Newsroom

Newsroom

Μεγαλώνει η πίεση στον Ζέεχοφερ να δεχτεί η Γερμανία πρόσφυγες από την Ελλάδα

Aυξάνεται πανταχόθεν η πίεση στον ομοσπονδικό υπουργό Εσωτερικών Ζέεχοφερ να επιτρέψει γρήγορα την υποδοχή προσφύγων στην Γερμανία από τη Μόρια.   

ek modjf 1

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμμα (SPD), εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, κατηγόρησε τον Ζέεχοφερ για την απαγορευτική στάση του. «Ο πολιτικός της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) πρέπει να επιτρέψει την υποδοχή προσφύγων γρήγορα, προκειμένου να βοηθηθούν αυτοί οι φτωχοί, απελπισμένοι άνθρώποι, ειδικά οι οικογένειες και τα παιδιά. Η Γερμανία δεν μπορεί να δεχτεί και τις 13.000 από την Μόρια, αλλά μπορούμε να συμβάλουμε  σημαντικά», τόνισε η συμπρόεδρος του SPD Σάσκια Έσκεν στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο  ARD.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Φραντσίσκα Γκίφεϊ, κάλεσε τον ΥΠΕΣ Ζέεχοφερ να επιτρέψει στις τοπικές αρχές και στις ομοσπονδιακά κρατίδια που είναι πρόθυμα να δεχτούν πρόσφυγες από τη Μόρια. «Πρέπει να είναι δυνατόν όσοι έχουν δηλώσει δατεθειμένοι  να δεχτούν  πρόσφυγες, να τους επιτραπεί να βοηθήσουν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εταίροι καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτό θα διαρκέσει εβδομάδες και μήνες», δήλωσε η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς RTL και n-tv.

Επίσης, σε επιστολή τους προς προς τον Ζέεχοφερ, 16 Χριστανοδημοκράτες βουλευτές του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) ζήτησαν να επιτραπεί η είσοδος στη Γερμανία  5.000 προσφύγων από την Ελλάδα «εάν είναι δυνατόν και σε συμφωνία με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εάν είναι απαραίτητο μόνο από την Γερμανία. Η προτεραιότητα τώρα δεν είναι να διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες, αλλά να ανακουφιστεί η προφανής ανθρώπινη δυστυχία», αναφέρουν στην επιστολή τους η οποία βρίσκεται στη διάθεση του γερμανικού πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). Ο επικεφαλής  της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, είναι ένας από τους υπογράφοντες την επιστολή. 

Ένας άλλος Χριστιανοδημοκράτης, ο οποίος υπέγραψε την επιστολή, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Μίχαελ Μπραντ, τόνισε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SWR ότι «τα 5.000 άτομα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά πρέπει να είναι πρόσφυγες που έχουν ήδη υποβληθεί σε διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα. Και τούτο διότι δεν πρέπει φυσικά να σταλεί το μήνυμα ότι η Ευρώπη αντιδρά μόνο εάν οι καταυλισμοί προσφύγων καίγονται».

Επίσης, ο Χριστιανοκοινωνιστής ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Γκέρντ Μιούλερ ζήτησε «την είσοδο 2000 προσφύγων από τη Μόρια στη Γερμανία. Η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επίσης την υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια λύση στην προσφυγική κρίση», δήλωσε στο ARD. 

 Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, αρμόδιος του κόμματός του για θέματα εσωτερικής πολιτικής,  Ματίας Μίντελμπεργκ, ωστόσο, συνεχίζει να τάσσεται κατά του μεμονωμένου γερμανικού δρόμου. «Πρόκειται για το πολιτικό μήνυμα που θα δοθεί. Εάν μόνο η Γερμανία δεχόταν πρόσφυγες, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα επαναπαύονταν», τόνισε στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF. Αντ ‘αυτού, ο Μίντελμπεργκ ζήτησε έναν «κύκλο πρόθυμων» κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούσαν από κοινού να αποφασίσουν να δεχτούν πρόσφυγες από τη Μόρια. Αυτό θα επέτρεπε επίσης την επίτευξη γρήγορων λύσεων», όπως είπε.

 

Πηγή: ARD, ZDF, RTL

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

Βραζιλία

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

«Θείε με ακούς; Πρέπει να υπογράψεις. Δεν μπορώ να υπογράψω για σένα», φαινόταν να λέει…

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

Αναστασοπούλου

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

«Να πούμε ότι υπάρχουν κάποια πρόσωπα που δέχονται ασύλληπτη επίθεση από τους λεγόμενους "κομματικούς στρατούς"…

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Καιρός

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Ο καιρός θα σημειώσει σημαντική επιδείνωση - Έρχονται καταιγίδες και ενισχυμένοι άνεμοι