Μεγάλες συναυλίες τον Σεπτέμβριο στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος

Μια σειρά από μεγάλες συναυλίες φέρνει ο Σεπτέμβριος στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της μουσικής ενότητας «Parklife» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). 

νιαρχος

Από την καταξιωμένη συνθέτρια Λένα Πλάτωνος μέχρι τη βασίλισσα της μουσικής calypso, Calypso Rose, και από την ιστορική Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μέχρι τους εναλλακτικούς The Last Drive, τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου η μουσική στο Πάρκο δεν πρόκειται να σταματήσει.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 07/09

Lenaura, Λένα Πλάτωνος feat. Stergios T.

Η πρωτοποριακή μουσικός και συνθέτρια Λένα Πλάτωνος έρχεται στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 21.00 σε μια συναυλία που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, η τραγουδοποιός, μαζί με τον Γιάννη Παλαμίδα και την Αθηνά Ρούτση, αναβιώνει κομμάτια από τη μακρόχρονη καλλιτεχνική της πορεία, σε μία μουσική αναδρομή που κατακλύζεται από τη χαρακτηριστική μελωδικότητα και τη συναισθηματική φόρτιση των τραγουδιών της. Κομμάτια από τους εμβληματικούς δίσκους «Γκάλοπ», «Λεπιδόπτερα», «Μάσκες Ήλιου» και «Σαμποτάζ» θα μας μεταφέρουν κατευθείαν στη μαγεία, αλλά και στο ιδιότυπο, γεμάτο συγκίνηση σύμπαν της Πλάτωνος.

Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται για πρώτη φορά live το dance project της Lenaura, που ετοίμασε μαζί με τον επί πολλά χρόνια στενό συνεργάτη της Stergios T. Βασικά χαρακτηριστικά των κομματιών αποτελούν οι έντονοι χορευτικοί ρυθμοί, τα μινιμαλιστικά φωνητικά και η συνθετική αντιμετώπιση που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα μοτίβα ενός κλασικού χορευτικού τραγουδιού. Ανάμεσα σε αυτά η dance διασκευή για το «Νανούρισμα μέσα στην καταιγίδα» του Τσαϊκόφσκι, ερμηνευμένο στα ρωσικά από την Αλμπίνα Ζαχαριάδου.

Επί σκηνής θα βρίσκεται και ο Κλέων Αντωνίου – με τον οποίο η Πλάτωνος είχε συνεργαστεί στο άλμπουμ «Μάσκες Ήλιου» – ενώ τη συναυλία πλαισιώνουν τα ευφάνταστα visuals του Κωνσταντίνου Νησίδη.

Κυριακή 15/09

Ταξίδι στον Νέο Κόσμο, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Με ένα Ταξίδι στον Νέο Κόσμο, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), το ιστορικότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα, επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 21.00.

Στο ταξίδι αυτό ξεναγούμαστε στις χαρακτηριστικές μελωδίες τόσο της Βόρειας, όσο και της Νότιας Αμερικής, και ανακαλύπτουμε ότι, παρόλη την ποικιλομορφία της, η μουσική παράδοση της αμερικανικής ηπείρου παραμένει πάντα σαγηνευτική. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζουμε σε τρεις εμβληματικές μορφές της μουσικής παραγωγής της Αμερικής, τον Αργεντίνο συνθέτη Astor Piazzolla, τον Αμερικανό θρύλο – τόσο της κλασικής όσο και της δημοφιλούς μουσικής – George Gershwin και τον ρηξικέλευθο Leonard Bernstein.

O βιρτουόζος του ακορντεόν και του μπαντονεόν, Klaudiusz Baran, συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μετατρέποντας το μπαντονεόν του σε όχημα, ιδανικό-απαραίτητο για το ταξίδι αυτό.

Τη μουσική διεύθυνση αναλαμβάνει ο διακεκριμένος Έλληνας μαέστρος Γεώργιος Βράνος.

Σάββατο 21/09

The Last Drive

Με το όνομά τους να παραπέμπει στο αγαπημένο τους κοκτέιλ, με όχημα το rock’n’roll, και garage punk καταβολές, το εμβληματικότερο, κατά πολλούς, γκρουπ της ελληνικής αγγλόφωνης εναλλακτικής σκηνής, οι The Last Drive, έρχονται το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Τριάντα πέντε χρόνια, πάνω από 1000 live, επτά άλμπουμ, EPs και συλλογές, τέσσερις περιοδείες στο εξωτερικό, συμμετοχές σε φεστιβάλ, side projects, χωρισμοί και επανενώσεις, μαρτυρούν την πορεία μίας μπάντας η οποία δε χάνει ευκαιρία να καταρρίπτει στερεότυπα και κοινωνικές συμβάσεις, μέσα από τραγούδια τόσο παράξενα οικεία όσο και ανατρεπτικά.

Το λεγόμενο «Drive Tribe», οι φίλοι και θαυμαστές του συγκροτήματος, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους The Last Drive στο stage στο Ξέφωτο σε ένα εκρηκτικό live, όπου θα ακούσουν παλαιότερες επιτυχίες, αλλά και πιο πρόσφατα κομμάτια από το ομώνυμο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε το 2018.

Τη συναυλία των The Last Drive ανοίγουν οι ΚΡΑΑΚ, εκπροσωπώντας και αυτοί το garage punk, με post-rock επιρροές που συνυπάρχουν με αναφορές στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. Δεν λείπουν και εδώ οι κοινωνικές προεκτάσεις και η ξεκάθαρη αγάπη για τη rock, που παντρεύουν τα δύο acts μιας ξεχωριστής μουσικής βραδιάς.

Παρασκευή 27/09

Calypso Rose

Η βασίλισσα της μουσικής calypso, McCartha Linda Sandy Lewis, διάσημη ως Calypso Rose, έρχεται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 21.00, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για μια συναυλία στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Η Calypso Rose θεωρείται μητέρα της μουσικής calypso, μετράει πάνω από πέντε δεκαετίες στη μουσική και έχει λάβει πλήθος βραβείων και διακρίσεων. Το πρώτο της τραγούδι, που συνέθεσε σε ηλικία 15 ετών, αποτελεί το πρώτο τραγούδι calypso που έθιξε την ανισότητα των φύλων. Το 1963, ήταν η πρώτη γυναίκα που απέσπασε τον τίτλο του «Calypso King» και το 2019, η 79χρονη πλέον Calypso Rose, ήταν η μεγαλύτερη σε ηλικία καλλιτέχνης που έχει εμφανιστεί στο φεστιβάλ Coachella στην Καλιφόρνια. Στη διάρκεια της μακράς πορείας της, η Calypso Rose έχει κυκλοφορήσει πάνω από 20 δίσκους. Το πλατινένιο άλμπουμ της με τίτλο «Far From Home» (2016) περιλαμβάνει τη συνεργασία της με τον Manu Chao. Η επόμενη κυκλοφορία της, που αναμένεται μέσα στο 2019, υπόσχεται να αποκαλύψει κρυμμένους θησαυρούς από το τεράστιο ρεπερτόριο της Calypso Rose με τραγούδια τα οποία καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα στυλ και αντλούν από τη μουσική παράδοση της Τζαμάικας, της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής, καθώς και νέες προσωπικές αναγνώσεις τραγουδιών από την αστείρευτη μουσική κληρονομιά της Αφρο-Καραϊβικής.

Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη. Όλες οι συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος τον Σεπτέμβριο, καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στις σελίδες στα social media @SNFCC.

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»

Περίεργο…. δημοσίευμα για δήθεν «Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ : Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

ΑΠΘ1

Περίεργο…. δημοσίευμα για δήθεν «Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ : Διαψεύδει o Πρύτανης το δημοσίευμα ότι έγινε παραβίαση στη Σχολή Θετικών Επιστημών (video)

Απόπειρα με αλυσοπρίονο σε χώρο σχολής του ΑΠΘ που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας σύμφωνα με δημοσίευμα.…

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

Ρομπότ

Ρομπότ Σοφία: Η πρώτη συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση – «Δεν έχουμε επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο» (video)

«Είμαι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι», ανέφερε το Ρομπότ…