκρατούμενο του είχε ο Απόστολος Λύτρας: «Οι αρσενικοί δεν συμπεριφέρονται έτσι» (video)

Προβλήματα αντιμετωπίζει ο γνωστός ποινικολόγος στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στον Άρειο Πάγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον απόηχο της επίσκεψης του εισαγγελέα στην ΕΥΠ

syriza mm3

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στον Άρειο Πάγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον απόηχο της επίσκεψης του εισαγγελέα στην ΕΥΠ

«Τώρα, δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, ανακάλυψε ο Άρειος Πάγος ότι…