Newsroom

Newsroom

«Μεγαλεπίβολος Περίπατος»: Κείμενο παρέμβασης 40 κατοίκων της Αθήνας

Παρέμβαση για τον «Μεγάλο Περίπατο» από 40 κάτοικους της Αθήνας

5107465 1

Για «μείζονες παρεμβάσεις που γίνονται ευκαιριακά και με επίκληση του κορωνοϊού χωρίς εμπεριστατωμένες, πλήρεις μελέτες» κάνουν λόγο 40 κάτοικοι της Αθήνας σε παρέμβασή τους σχετικά με τον Μεγάλο Περίπατο. 

«Τέτοιου είδους μείζονες παρεμβάσεις απαιτούν συνδυασμό μελετών, μετρήσεις και υπολογισμούς, διαβούλευση, έγκριση από αρμόδια όργανα» σημειώνουν στο κείμενό τους οι κάτοικοι της Αθήνας και ζητούν από τον Δήμο να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα του κέντρου και των περιμετρικών συνοικιών του.

Ολόκληρο το κείμενό τους με τίτλο «Μεγαλεπίβολος Περίπατος»:

«Οι κάτωθι υπογράφοντες αυτονόητα είμαστε υπέρ των πεζοδρομήσεων στις πόλεις και της ανακούφισης των κέντρων των πόλεων από τα αυτοκίνητα. Αρκεί οι παρεμβάσεις να γίνονται μελετημένα και με συνεκτικές προβλέψεις και δράσεις. Στην περίπτωση του Δήμου της Αθήνας και ειδικά στο πρόγραμμα «Μεγάλος Περίπατος», όπως αυτό έχει εξαγγελθεί και έχει αρχίσει να υλοποιείται, αυτό δεν φαίνεται να έχει γίνει. Μείζονες παρεμβάσεις γίνονται ευκαιριακά (με επίκληση του κορωνοϊού) χωρίς εμπεριστατωμένες, πλήρεις μελέτες. Και επιπλέον χωρίς να συνοδεύονται από συμπληρωματικά έργα τα οποία θα μπορούσαν να αμβλύνουν την οξύτητα των προβλημάτων που προκαλούνται και τα οποία θα ενταθούν με την μελλοντική-μετα κορωνοϊό- αποκατάσταση της λειτουργίας της Αθήνας.

Ο περιορισμός λωρίδων στην Πανεπιστήμιου δεν λαμβάνει υπόψη ότι είναι ο κεντρικός άξονας διέλευσης τροχοφόρων μεταξύ Ακρόπολης και Λυκαβηττού και το συντριπτικό ποσοστό των τροχοφόρων δεν κατευθύνονται στο κέντρο, αλλά διέρχονται. Δεν έχουν γίνει μελέτες προέλευσης – προορισμού. Δεν έχουν γίνει μελέτες για την μετατόπιση του φόρτου σε άλλες διαδρομές. Δεν έχει γίνει περιβαλλοντική μελέτη, μελέτη αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.  Η Πανεπιστήμιου είναι ο δρόμος με, ίσως, τα πλατυτέρα πεζοδρόμια και με λίγους πεζούς. Τα πεζοδρόμια  μπορούν να εμπλουτιστούν με δέντρα και φυτά για να γίνουν πιο ευχάριστα για τους πεζούς.
Για την πεζοδρόμηση άλλων δρόμων όπως η Αθηνάς, Μητροπόλεως, Όλγας κλπ. επίσης δεν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις κυκλοφοριακές, πολεοδομικές, κοινωνικές, οικονομικές, ούτε και οι αναπόφευκτες και ίσως ανεπιθύμητες μεταβολές στις χρήσεις γης. Δεν έχουν διατυπωθεί οι στόχοι των παρεμβάσεων. Επιθυμούμε πάντοτε να επανέλθει η χρήση κατοικίας στο Ιστορικό Κέντρο; Πως θα εξυπηρετούνται οι δραστηριότητες στην Αθηνάς και στο Μοναστηράκι; Ο πλήρης αποκλεισμός της Πλάκας καταργεί η τροποποιεί αυθαίρετα και δραστικά το Π.Δ. Πλάκας το βασισμένο στην ενδελεχή και λεπτομερειακή μελέτη χρήσεων γης της ομάδας Ζήβα.

Τέτοιου είδους μείζονες παρεμβάσεις απαιτούν συνδυασμό μελετών, μετρήσεις και υπολογισμούς, διαβούλευση, έγκριση από αρμόδια όργανα. Η Ηρώδου του Αττικού, κύρια οδός πρόσβασης στο Παγκράτι, κλειστή για μεγάλο διάστημα για λόγους «ασφάλειας» των ενοίκων του Μαξίμου, επιτέλους άνοιξε και τώρα ξανακλείνει για λόγους «περιβάλλοντος». Ένας δρόμος με φαρδιά πεζοδρόμια με δέντρα, που είναι μια απόλαυση να περπατάς για να φτάσεις στο Ζάππειο, μετατρέπεται σε πεζόδρομο με μόνο αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η διασταύρωση Ριζάρη-Βασιλέως Κωνσταντίνου και να αυξηθούν οι εκπομπές CO2. 

Οι κάτωθι υπογράφοντες ζητάμε από τον Δήμο της Αθήνας, αφού αποτιμήσει τα αποτελέσματα των δοκιμών του και αφού διαβουλευθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους, να αναθεωρήσει αναλόγως τις αποφάσεις του, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ασφυξία τις περιμετρικά του κέντρου περιοχές της Πόλης, σε σημαντική αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε δραματικές επιπτώσεις στην αγορά, σε αποχώρηση των μονίμων κατοίκων του κέντρου και σε μετατροπή του σε σκηνικό για τουρίστες και όχι σε ζωντανό / πολυλειτουργικό κέντρο πόλης. Ζητάμε επίσης ο Δήμος να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα του κέντρου και των περιμετρικών συνοικιών του, όπως παράνομο παρκάρισμα σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, αποκατάσταση των εν πολλοίς σε άθλια κατάσταση πεζοδρομίων, έλεγχο της παράνομης κίνησης δίτροχων, αποτροπή της κατάληψης δημόσιου χώρου πολλαπλάσιου του προβλεπόμενου από τραπεζοκαθίσματα, έλεγχο της ηχορύπανσης, καθαριότητα, αποτροπή της αυξανομένης μικροεγκληματικότητας και της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών.

Αυτά και άλλα πιστεύουμε ότι, εφόσον αναληφθούν,  θα κάνουν το Κέντρο της Αθήνας μας χώρο κατοικίας, πολλαπλών  δραστηριοτήτων, αλλά και θελκτικό για περιπατητές. Και πάντως καλό είναι πρώτα να εφαρμοστούν οι νόμοι, διατάξεις και κανονισμοί και μετά να συζητηθούν τυχόν παρεμβάσεις οι οποίες σήμερα προωθούνται εν πολλοίς ακριβώς γιατί αυτά δεν τηρούνται. 

Υπογραφές:

1. Βαρνάβας Νίκος, οικονομολόγος
2. Βρεττάκου Γιώτα, αρχιτέκτων
3. Γρηγοριάδης Βασίλης, αρχιτέκτων πολεοδόμος
4. Ζουράρη Φωτεινή, δικηγόρος
5. Ιωσηφίδου Μαρίνα , Δρ. Κοινωνική Ανθρωπολόγος
6. Καβουνίδης Κώστας, επ. καθηγητής οικονομικών University of Warwick
7. Καβουνίδης Σπύρος, Δρ. πολιτικός μηχανικός – Εδαφομηχανικός
8. Καμχής Μάριος, αρχιτέκτων χωροτάκτης, πρώην στέλεχος της ΕΕ
9. Κίζης Γιάννης, Αρχιτέκτων, καθηγητής ΕΜΠ
10. Κλουτσινιώτη Καλιρρόη, γεωπόνος, πρώην στέλεχος ΟΡΣΑ
11. Κλουτσινιώτη Ράνια, αρχιτέκτων πολεοδόμος – χωροτάκτης
12. Κομνηνού Μαρία, ομότιμη Καθηγήτρια, Πολιτικής Επικοινωνίας και Κοινωνιολογίας , ΕΚΠΑ
13. Κομπόγιωργας Στέργιος, Πολιτικός Μηχανικός M.Sc,
14. Κωστίκας Μάκης, αρχιτέκτων
15. Λαζαρίδης Παντελής Γ.. Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, πρ. Πρύτανης του Παν/μίου Θεσσαλίας
16. Λούβη Ασπασία, Αρχαιολόγος, Δρ. βυζαντινής ιστορίας και τέχνης
17. Λυμπέρης Ευρυβιάδης, Τεχνικός Γεωλόγος M.Sc.
18. Μαδεμοχωρίτης Γιώργος, αρχιτέκτων μηχανικός
19. Μιχαλόπουλος Νίκος, αρχιτέκτων
20. Νικολακόπουλος Ηλίας, πολιτικός επιστήμων, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ
21. Ντουνιάς Γιώργος, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός
22. Ντρίζος Γιάννης, έμπορος στο ιστορικό κέντρο
23. Οντόνι Αμεντέο, συγκοινωνιολόγος, ομότιμος καθηγητής ΜΙΤ
24. Οντόνι Ελένη, πολιτικός επιστήμων
25. Παπαζώη Ελισσάβετ, Πολιτικός Μηχανικός, π. Υπουργός Πολιτισμού, π. Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ,
26. Πεζούλας Δημήτρης, Οδοντίατρος 
27. Πυργιώτης Γιάννης, αρχιτέκτων πολεοδόμος, π. Γενικός Γραμματέας Τουρισμού
28. Σκουνάκη Ιουλία, αρχαιολόγος
29. Σκουνάκης  Μιχάλης, ιατρός λοιμωξιολόγος, τ. Διευθυντής ΕΣΥ
30. Σκούρα Βαρνάβα Τζέλλα,  Ομότιμη καθηγήτρια εκπαιδευτικής ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
31. Σολευ Μπόρι Μαρίνα, δρ. research fellow in health economics, King’s College, London
32. Στρατηγάκη Μαρία,  αν. καθηγήτρια Πάντειο Πανεπιστήμιο, τ. αντιδήμαρχος Αθηναίων 
33. Σωτηρόπουλος Λεωνίδας, Γεωλόγος M.Sc. 
34. Τζάρας Μιχάλης,  Αρχιτέκτων μηχανικός
35. Τριανταφυλλίδης Χρήστος, έμπορος στο ιστορικό κέντρο
36. Τριανταφύλλου Γιώργος, αρχιτέκτονας
37. Τσαλίκη Τζούλια, αρχιτέκτων, πρόεδρος ΣΑΔΑΣ – Τμ. Αττικής
38. Φαναράς Κωνσταντίνος, μελετητής συγκοινωνιακών έργων
39. Φαράκλας Νικόλας, αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτη
40. Φραντζή Μαρία,  Αρχιτέκτονας μηχ. – Πολεοδόμος
 

Ένας χρόνος από το ναυάγιο της Πύλου: «Τους σκοτώσαμε παιδιά. Έξω απ’ το σπίτι μας» – Η προσωπική εμπειρία του Στέφανου Τύρου

MixCollage 14 Jun 2024 02 04 PM 7712

Ένας χρόνος από το ναυάγιο της Πύλου: «Τους σκοτώσαμε παιδιά. Έξω απ’ το σπίτι μας» – Η προσωπική εμπειρία του Στέφανου Τύρου

«Και εκεί, σαστισμένος, συνειδητοποιώ ότι δεν υπάρχουν άλλοι ζωντανοί. Ότι μόνο σοροί βγαίνουν στη στεριά.…

Ανασχηματισμός: Οργή από τον συγγενή θυμάτων των Τεμπών Δημήτρη Πλακιά για Παπακώστα – «Δοκιμάζουν ξανά τις αντοχές μας» (video)

6106345

Ανασχηματισμός: Οργή από τον συγγενή θυμάτων των Τεμπών Δημήτρη Πλακιά για Παπακώστα – «Δοκιμάζουν ξανά τις αντοχές μας» (video)

«Ξαφνικά μετά την εξεταστική των Τεμπών, ανέβηκε τα σκαλοπάτια στην ιεραρχία τους κόμματος δυο δυο»,…

Βίκυ Φλέσσα: Η ανάρτηση για την… « ἓως σήμερα καταμέτρηση τῶν ψήφων γιὰ τὶς Εὐρωεκλογὲς»

Βίκυ Φλέσσα

Βίκυ Φλέσσα: Η ανάρτηση για την… « ἓως σήμερα καταμέτρηση τῶν ψήφων γιὰ τὶς Εὐρωεκλογὲς»

«Εἴμαστε ἀρκετοί, φίλες καὶ φίλοι δὲν εἴμαστε λίγοι!», γράφει η Βίκυ Φλέσσα

Έλενα Αθανασοπούλου: «Λύγισε» στην αγκαλιά της Τσολάκη – Τι είπε για την αθώωση του σκηνοθέτη που είχε καταγγείλει (video)

αθανασοπούλου

Έλενα Αθανασοπούλου: «Λύγισε» στην αγκαλιά της Τσολάκη – Τι είπε για την αθώωση του σκηνοθέτη που είχε καταγγείλει (video)

«Κριτής είναι μόνο ο θεός. Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα που βρήκα τη δύναμη για να…

Slimane: Με φούστα και πέρλες στο λαιμό σε κλαμπ της Μυκόνου ο Γάλλος τραγουδιστής που εντυπωσίασε στη Eurovision (Video)

slimane 1320x880 1

Slimane: Με φούστα και πέρλες στο λαιμό σε κλαμπ της Μυκόνου ο Γάλλος τραγουδιστής που εντυπωσίασε στη Eurovision (Video)

O φακός του Mykonos Live TV των κατέγραψε σε γνωστό κλαμπ φορώντας φούστα και πέρλες…