Μεγάλο προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ από 3,9% έως 7,5% σε 3 δημοσκοπήσεις

Την εκλογική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν τρεις δημοσκοπήσεις, για Παραπολιτικά, Βήμα της Κυριακής και Καθημερινή και αποκαλύπτουν την προτίμηση των…

1 76

Την εκλογική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν τρεις δημοσκοπήσεις, για Παραπολιτικά, Βήμα της Κυριακής και Καθημερινή και αποκαλύπτουν την προτίμηση των πολιτών στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά:

Παν. Μακεδονίας για Καθημερινή: 7,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή» ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα 7,5% μονάδων με 27,5% έναντι 20% της ΝΔ στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου.

Ακολουθούν Το Ποτάμι με 7,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ/Ελιά με 4%, οι ΑΝΕΛ με 2,5%, ο ΛΑΟΣ με 1,5% και η ΔΗΜΑΡ με 0,5%

 
ΚAΠΑ Research για το «Βήμα της Κυριακής»: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ  κατά 3,9 μονάδες

Το  ΠΑΣΟΚ/Ελιά καταλαμβάνει 5,8% και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Χρυσή Αυγή, που είναι τρίτο κόμμα και «παίρνει» 6,4%.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το Ποτάμι με 5,6%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3 % και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8%, το ΛΑΟΣ με 1,6% και η ΔΗΜΑΡ με 1,1%. «Άλλο κόμμα» επιλέγει το 4,8% των ερωτηθέντων, ενώ «Λευκό- Άκυρο» επιλέγει το 2,7%. Επιπλέον, η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι- αποχή- δεν απαντώ) ανέρχεται στο 12%.

Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα, στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας το 42,5% έναντι 36,1% του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας στους δύο πολίτες ( το 50,8%) θα ήθελε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, χωρίς να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές ενώ το 42,3% επιθυμεί ο Πρόεδρος να εκλεγεί από νέα Βουλή η οποία θα προκύψει μετά από εκλογές.

Το 52,4% μάλιστα θεωρεί πως οι πρόωρες εκλογές θα ήταν αρνητική εξέλιξη για την οικονομία της χώρας και την ελληνική κοινωνία, την ώρα που το 46,5% δηλώνει πως δεν έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο της εξόδου της χώρας από το ευρώ έναντι του 45,2% που θεωρεί πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το 40,3% θεωρεί πως καταλληλότερη κυβέρνηση θα ήταν αυτή που θα είχε ως κορμό της τη ΝΔ ενώ το 39,5% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Metron Analysis για «Παραπολιτικά»: Στο 6,8% η διαφορά

Προβάδισμα 6,8 μονάδων διαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου μετά την αναγωγή των έγκυρων ψηφοδελτίων στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά»

 
Αναλυτικά η εκτίμηση ψήφου των κομμάτων:

Νέα Δημοκρατία: 26,1%

ΣΥΡΙΖΑ: 32,9%

ΠΑΣΟΚ: 4,7%

ΑΝΕΛ: 4,7%

Χρυσή Αυγή: 6,3%

ΚΚΕ: 6,8%

Ποτάμι: 8,5%

ΛΑΟΣ: 2,8%

Άλλο κόμμα: 7,2%

   
Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23,7%, έναντι 18,8% της ΝΔ. Το Ποτάμι καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 6,1%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,9%, ενώ η Χρυσή Αυγή περιορίζεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 4,5%.

Από 3,4 % συγκεντρώνουν το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και για πρώτη φορά «εμφανίζεται» στον πίνακα ο ΛΑΟΣ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 2%.

Ακόμη 9,2% απαντούν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα, 17,7% δηλώνουν αναποφάσιστοι η «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ», ενώ ποσοστό 5,2% των ερωτηθέντων δηλώνουν «Δεν θα ψηφίσω».

Στο ερώτημα «αν θα υπάρξει πλειοψηφία 180 βουλευτών από την παρούσα Βουλή ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατία» το 58% των ερωτηθέντων εκτιμά πως δεν θα υπάρξει, έναντι των 33% που πιστεύει πως μπορεί η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο και 9% που απαντούν ΔΞ/ΔΑ.

Τέλος, το 32% των ερωτηθέντων θεωρεί αταλληλότερο πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, το 18% τον Αλέξη Τσίπρα και το 36% απαντά «Κανέναν».

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στο διάστημα 6-10 Οκτωβρίου. Στην προηγούμενη της ίδιας εταιρείας που έγινε το διάστημα 8-10 Σεπτεμβρίου, για λογαριασμό επίσης της εφημερίδας «Παραπολιτικά», ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε προβάδισμα 2,6 μονάδων.

 

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…