Μέχρι και έξι μήνες περιμένουν οι καρκινοπαθείς στο ΕΣΥ για θεραπεία

Η οικονομική δυσπραγία αναγκάζει τον μεγάλο όγκο των πολιτών που χρειάζονται ιατρική φροντίδαν να στραφούν στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι…

Η οικονομική δυσπραγία αναγκάζει τον μεγάλο όγκο των πολιτών που χρειάζονται ιατρική φροντίδαν να στραφούν στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι πιο πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν τα ιδιωτικά θεραπευτηρία. Το ΕΣΥ έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη για τους καρκινοπαθείς, καθώς αναγκάζονται να περιμένουν έως και έξι μήνες προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες θεραπείες.

Η αναμονή για την ακτινοθεραπεία μπορεί να ξεπεράσει τους τρεις ή πέντε μήνες, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Εξαιτίας των ελλείψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό, τα κρίσιμα τμήματα σε αρκετά νοσοκομεία υπολειτουργούν. Αν κάποιος επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού για εξέταση στην αιματολογική κλινική του «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας, θα πρέπει να περιμένει δυόμισι μήνες, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του «Εθνους». Για το τμήμα ψηλάφησης της κλινικής μαστού του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», μία γυναίκα θα πρέπει να κάνει υπομονή 1,5 μήνα.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, όπου η αναμονή στο ογκολογικό τμήμα είναι περίπου τέσσερις ημέρες, αλλά στο τμήμα ιωδίου κυμαίνεται από τέσσερις έως έξι μήνες. Παρόμοια είναι τα στοιχεία για το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, όπου η εξυπηρέτηση στο ογκολογικό τμήμα γίνεται χωρίς καθυστέρηση, αλλά για το τμήμα ακτινοθεραπείας οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν από 20 έως 30 ημέρες.

Χρόνοι αναμονής καρκινοπαθών
«Αγιος Σάββας»    Κλινική Μαστού (Τμήμα ψηλάφησης)    45 ημέρες
«Γ. Γεννηματάς»    Αιματολογική Κλινική    75 ημέρες
«Ευαγγελισμός»    Ραδιενεργό ιώδιο    60 ημέρες
«Αγιοι Ανάργυροι»    Ακτινοθεραπεία    60 ημέρες
«Αττικόν»    Ακτινοθεραπεία    40-55 ημέρες
«Μεταξά»    Θεραπευτικό ιώδιο    30 ημέρες
«Παπαγεωργίου» Θεσ/νίκης    Ραδιενεργό ιώδιο    50 ημέρες
Πανεπιστημιακό Πάτρας    Ραδιενεργό ιώδιο    180 ημέρες
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων    Ακτινοθεραπεία    30 ημέρες

Ιός Δυτικού Νείλου: Ένας νεκρός και 12 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – Δείτε τις περιοχές που επηρεάζει

Ιός Δυτικού Νείλου: Ένας νεκρός και 12 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα – Δείτε τις περιοχές που επηρεάζει

Οι θάνατοι έφτασαν τους 19 αυτή τη χρονιά, ενώ τα κρούσματα τα 143