Μεγάλο σκάνδαλο με ελληνικό άρωμα στις ΗΠΑ

Mεγάλα «ονόματα» του ελληνικού επιχειρείν φέρονται να εμπλέκονται σε οικονομική απάτη που αποκαλύφθηκε στη Νέα Υόρκη, η οποία οδήγησε στη σύλληψη ενός τραπεζίτη της Goldman Sachs. 

panama 1313623 1920

Tελικά  όποια πέτρα κι αν σηκώσεις –ειδικά αν πρόκειται για «εύκολα λεφτά»- όλο και κάποιος Έλληνας επιχειρηματίας θα βρεθεί. 

Έτσι και στο νέο μεγάλο σκάνδαλο που φέρει την υπογραφή στελεχών της -ποιας άλλης;- Goldman Sachs φέρονται μπλεγμένοι από τις αμερικανικές αρχές ο Γιώργος Νίκας, γόνος του πάλαι ποτέ βασιλιά των αλλαντικών στην Ελλάδα Παναγιώτη Νίκα. Κι ο γιος του φαρμακοβιομήχανου Λαβίδα,Τηλέμαχος.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο 54χρονος Γιώργος Νίκας φέρεται να αποκόμισε κέρδη ύψους 2,6 εκατ. δολάρια με βάση εμπιστευτικές πληροφορίες που απέσπασε από έναν trader που δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης (inside trading), σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει και το Bloomberg 

Στην κορυφή της πυραμίδας ο αντιπρόεδρος της Goldman Μπράιεν Κοέν, αντιπρόεδρος της εταιρίας και υπεύθυνος στο τμήμα λιανικής. Πρόκειται για το τρίτο στέλεχος της μεγαλύτερης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας που κατηγορείται για «εγκλήματα λευκού κολάρου» τους τελευταίους 18 μήνες.

Ο 33χρονος Κοέν συνελήφθη πριν από μερικές ημέρες κατηγορούμενος για απάτη σχετική με κινητές αξίες (μετοχές) και κατέβαλε εγγύηση 250.000 ευρώ προκειμένου να τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Η… ελληνική εμπλοκή

Ο Κοέν κατηγορείται ότι έδινε εμπιστευτικές πληροφορίες μέσω trader στον Γ. Νίκας για εταιρίες που ήταν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και αποτελούσαν στόχο εξαγοράς. Με τη σειρά τους οι Νίκας και Λαβίδας αγόραζαν τίτλος κερδίζοντας τεράστια ποσά από την υπεραξία που αποκτούσαν με την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Οι αμερικανικές αρχές ανεβάζουν το κατ΄αρχήν κέρδος σε 2,6 εκατομμύρια δολάρια αλλά εικάζεται ότι είναι πολύ περισσότερα .Ο Τηλ. Λαβίδας ήδη κρατείται από τις αμερικανικές αρχές. Στο κατηγορητήριο της SEC τονίζεται ότι οi Γιώργος Νίκας,και Τηλέμαχος Λαβίδας, εκμαίευσαν εμπιστευτικές πληροφορίες για την Ariad Pharmaceyticals Inc. από τον πατέρα του Τηλέμαχου Θανάση που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μέχρι το 2016. Ο Τηλ.Λαβίδας που συνελήφθη θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές δικαστικές αρχές ο Κοέν έδωσε αρχικά πληροφορίες για την εταιρία Syngenta το 2015. Ο Νίκας εκμεταλλεύτηκε τις εμπιστευτικές πληροφορίες για πρόταση εξαγοράς της εν λόγω εταιρίας από τον γνωστό κολοσσό Monsanto Co αλλά και το παράλληλο ενδιαφέρον της ChemChina.Η άλλη εταιρία επί της οποίας κατηγορούνται ότι κερδοσκόπησαν κάνοντας κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών ήταν η Buffalo Wild Wings Inc. Ο Kοέν ενημέρωσε τότε τον Νίκα και τον συνεργάτη του ότι η αλυσίδα Arby ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει τα Buffalo Wild Wings.

Ο 54χρονος Γιώργος Νίκας είναι γιος του ιδρυτή μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες αλλαντικών ,η οποία αφού πέρασε από πολλά χέρια την τελευταία 15ετία κατέληξε τελικά στην ιδιοκτησία του Σπ .Θεοδωρόπουλου ,ιδρυτή και CEO του ομίλου Chipita στην Ελλάδα.

O Mr …Yeero

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Νίκας δραστηριοποιείται στην αμερικανική αγορά εστίασης μέσω της αλυσίδας εστιατορίων “GRK Fresh” αλλά όχι μόνον.

Σύμφωνα με παλαιότερο αφιέρωμα της Washington Post το 2012 άνοιξε το πρώτο “GRK Fresh” στο Μανχάταν και ακολούθησε πρόσφατα νέο μαγαζί στην Ουάσινγκτον. Βασικό πιάτο, όπως γράφει η συντάκτρια της Washington Post, που φιλοξενεί αφιέρωμα στα εστιατόρια, είναι ο… yeero.
To σχετικό δημοσίευμα χαρακτηρίζει το GRK στη Νέα Υόρκη «ιδιοφυές». Παραθέτει μάλιστα το περιεχόμενο μιας αφίσας που βρίσκεται στον τοίχο του εστιατορίου, η οποία γράφει: «Από τους ανθρώπους που σας μύησαν στο δράμα και τη δημοκρατία …., σας παρουσιάζουμε τώρα την απλή τελειότητα του GRK. Το καινούργιο που φέρνουμε στο κλασικό ελληνικό φαγητό είναι οι νέες γεύσεις που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ».
Και στην Ελλάδα…

Ο Νίκας δραστηριοποιείται επίσης και στην Ελλάδα στην παραγωγή γύρων και κρεατοσκευασμάτων μέσω της “Μέγας Γύρος” Η “Μέγας Γύρος” ιδρύθηκε το 2007 με έδρα τον Ασπρόπυργο, σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησε σημαντική θέση στην συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα. Στο μετοχικό της κεφάλαιο μετέχουν πλην του Γ. Νίκα, ο Νίκος Λούστας και η Damma Holdings του επιχειρηματία και πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλου.

Το εργοστάσιο της «Μέγας Γύρος», βρίσκεται σε μία έκταση 7.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, και παράγει σε ημερήσια βάση περίπου 35 τόνους κρεατοσκευάσματα και σουβλάκια, ενώ τροφοδοτεί περί τα 1.000 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, έχοντας παρουσία και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Η εταιρεία έχει επεκταθεί παραγωγικά και στις ΗΠΑ, όπου λειτουργεί εργοστάσιο στο Νιου Τζέρσεϋ, επένδυση που ξεπέρασε τα 4,5 εκατ.ευρώ, κυρίως για την τροφοδοσία των GRK που αριθμούν ήδη 3 καταστήματα και σχεδιάζουν άλλα δύο.

Άγνωστος επίλογος…

Ο Γ.Νίκας παρά την επιτυχημένη επιχειρηματική του παρουσία στις ΗΠΑ (αν και ήδη ερευνάται αν η χρηματοδότηση των επιχειρήσεών του προήλθε από μη σύννομες δραστηριότητες στο αμερικανικό χρηματιστήριο) βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες. Η SΕC υποστηρίζει ότι κέρδισε τεράστια ποσά αγοράζοντας αρχικά χρεόγραφα της Syngenta το 2015.Οι πληροφορίες για την επόμενη εταιρία -την Arby- χρησιμοποιήθηκαν το 2017.

Πρώτη συνέπεια στην Ελλάδα η απομάκρυνσή του από το ΔΣ της πάλαι ποτέ πατρικής ιδιοκτησίας ΠΓ ΝΙΚΑΣ. Στις ΗΠΑ; Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ο πέλεκυς επιπίπτει επί των κεφαλών των εμπλεκομένων και είναι ιδιαιτέρως βαρύς…

Πηγή: Documento 

Iταλία: Ερευνητές βρήκαν το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα – «Αναγνώσθηκαν» πάπυροι από βιονικό μάτι

mike gorrell 61cMb0WQAMA unsplash

Iταλία: Ερευνητές βρήκαν το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα – «Αναγνώσθηκαν» πάπυροι από βιονικό μάτι

Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε…

Λιάγκας: Ξέσπασε κατά Βελόπουλου – «Έλα να μου τα πεις από κοντά για την κολονοσκόπηση» (video)

Λιάγκας 1

Λιάγκας: Ξέσπασε κατά Βελόπουλου – «Έλα να μου τα πεις από κοντά για την κολονοσκόπηση» (video)

«Δεν μπορείς να αποκαλείς έναν πατέρα δύο παιδιών ότι είναι η Αλίκη στο Ναυτικό, επειδή…

Χριστοφιλοπούλου: Δεν είναι αυτό που νομίζετε… για Μπελέρη – «Τα ακούω βερεσέ όσα λένε» (video)

Χριστοφιλοπούλου 1

Χριστοφιλοπούλου: Δεν είναι αυτό που νομίζετε… για Μπελέρη – «Τα ακούω βερεσέ όσα λένε» (video)

Η Χριστοφιλοπούλου αφού πρώτα «κάρφωσε» τον Μητσοτάκη, τώρα προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα για τον…