Μεγάλο Πάπιγκο: «Η ανομία χωρίς όρια συνεχίζεται» – Εφοπλιστής χτίζει σε προστατευόμενη περιοχή

Εδώ και μήνες συνεχίζεται η παράνομη δραστηριότητα ιδιώτη (γνωστού εφοπλιστή) εντός προστατευόμενης περιοχής στο Μεγάλο Πάπιγκο με την ανοχή -και τη διευκόλυνσή- των Αρχών.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις διαμαρτύρονται έντονα καταγγέλλοντας το επείγον της κατάστασης και καλούν τις Αρχές να ενεργοποιηθούν πριν να είναι αργά για το φυσικό περιβάλλον του Πάπιγκου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Τέσσερις μήνες πέρασαν από τότε που καταγγέλθηκε στις αρμόδιες Αρχές η παράνομη χρήση ενός υποτιθέμενου «δρόμου» εντός της Ζώνης Ια-Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στην περιοχή του Μεγάλου Πάπιγκου. Μέσα σε μία περιοχή στην οποία δεν επιτρέπεται η κατασκευή, βελτίωση, διαπλάτυνση κ.λπ. «δρόμων» (πράγμα το οποίο όμως έκανε η Περιφέρεια Ηπείρου), ούτε η χρήση υφιστάμενων δρόμων, παρά μόνο για εργασίες προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και για τη μεταφορά κοπαδιών και σίγουρα όχι για την εξυπηρέτηση οικοδομικών εργασιών.

Τονίζουμε ότι αυτή η παράνομη δραστηριότητα έχει διαπιστωθεί τόσο από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) όσο και από τους επιθεωρητές της Περιφέρειας Ηπείρου! Ο δε ΟΦΥΠΕΚΑ αρνήθηκε (σωστά) να χορηγήσει άδεια κατ’ εξαίρεση χρήσης του «δρόμου».

Παρ’ όλα αυτά, επί περισσότερο από 4 μήνες, όλες ανεξαιρέτως οι Αρχές αδρανούν. Παρά το ότι υποχρεούνται, καμία Αρχή δεν έλαβε κανένα μέτρο για τη διακοπή της συνεχιζόμενης, παράνομης χρήσης του υποτιθέμενου «δρόμου». Παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις μας οι Αρχές «κοιτάνε αλλού». Η Ελληνική Αστυνομία έλεγξε για λίγες ημέρες τη χρήση του «δρόμου», γρήγορα όμως αποχώρησε «διακριτικά»… Ο δε εργολάβος, όπως φαίνεται στο συνημμένο διάγραμμα, προσπάθησε να ανοίξει παράνομα και άλλο δρόμο για να συνεχίσει ανενόχλητος τις οικοδομικές εργασίες του!

Εν τω μεταξύ στην κατάληξη αυτού του υποτιθέμενου «δρόμου» συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή κατοικιών. Εκτός των ορίων του οικισμού και εντός του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, όπου όμως δεν επιτρέπεται η κατασκευή κατοικιών.

Παράλληλα, για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, η Υπηρεσία Δόμησης έλαβε υπ’ όψιν της ένα, επίσης «υποτιθέμενο», όριο, διαφορετικό από το νόμιμο όριο του οικισμού (διευρυμένο), άρα ανύπαρκτο νομικά. Ένα δήθεν «όριο», το οποίο μάλιστα συμπίπτει με εκείνο που ο Δήμος Ζαγορίου έδωσε κατά τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη της περιοχής, μια διαδικασία όμως που δεν δικαιούται να μεταβάλλει το πολεοδομικό καθεστώς! Και στην περίπτωση αυτή όλες ανεξαιρέτως οι Αρχές αδρανούν.

Καμία Αρχή δεν ενδιαφέρεται να ελέγξει τη νομιμότητα των οικοδομικών αδειών. Κι αυτό παρά το ότι η περιοχή του έργου βρίσκεται δίπλα στον θαυμάσιο παραδοσιακό οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου, μέσα σε τόπο χαρακτηρισμένο ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μέσα στην κορωνίδα των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας.

Στο διάγραμμα που συνοδεύει αυτό το Δελτίο Τύπου, προσπαθούμε να αποτυπώσουμε μέρος της σωρείας παρατυπιών και παραβιάσεων της νομιμότητας στην περίπτωση αυτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία Αρχή δεν μερίμνησε μέχρι τώρα ούτε καν για την προσωρινή διακοπή των δύο δραστηριοτήτων, ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητά τους, πριν δημιουργηθούν τετελεσμένες καταστάσεις σε βάρος του προστατευόμενου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Οι οργανώσεις που συνυπογράφουν το παρόν, είναι υποχρεωμένες να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που έχουν για να αποτραπεί η δημιουργία τετελεσμένων. Η «Καλλιστώ» προσέφυγε ήδη στον Δήμο Ιωαννιτών με αίτημα να ελέγξουν -με τα όργανα εσωτερικού ελέγχου-  τη νομιμότητα της διοικητικής πρακτικής της υπηρεσίας.

ΠΑΠΙΓΚΟ ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΙΜΟΣ

Τα ερωτήματα παραμένουν αγωνιώδη:

Γιατί κανείς δεν φροντίζει για την αποκατάσταση της νομιμότητας;

Γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται για την προστασία του συνταγματικά προστατευόμενου περιβάλλοντος;

Γιατί το κράτος κωφεύει;

Θα απαντήσει κάποιος;

Θα ενεργοποιηθούν οι Αρχές πριν να είναι αργά;

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

«ΑΝΙΜΑ»

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)»

«Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης»

«Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία»

«Καλλιστώ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση»

«Ροή, Σύλλογος Πολιτών υπέρ των ρεμάτων»

«Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων»

Το Λονδίνο ετοιμάζει «μπλόκο» στην εξαγωγή των γλυπτών του Παρθενώνα – Δημοσίευμα βόμβα από το Sky News

Το Λονδίνο ετοιμάζει «μπλόκο» στην εξαγωγή των γλυπτών του Παρθενώνα – Δημοσίευμα βόμβα από το Sky News

Έτοιμη για απόλυτο μπλοκάρισμα της εξαγωγής των γλυπτών φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση της Μεγάλης…

Αυτιάς: Η ευρωβουλή, η αποχώρηση από την τηλεόραση και η αντικατάσταση (video)

Αυτιάς: Η ευρωβουλή, η αποχώρηση από την τηλεόραση και η αντικατάσταση (video)

«Παραμένω στην υπηρεσία της ενημέρωσης του τηλεθεατή. Δεν υπάρχουν ακόμα ανακοινώσεις», τονίζει μέχρις στιγμής ο…

Επικό τρολάρισμα από Στάνκογλου: «Στον γύρο του κόσμου θα έπαιρνα τον Νούσια γιατί ο Μπισμπίκης είναι ερωτευμένος» (video)

Επικό τρολάρισμα από Στάνκογλου: «Στον γύρο του κόσμου θα έπαιρνα τον Νούσια γιατί ο Μπισμπίκης είναι ερωτευμένος» (video)

Τον Βασίλη Μπισμπίκη τρόλαρε με επικό τρόπο ο Γιάννης Στάνκογλου

Ούτε λέξη στα βρετανικά πρωτοσέλιδα για τα Γλυπτά και την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ

Ούτε λέξη στα βρετανικά πρωτοσέλιδα για τα Γλυπτά και την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ

Καμία αναφορά στα σημερινά βρετανικά πρωτοσέλιδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την ακύρωση της…