Μέγας Αλέξανδρος, ο έφηβος έφιππος

Μια διαφορετική από τις συνηθισμένες πτυχές της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναδεικνύει το άγαλμα που εγκαταστάθηκε την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας

NewsRoom 18/04/2019 | 14:38

Στη συμβολή των Λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας εγκαταστάθηκε ο αδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που φιλοτέχνησε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες γλύπτες, ο Γιάννης Παππάς ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2005 χωρίς να δει τελικά το έργο του τοποθετημένο, αν και είχε περιέλθει στην κυριότητα του δήμου από το 2001.

Ο γλύπτης Γιάννης Παππάς άρχισε την μελέτη για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 1941, επί Γερμανικής Κατοχής. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1972.

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό είκοσι χρόνια αργότερα, το 1992, στην αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη. Αγοράστηκε τότε από το υπουργείο Πολιτισμού και δωρίστηκε το 2001 στον Δήμο της Αθήνας για να τοποθετηθεί στην πρωτεύουσα. Σήμερα,15 χρόνια μετά τον θάνατο του γλύπτη, ολοκληρώνεται η μακρά πορεία. Το 2014 ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανέλαβε την πρωτοβουλία να λήξει η εκκρεμότητα και το έργο να πάρει μία θέση που του ανήκει στην πρωτεύουσα. Είναι «ένα έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας αφού πρόκειται για έναν "αλλιώτικο" Μέγα Αλέξανδρο, χωρίς τα γνωστά χαρακτηριστικά του στρατηλάτη, αλλά του έφηβου έφιππου», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Το 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τοποθετηθεί το άγαλμα στο σημείο αυτό. Νωρίτερα, το 2012, είχε απορριφθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η πρόταση του δήμου να τοποθετηθεί στο Θησείο και έκτοτε η αρμόδια υπηρεσία του δήμου πρότεινε νέες εναλλακτικές θέσεις, από τις οποίες εγκρίθηκε η τωρινή.