Newsroom

Newsroom

Μεγάλη φωτιά στον Έβρο: Απειλεί περιοχή Natura στο δάσος Δαδιάς

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου που ξέσπασε το μεσημέρι Πέμπτης.

fotia evros

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκτακτη στην περιοχή Φράγμα Λύρας, στο Σουφλί Έβρου.

Πιο συγκεκριμένα, το μέτωπο περίπου 2 χιλιομέτρων έχει φτάσει μέχρι και το Δάσος της Δαδιάς, με την ανησυχία να είναι μεγάλη για να μην περάσει μέσα στο προστατευμένο δάσος.

Σημειώνεται ότι το δάσος της Δαδιάς είναι μια εξαιρετικά παρθένα περιοχή με πολύ πυκνή δασική κάλυψη, ενώ αποτελεί ένα από τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα δάση. Αποτελεί εθνικό δρυμό και σπάνιο βιότοπο.

Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε ειδικό καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

 

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή στη φωτιά στον Έβρο, στο φράγμα Λύρας, και το απόγευμα της Πέμπτης (21.7.2022) επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 29 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Στο πυροσβεστικό έργο συνδράμουν και μηχανήματα έργου του στρατού και υδροφόρες ΟΤΑ ενώ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η φωτιά πάντως χωρίς να απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές, καίει αναεξέλεγκτα καθώς όπως εξηγεί στο GRTimes ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος «η φωτιά είναι μεγάλη και η κατάσβεσή της παραμένει μέχρι αυτή την ώρα μια δύσκολη υπόθεση. Επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής, όμως ακόμη δεν έχουν καταφέρει να την ελέγξουν».

Να σημειωθεί ότι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή φτάνουν τα 3 μποφόρ, ωστόσο όπως διευκρινίζει ο δήμαρχος, «η κατεύθυνση της φωτιάς αλλάζει διαρκώς φτιάχνοντας από μόνη της μικροκλίμα που είναι δύσκολο να ελεγχθεί σε ένα δάσος».

Δορυφορική εικόνα της δασικής πυρκαγιάς

Δορυφορική εικόνα η οποία δείχνει τον καπνό από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς δημοσίευσε το meteo. Οι ΒΑ άνεμοι έχουν ως αποτέλεσμα ο καπνός να μεταφέρεται πάνω από το Θρακικό πέλαγος και την Ίμβρο, διανύοντας απόσταση σχεδόν 120 χλμ.

evros1

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε ό,τι αφορά στις πυρομετεωρολογικές συνθήκες με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν ΒΑ άνεμοιεντάσεως 3-4 μποφόρ.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η ένταση των ανέμων θα υποχωρήσει σταδιακά μέσα στη νύχτα στα 2-3 μποφόρ, για να ενισχυθούν πάλι από νωρίς αύριο το πρωί στα 3-4.

Συνολικά, αναμένεται αισθητή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ώρες και έως αύριο νωρίς το πρωί.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…