Μεγάλες οι αντιδράσεις για τις offshore – στις σκέψεις η απόσυρση του άρθρου

Μεγάλες πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες με το περιβόητο άρθρο που συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο και αφορά τη δυνατότητα των πολιτικών προσώπων να κατέχουν offshore εταιρίες, υπό την προϋπόθεση αυτές να εδρεύουν στα λεγόμενα φορολογικά συνεργάσιμα κράτη.

574d6ca11dc524bf2e8b472b

Στον χορό των αντιδράσεων μπήκε πρώτη σήμερα η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» η οποία κυκλοφόρησε με τίτλο «Οφσάιντ για τις offshore», χαρακτηρίζοντας το ασυμβίβαστο μεταξύ πολιτικής ενασχόλησης και «εξωχώριας» οικονομικής δραστηριότητας σε φορολογικούς παραδείσους, έστω και «φορολογικά συνεργάσιμους», «κόκκινη γραμμή για την κοινωνία».

Η «Αυγή» τάσσεται αναφανδόν υπέρ της απόσυρσης του άρθρου, τονίζοντας ότι «η νομική δυνατότητα υπουργών, βουλευτών και εν γένει κρατικών λειτουργών να αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες σε ‘’φορολογικά συνεργάσιμα’’ κράτη, μεταξύ των οποίων και δεκάδες ‘’φορολογικοί παράδεισοι’’, σε μια περίοδο που τα βάρη της εξόδου από την κρίση επωμίζονται όσοι δεν έχουν οδό διαφυγής, αποτελεί κοινωνική πρόκληση».

Για την εφημερίδα, η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο να επιμείνει σε μια διάταξη που αφενός σκανδαλίζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και αφετέρου δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί, διότι καμία κυβέρνηση και κανένα πρόσωπο δεν θα μπορέσουν να σταθούν στη θέση τους, ακόμη και αν την απαίτησαν οι δανειστές ή την εισηγήθηκε η περιβόητη ομάδα κρατών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δηλαδή η GRECO.

Αντιδράσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, καθώς θεωρείται ότι το επίμαχο άρθρο αφήνει ανοικτό παράθυρο ώστε να ευνοούνται οι βουλευτές και υπουργοί, κάτοχοι offshore εταιριών και παράλληλα παγιώνει την αντίληψη που υπάρχει στην κοινωνία ότι στη χώρα εφαρμόζονται άλλα μέτρα και άλλα σταθμά.

Ήδη ξεκάθαρη θέση υπέρ της ανάκλησης της περιβόητης διάταξης έχουν πάρει ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γιώργος Δημαράς ο οποίος στηλίτευσε ευθέως τις κυβερνητικές επιλογές και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ο πρώτος, δήλωσε σήμερα πως αν γνώριζε για την ύπαρξη της διάταξης δεν θα την ψήφιζε και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, έστω και τώρα να την πάρει πίσω. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από την πλευρά του, μιλώντας χθες στο koutipandoras.gr τόνισε την ανάγκη απόσυρσης του άρθρου και επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί ακόμη και στην εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ και της GRECO».

Την αντίθεσή τους στη διάταξη εκφράζουν εξάλλου και οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες εκτιμούν ότι η διάταξη πρέπει αμέσως να ανακληθεί, ώστε να φανεί πως αν μη τι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ ακούει την κοινωνία.

Δύο τα πιθανά σενάρια

Οι έντονες αντιδράσεις και ζυμώσεις που παρατηρούνται στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έχουν βάλει σε σκέψεις το Μαξίμου, με τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr δύο: το πρώτο αφορά την πλήρη απόσυρση του άρθρου, πράγμα που αφενός θα κατευνάσει τις φωνές και αφετέρου θα καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση να ανεχτεί οιωνεί παραβατικές συμπεριφορές.

Το δεύτερο σενάριο, περιλαμβάνει την εξειδίκευση του άρθρου η οποία θα μπορούσε να θεσπιστεί με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση. Μελετάται συγκεκριμένα το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικό για τους βουλευτές και υπουργούς που κατέχουν offshore, όχι απλώς να δηλώνουν την ύπαρξη της εταιρίας αλλά το περιουσιολόγιο, το μετοχολόγιό της, αλλά και τις άλλες εταιρίες που πιθανώς είναι συνδεδεμένες με αυτήν. Έτσι, θα προκύπτουν όλα τα σχετικά με την offshore στοιχεία και θεωρητικώς τουλάχιστον, ο περαιτέρω έλεγχος θα είναι εφικτός. Η υλοποίηση αυτού του σεναρίου πάντως δεν μπορεί να εξασφαλίσει διαφάνεια, ούτε προφανώς θα κατευνάσει την κοινωνία και τις φωνές που αντιδρούν.

Βολές από την αντιπολίτευση

Την έντονη αντίθεσή στο άρθρο εκφράζει και σύσσωμη η αντιπολίτευση με τον Γιώργο Κουμουτσάκο από πλευράς ΝΔ να προτείνει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε να νομοθετηθεί η κατάργηση της ρύθμισης που επιτρέπει σε υπουργούς και βουλευτές να συμμετέχουν σε offshore εταιρίες.

«Εάν στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι κακώς νομοθέτησαν, πρέπει να το αποδείξουν και να το αποδείξουν άμεσα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δεσμεύθηκε ότι «σε κάθε περίπτωση η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει τη ρύθμιση».

Στο Μαξίμου πάντως κάνουν λόγο για υποκρισία από την πλευρά της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι ούτε ο προηγούμενος νόμος εξασφάλιζε διαφάνεια ως προς τις offshore εταιρίες. Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, ο σημερινός νόμος ψηφίστηκε μεν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ωστόσο ουδείς προερχόμενος από την αντιπολίτευση εντόπισε αλλά ούτε και αντέδρασε για την ύπαρξη του επίμαχου άρθρου.

Διαβάστε επίσης: Το
νόμιμο, το ηθικό και η δικαίωση Βουλγαράκη
, του Κώστα Βαξεβάνη

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

«Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την περιοδεία μας προς Χάλκη και Σύμη λόγω των…

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

fourthiotis 45 0

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

Δικογραφία σε βάρος του 56χρονου παρουσιαστή Κώστα Μιναρετζή και του 39χρονου εκδότη Μένιου Φουρθιώτη, σχηματίστηκε…

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Κρήτη

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Στη Σούδα επιχειρούν συνολικά 55 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 2 πεζοπόρα

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

InCollage 20240423 092006837

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

Ο ιδιοκτήτης του Twitter (X), Έλον Μασκ, φαίνεται να εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που παρουσίαζε…