Το μεγαλύτερο ψέμα από το διάγγελμα Μητσοτάκη που πέρασε στα χαμηλά

ΠΟΥ, ηγέτες κρατών και λοιμωξιολόγοι κόντρα στο εμπόριο ελπίδας Μητσοτάκη για την εξέλιξη της πανδημίας. 

5339966 1

Για το πρόσφατο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, έχουν ήδη γραφτεί πολλά. Όμως, ίσως το μεγαλύτερο ψέμα που καταδεικνύει και το απόλυτο αδιέξοδο του Μητσοτάκη σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, να πέρασε «κάτω από ραντάρ». Όχι επειδή ο ανέμελος πρωθυπουργός κατάφερε να μας ξεγελάσει. Αλλά επειδή έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη να πιστέψουμε ότι ο κορονοϊός θα φύγει το ίδιο απότομα όπως όταν ήρθε. 

Μπορούμε, όπως υποσχετικά δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης στο πρόσφατο διάγγελμά του, «να σταματήσουμε τον κορονοϊό εδώ στο 4ο γράμμα της αλφαβήτου» και «να μη γίνει αυτός ο επίλογος, πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο». 

Έχουμε όμως να κάνουμε με μια υπόσχεση που πράγματι μπορεί να πραγματοποιηθεί ή με ένα ακόμα κραυγαλέο ψέμα;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά… 

– Χθες, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ιός δεν θα σταματήσει και ότι πρέπει «Να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό». Σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ακολουθήσει μια πολιτική «ήπιας καταστολής», όπως την χαρακτήρισε, η οποία περιλαμβάνει τους κατά το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς και την αποφυγή ενός τέταρτου εθνικού λοκντάουν, το οποίο, όπως ο ίδιος δήλωσε, θα έπληττε περαιτέρω την οικονομία. Αυτό, διότι η κυβέρνηση επιθυμεί οι Ισραηλινοί να μάθουν να ζουν με τον ιό

– Την ίδια ακριβώς στιγμή, μέσα από ανακοίνωση του ΠΟΥ, μαθαίνουμε ότι «Η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο με γοργό ρυθμό, οδηγώντας σε μια νέα κορύφωση των κρουσμάτων και των θανάτων», επισήμανε ο Τέντρος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. Αυτή η πολύ μολυσματική παραλλαγή, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει εντοπιστεί πλέον σε 104 χώρες».  Τα κρούσματα όπως και τα θύματα του κορονοϊού, αυξήθηκαν όπως δήλωσαν οι αρχές, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που ταξιδεύει πολύ γρήγορα επειδή αφενός είναι 60% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος του κορονοϊού, αλλά και επειδή οι χώρες σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αλληλοεξαρτώμενες η μια από την άλλη, και άρα, πολύ στενά συνδεδεμένες. 

– Παράλληλα, την ίδια στιγμή που παγκοσμίως έχει γίνει γνωστό ότι μοναδική λύση για την ανάσχεση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, την ίδια στιγμή ξέρουμε ότι το παγκόσμιο ποσοστό εμβολιασμένων βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, και περίπου κοντά στο 20%. Μάλιστα, σε αρκετές χώρες, το ποσοστό εμβολιασμού δεν έχει ξεπεράσει καν το 1%

– Στα δικά μας. Οι αισιόδοξες και ειλικρινείς φωνές ελπίζουν ότι δεν θα σημειωθεί αύξηση των νεκρών. Βέβαια, είναι κοινή ομολογία μεταξύ των λοιμωξιολόγων, ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι μονόδρομος. Εδώ και 3 μέρες, κάθε μέρα βγαίνει και ένας/μια ειδικός, και προβλέπει ότι το επόμενο διάστημα τα κρούσματα  θα κινηθούν μεταξύ 4.000 και 10.000. (Ενδεικτικά, δείτε κάποιες από τις εκτιμήσεις ορισμένων λοιμωξιολόγων εδώ, εδώ και εδώ). Ελπίζουμε βέβαια, και εμείς ειλικρινά, ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν θα οδηγήσει και σε αύξηση νεκρών.

Μετά από αυτά τα δεδομένα, προκύπτουν τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα.

Πως γίνεται ο Πρωθυπουργός της χώρας να δηλώνει ότι επειδή «Έχουμε το απόλυτο όπλο», δηλαδή το εμβόλιο, που πράγματι το έχουμε, αρκεί: «για να σταματήσουμε τον κορονοϊό εδώ στο 4ο γράμμα της αλφαβήτου»;  Όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε μια παγκόσμια απειλή, πως μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα την αντιμετωπίσουμε μόνο εγχώρια, πολύ περισσότερο δε, αν λάβουμε υπόψιν τον ρυθμό του εμβολιαστικού προγράμματος που αναχαίτισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός παράλληλα με την παγκόσμια διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και το εξαιρετικά χαμηλό παγκόσμιο ποσοστό εμβολιασμών;

Συνιστά τουλάχιστον χυδαίο εμπόριο ελπίδας η υπόσχεση του Πρωθυπουργού ότι μπορούμε να βγούμε άμεσα από την πανδημία και να μη ζήσουμε κάποια επόμενη μετάλλαξη του κορονοϊού. Μπορούμε να τα καταφέρουμε δήλωσε στη συνέχεια του διαγγέλματος, «να μη γίνει αυτός ο επίλογος, πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο».

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι τα εμβόλια συνιστούν μονόδρομο για την έξοδο από την πανδημία. Ας ξεκαθαρίσουμε επίσης, ότι όλοι ευχόμαστε να βγούμε άμεσα από τη δίνη των μεταλλάξεων. 

Είναι όμως διαφορετικό να ελπίζεις στο τέλος της πανδημίας, και εντελώς διαφορετικό να κάνεις εμπόριο ελπίδας δημιουργώντας εντυπώσεις για το τέλος των μεταλλάξεων από Φθινόπωρο. Γιατί αυτό έκανε ο Πρωθυπουργός.

Εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που παράγουν οι επιδόσεις του τουρισμού αλλά και ο ρυθμός του εμβολιαστικού προγράμματος, αδιέξοδα που ο ίδιος καλλιέργησε και τώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί, επέλεξε να κάνει εμπόριο ελπίδας.

Όμως, αυτό το εμπόριο ελπίδας είναι κάτι περισσότερο από ένα ακόμα ψέμα. Είναι η απόλυτη ένδειξη της αδυναμίας του νεοφιλελευθερισμού να εγγυηθεί ότι μπορούμε να βγούμε γρήγορα από την πανδημία. Ο Μητσοτάκης φυσικά και είναι ψεύτης και άμα χρειαστεί γίνεται ακόμα και τυμβωρύχος. Αλλά εν προκειμένω, λόγω των ιδεοληψιών του είναι πραγματικά αδύνατον να μας βγάλει άμεσα και με ασφάλεια από την πανδημία. Ο ίδιος ως νεοφιλελεύθερος, φέρει την ίδια ακριβώς ευθύνη με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για την παγκόσμια κατάσταση συναγερμού που ξεκίνησε να ηχεί στην Ινδία και απλώθηκε παντού, συνθήκη που δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα επαναληφθεί αν δεν αυξηθεί άμεσα το ποσοστό των εμβολιασμένων σε παγκόσμια κλίμακα. Ας απαντήσουν επιτέλους λοιπόν, θετικά οι φαρμακοβιομηχανίες στο αίτημα για άνοιγμα της πατέντας.

Οφείλουμε λοιπόν, πέρα από το να αναγιγνώσκουμε τα άλλοτε μικρά και άλλοτε τεράστια ψέμματα του Πρωθυπουργού, να αναγνωρίσουμε την ανάγκη  να φτάσει άμεσα το εμβόλιο σε κάθε απομακρυσμένο χωριό αυτού του πλανήτη. Ο ΠΟΥ με χθεσινή του ανακοίνωση τονίζει ακριβώς αυτήν την ανάγκη, ζητώντας από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Moderna, να προσφέρουν τις επόμενες δόσεις  στον Covax, στον μηχανισμό δηλαδή, μέσω του οποίου στέλνονται εμβόλια στις φτωχότερες χώρες, και όχι σε εκείνες που το ποσοστό εμβολιασμού είναι ήδη υψηλό.

Αυτό το εμπόριο ελπίδας πρέπει να το κοιτάξουμε κατάματα. Θέλει θάρρος να αποδεχθείς ότι η ζωή μας πιθανόν και να είναι εγκλωβισμένη στο αλφάβητο των μεταλλάξεων τα επόμενο πολλά χρόνια, επειδή οι νεοφιλελεύθεροι παγκοσμίως δεν δίνουν την πατέντα για το εμβόλιο, δεν στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και-ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα –  ενισχύουν μέσω των αντιφάσεων και των παλινωδιών, τους περιθωριοποιημένους ως και σήμερα ανεμβολίαστες.

Ορισμένοι παλιοί έλεγαν ότι «πιο εύκολα φανταζόμαστε το τέλος του κόσμου, παρά το τέλος του καπιταλισμού». Το μόνο σίγουρο είναι ότι επειδή το μέλλον διαρκεί πολύ, οφείλουμε να βαδίζουμε με σύμμαχο το εμβόλιο και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, ακόμα και αν βρίσκεται στην άλλη γωνιά του πλανήτη, γιατί είμαστε αντιμέτωποι με έναν «Πρωθυπουργό» που δεν διστάζει να υποσχεθεί.. το τέλος των μεταλλάξεων από φθινόπωρο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους